Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubunca (TOGG) Bursa'nın Gemlik ilcesinde yapımı suren fabrikada ihtiyac duyulacak teknik elemanların yetiştirilmesi icin meslek lisesi bunyesinde acılan bolumun oğrencileri eğitim surecine heyecanlı başladı.

Otomotiv branşında istihdam garantili eğitim veren proje okullar arasına dahil edilen Otomotiv Endustrisi İhracatcıları Birliği (OİB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine merkezi sınavla oğrenci alındı. Yeni tip koronavirus (Kovid-19) salgını nedeniyle bu sene acılıp 30 oğrencinin yerleştirildiği Elektrikli Araclar Dalı dahil lisenin tum bolumlerinde oğrencilere uzaktan eğitim veriliyor. Lisenin yeni oğrencileri, yuz yuze eğitimin başlamasını ve dersleri atolyelerde uygulamalı gormek icin sabırsızlanıyor.

Okul Muduru Metin Sezer, AA muhabirine, son yıllarda meslek liselerinde bir paradigma değişimi yaşandığını, eğitim niteliği ve talebin arttığını soyledi. Motorlu Araclar Teknolojisi Alanı bunyesindeki Elektrikli Araclar Dalı'nın, Turkiye'nin Otomobili'nin Bursa'da uretilecek olması ve lisenin kapasitesinin yeterli gorulmesinden dolayı kendi okullarında acıldığını belirten Sezer, şoyle devam etti:

"Bolumun acılmasıyla Motorlu Araclar Teknolojisi Alanımız, Turkiye'de sınavla oğrenci alan meslek okulları arasında birinci sıraya yukselmiş oldu. Şu anda motorlu araclarda Turkiye birincisiyiz, bunu gururla, onurla soyleyebiliyorum. İş birliği protokollerimiz arttı, eğitim esnasında yaptığımız calışmalar sektorle ic ice yapılmakta ve istihdam garantili bir sonuc ortaya cıkmakta. Kendi alanlarında calışmak isteyen cocuklarımız sektorde iş bulabilme imkanını garantilemiş oldu. Kendi iş yerini acmak isteyenler icin fırsatlar yine mevcut. Yine kendi alanlarına yuksek puanlarla gelen cocuklarımızın universitelerde muhendislik kazanma fırsatları da var. OİB ile onumuzdeki 2 yılın aksiyon planı hazırlandı. Tum ekonomik desteği, bolumlerin donatımı, aracların temini, onumuzdeki gunlerde hibrit, elektrikli arac, şarj istasyonu gibi teknolojiler okula kazandırılacak."

Sezer, okula Bursa ve dışından cok talep olduğunu vurguladı.

Bursa'nın otomotivde onemli bir merkez olduğuna değinen Sezer, "Otomotiv ana sanayisinin Bursa'da olması, buna bağlı olarak yerli arabamızın Bursa'da uretilmesi, tum bunlarla beraber calışmaları surdurulen ve ucmaya başlayan Cezeri'nin sahaya inmesi bizim icin gurur kaynağıdır. Bugun elektrikli araclarla ilgili dal, Cezeri ile ilgili calışmalarla teknolojiye uyumlu altyapımızla bunları calışmak uzere talibiz." bilgisini paylaştı.

Motorlu Araclar Teknolojisi Alan Şefi Kutlu Tek ise altyapı ve malzeme bakımından cok guclu iş birliklerinin olduğunu aktardı.

Turkiye'de faaliyet gosteren otomobil fabrikalarından da destek aldıklarını anlatan Tek, "Elektrikli araclarla ilgili TOGG'la da bir on calışmamız başladı. Ana hedeflerimizden biri, fabrikaların nitelikli asıl eleman ihtiyaclarını karşılamak. Oğrencilerimizin kendi ayakları uzerinde durmasını, kendi işletmelerini kurmalarını sağlamak, buna ilave olarak da yuksekoğrenime devam ederek şu anki otomotiv fabrikalarının Ar-Ge, uretim kısmında nitelikli olan muhendis ihtiyacının altyapısını hazırlamak icin calışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Alan oğretmenlerinden Fatih Koz, elektrikli araclarla ilgili mufredat hazırlama calışmalarına katıldığını, sektore ve teknolojiye uygun bir şekilde derslerin belirlendiğini bildirdi. Koz, "Elektrikli Araclar Atolyesi", "Hibrit ve Bataryalı Elektrikli Araclar Hakkında Uygulamalar" gibi derslerin bulunduğuna değinerek "Otonom Araclar dersimiz var, bu ders sayesinde oğrencilerimizi bilgilendireceğiz. Sektor ihtiyacını karşılayacak şekilde eğitimler vereceğiz. Yakıt hucreli araclar guncel bir teknoloji. Bu da derslerde yer aldı. Mufredatımız sektor tarafından buyuk bir kabul gordu. Pandemi doneminden sonra kitap calışmalarına başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Okulu cok beğendim, her yonden yeterli"​Oğrencilerden Guldeniz Akan da elektrikli otomobillere ilgisinin olduğunu ve araştırarak bu bolumu sectiğini kaydetti. Kırklareli'den geldiğini belirten Akan, "Okulu cok beğendim, her yonden yeterli. TOGG'da calışmak istiyorum, bunun icin de elimden geleni yapacağım. O yuzden buradayım." dedi.

Muhammet Ali Durmuş, otomotiv sektorunu sevdiğini, oğretmenlerinin yonlendirmesiyle okulu sectiğini ifade ederek, "Arabalara ilgim vardı. Bolumle ilgili coğu şeyi araştırdım. Cok guzel bir okul. İlk geldiğimde cok heyecanlandım cunku istediğim bir okuldu. Kendimi geliştirebileceğim bir yer." diye konuştu.

Ayşenur Engin ise okulu daha onceden bildiğini, Elektrikli Araclar Dalı'nın acılmasının ilgisini cektiğini ve bu yuzden tercihini otomotiv lisesinden yana kullandığını dile getirdi.

Okulu uzun sure araştırdığı bilgisini veren Engin, atolyelerin ve lisenin altyapısının kendisi icin yeterli olduğunu, universite okuduktan sonra TOGG fabrikasında calışmak istediğini sozlerine ekledi.