Taşıt Aracları Tedarik Sanayicileri Derneği Yonetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, "Turk otomotiv sanayisi bir aracın yuzde 80'ini uretebilir durumda.' dedi.
Taşıt Aracları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yonetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, Turk otomotiv sanayisinin bir aracın yuzde 80'ini uretebilir durumda olduğunu ancak donuşume ayak uydurulmaması durumunda bu oranın yuzde 15'e kadar duşebileceğini belirterek, "Dolayısıyla TOGG projesi hepimiz icin tam bir boy aynası. Sadece rekabetcilik anlamında değil, bir elektrikli aracta neyi yapıp, neyi yapamadığımızı goruyoruz." dedi.
Saydam, AA muhabirine Turk otomotiv tedarik sanayisine ve endustrinin dijital donuşumune ilişkin acıklamalarda bulundu.
Turk otomotiv sanayisinin 15 yıldır ihracatta lokomotif sektor olarak one cıktığını belirten Saydam, Turkiye'nin ihracatta yaklaşık her 6 doların, bir dolarını otomotiv ihracatıyla sağladığını soyledi.
Turkiye otomotiv sanayisinin dunya otomotiv sanayisi ekonomisinden aldığı payın yuzde 1,5 ile 1,7 arasında olduğunu aktaran Saydam, "Bazı fırsatlar var onumuzde. Doğru adımlar atıldığında, bu fırsatlar gerceğe donuşturulduğunde bu oranın yuzde 2 hatta yuzde 2,5 ’e cıkması mumkun." ifadelerini kullandı.
Saydam, soz konusu fırsatlar hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
"Salgın nedeniyle tedarik zincirinde ciddi aksamalar oldu. Bu aksamalar sadece ham madde bulmakta değil, lojistik kanallarında yaşanan sorunlardan dolayı oldu. Lojistik dediğimiz nedir? Taşımadır, belli bir suredir, belli bir maliyettir. Bunu azaltmanın yolu yakın coğrafyalardan ticarettir. 2000 ’li senelerden bugune kadar hep bir kureselleşme treninin arkasına takılmış olan butun sektorler sadece otomotiv değil şu anda anlıyor ki, halen en iyi ihtimal, en ucuz ihtimal, en optimum ihtimal yanı başınızdaki komşunuzdan ticareti yapmaktır. Bu, Turk otomotiv sanayisi icin ozellikle tedarik sanayisi icin altı cizilmesi gereken bir fırsat." dedi.
"Yurt dışından da yatırımcı cekeceğimiz ortada"Albert Saydam, yabancı yatırımcının Turk otomotiv sanayisine olan ilgisine de değindi.
Son 5 yıla bakıldığında, son iki sene arka arkaya anons edilmiş yeni yatırımlar olduğuna dikkati ceken Saydam, "Bu yeni yatırımların iki nedeni var. Birincisi, Turk otomotiv tedarik sanayisinin gelmiş olduğu seviye. İkincisi de Turkiye'de ana sanayilerin lanse etmiş oldukları, tanıtmış oldukları yeni platformlar. Yeni platformlar sadece goruş anlamında değil, yeni teknolojiyi kullanan platformlar. Sonucta bu platformlar ulkemizde uretildiği surece yurt dışından da yatırımcı cekeceğimiz ortada." diye konuştu.
"Dijital donuşumun geri donuşu olmayacak bir şekilde başladı"Dijital donuşumun ozellikle salgınla geri donuşu olmayacak bir şekilde başladığını ve gittikce etkisi ve ağırlığını artırdığını anlatan Albert Saydam, şunları soyledi:
"Bu dijital donuşumu şu anda biz sadece kullandığımız araclardaki dijitalleşme olarak algılıyoruz. 1980 ’lerde ofislerimizde, masamızın ustunden daktilo kalktı. Onun yerine bilgisayar geldi. Sadece yazılarımızı yazarken artık silme işlemi kolaylaştı gibi zannediyoruz. Halbuki butun hayatımız değişiyor. Sadece yaptığımız işleri daha iyi yapar olmayacağız. Yeni iş alanları ortaya cıkıyor. Yeni cozumler ortaya cıkıyor. Tabii bunun yanında da yeni ilgilenmemiz gereken soru işaretleri var. Burada doğru adımları attığımızda dediğim gibi sadece Turkiye icin soylemiyorum. Tahmin ediyorum ki 2020 veya 2021 ’den cok daha guzel bir dunya bizlerin olacak."
"Sektorun elektrikli doğru donuşumunu sağlaması şart"TAYSAD Yonetim Kurulu Başkanı Saydam, TOGG, Ford Otosan, Oyak Renault ve Tofaş gibi otomotiv firmalarının donuşum kapsamında aldıkları yeni kararların ve elektrikli veya hibrit arac platformlarının devreye alınmasının sektor acısından cok onemli olduğunu vurguladı.
Şu an Turk otomotiv sanayisinin bir aracın yuzde 80'ini uretebilir durumda olduğunu ancak donuşume ayak uydurulmaması durumunda bu oranın duşeceğini belirten Saydam, sozlerini şoyle tamamladı:
"Elektrikli aracta doğru donuşumu yapamazsak bu yuzde 80 oranının yuzde 30 ila yuzde 15 arasındaki bir rakama gerilemesi soz konusu. Neden? Cunku, elektrik motoru, batarya, yazılım zaten elektrikli aracın yuzde 60 ’ını oluşturuyor. Bizler o konuda ihtisaslaşmazsak o zaman başkalarından almak durumundan olacağız. Dolayısıyla TOGG projesi hepimiz icin tam bir boy aynası. Sadece rekabetcilik anlamında değil, bir elektrikli aracta neyi yapıp, neyi yapamadığımızı goruyoruz. Yapanlar bu rekabet ustunluğunu korumaya calışırken, yapamayanlar alternatif cozumler veya daha doğrusu kendi icindeki surecleri iyileştirme yoluna gidiyorlar. Değiştirme yoluna gidiyorlar."
Tedarik Sanayi icin TOGG Boy Aynası Olacak
Elektrikli Araçlar0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Otomobil Forumları
- Otomobil Forumları
- Elektrikli Araçlar
- Tedarik Sanayi icin TOGG Boy Aynası Olacak
-
11-09-2022, 23:17:05