Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, inşaatı hızla devam eden Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Gemlik'teki uretim tesisinde yurutulen calışmaları yerinde inceledi.
Bakanlıktan yapılan acıklamaya gore, 27 Aralık 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tanıtımını yaptığı, 18 Temmuz 2020'de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı torenle fabrika inşaatı başlatılan Turkiye'nin Otomobili'nde işler yolunda gidiyor.
Bakan Varank, banttan indiğinde Avrupa'nın doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli olacak TOGG'un Gemlik'teki tesislerinin inşaatında incelemelerde bulundu. Varank'a ziyaretinde, Bakan Yardımcısı Fatih Kacır, Milli Teknoloji Genel Muduru Zekeriya Coştu, TOGG Yonetim Kurulu Uyesi ve Zorlu Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile TOGG Ust Yoneticisi Mehmet Gurcan Karakaş eşlik etti.
Ziyaret cercevesinde yetkililer, yatırım stratejilerine ilişkin Varank'a bilgi verdi. Boya, govde ve montaj binalarının ozellikleri, inşaatta kullanılan yeni teknolojiler, kor kalıp uygulaması ve guncel durumla ilgili brifing alan Varank, yeni acılan kara yolları bağlantı yolunu yerinde inceledi.
"Avrupa'nın cevreye en saygılı otomotiv fabrikası"Varank, incelemelerin ardından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
"Turkiye'nin 100 yılına damgasını vuracağına inandığımız, Turkiye'nin Otomobili Projesi icin Gemlik'teyiz. Turkiye'nin Otomobili diyoruz ama mobilite dunyasındaki değişimlere baktığımızda 'Geleceğe damga vuracak bir teknolojik alet olan Turkiye'nin Otomobili' dememiz daha doğru. 2019 yılında ilan ettiğimiz şekilde otomobilin 2022 sonunda seri uretim bandından inebilmesi icin şu anda Gemlik'te fabrika inşaatı planlandığı gibi devam ediyor. Pandemiye rağmen TOGG'daki babayiğitlerimiz buyuk bir ozveriyle, buyuk bir gayretle calışmaya devam ediyor. İcinde bulunduğumuz bina, boyahane olacak. Otomobillerimiz burada en son teknolojiyle boyanacak. Fabrika hatların kurulması ve işler hale getirilmesiyle beraber tamamlanacak."
Turkiye'nin Otomobili'ni Turk milletiyle soz verdikleri şekilde buluşturacaklarını vurgulayan Varank, "Turkiye'nin 100 yıldır beklediği bu projeyi başarıya ulaştırmış olacağız. Burada dunyadaki fabrika teknolojilerini değerlendirerek en son, en yeni ve en teknolojik fabrika kurulmaya calışılıyor. Cevre acısından baktığımızda da Avrupa'nın cevreye en saygılı otomotiv fabrikası Turkiye'de, Gemlik'te Turkiye'nin Otomobili TOGG ile kurulmuş olacak." ifadelerini kullandı.
Varank, projeyi hem "babayiğitler"le hem de profesyoneller ve Bakanlık olarak yakından takip ettiklerine dikkati cekerek, "İnşallah soz verdiğimiz şekilde 2022 sonunda araclarımızı seri uretim bandından indirmiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"Yuzyılın projesi"Zorlu Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, tesisin temellerinin Temmuz 2020'de atıldığını anımsattı. O gunden bugune 230 bin metrekare kapalı alanın aşağı yukarı yuzde 70'inin inşaatının tamamlandığı bilgisini veren Zorlu, "Ulkemize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Bakanımızın dediği gibi yuzyılın projesidir." ifadelerini kullandı.
Zorlu, Avrupalıların icten yanmalı motorların uzerine yenilikler yaptığını ancak TOGG'un sıfırdan bu işe başladığına işaret etti. Bunun TOGG icin bir avantaj olduğunu vurgulayan Zorlu, "Aynı zamanda otonom, dijital bir teknolojiyle beraber bu otomobillerimizi hem vatandaşımız kullanacak hem de inşallah 2024-2025 yılında da dunyaya satacağız." değerlendirmesini yaptı.
TOGG Ust Yoneticisi Karakaş da projede planladıkları şekilde ilerlediklerini belirterek, "Gece gunduz buyuk bir heyecanla, bitmeyen, tukenmeyen enerjimizle hep beraber hissedarlarımız ve bizi destekleyen butun paydaşlarımızla calışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Yola cıktıkları andan itibaren "Otomobilden fazlası" dediklerini vurgulayan Karakaş, şunları kaydetti:
"Otomobilden fazlası tabii ki fabrikadan fazlası bir ortamdan gelmeli. O nedenle burada bir uretim tesisinin yanında Ar-Ge, tasarım studyosu, testlerimizi yapabileceğimiz ve bize gore daha onemlisi ileride teknolojiyi deneyimleyebileceğimiz bir merkezimiz de olacak. Biz burayı Mobilite Donuşum Merkezi olarak adlandırıyoruz."
Karakaş, arac gibi tesisi de yeni nesil teknolojilerle donattıklarına dikkati cekerek, "Hem şirketimizin hem markamızın DNA'sında cevreye saygılı olmak var. Orneğin icinde bulunduğumuz boyahane, şu an Avrupa'nın en temiz boyahanesi, bildiğimiz kadarıyla da dunyanın sayılı. Burada cevreyle ic ice, cevreyle dost yeni nesil teknolojiyi burunduren bir tesisten bahsediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Bu yılın sonuna kadar binaya ilişkin konuları tamamlamayı amacladıklarını vurgulayan Karakaş, "Onumuzdeki senenin mayıs, haziranına kadar ekipmanlar yerleştirilecek. Ondan sonraki donemlerde de adım adım her imalat sisteminde neler gerekiyorsa sırasıyla ve layıkıyla yapılacak. 2022 sonunda da seri uretime hazır olacak." bilgisini verdi.
Binalar yukseliyorTOGG inşaatında 1600'un uzerinde personel calışıyor. Varank'ın incelemelerde bulunduğu boya binasında 2 bin 500 ton demir bağlantısı yapıldı, 22 bin metrekup beton dokuldu, 138 celik kolon dikildi, 11 bin ton celik imalatı tamamlandı.
Ayrıca, govde uretim binası, montaj binası, enerji binası, su işleme tesisi, batarya binası, giriş binası ile arıtma binasının demir bağlantıları, beton dokumleri, bodrum perde imalatları, kolon montajları, celik imalatları, catı-cephe sandvic panel montajları devam ediyor.
Fabrikanın altyapısı icin de 535 metre yağmur suyu, 2 bin 450 metre atık su hattı inşa edildi. 623 metre menfez imalatının tamamlandığı bolgede 2 bin metre cevre duvarı imalatı bitirildi. 11 bin metrekup kazı, 82 bin metrekup dolgu da gercekleştirildi.
Turkiye'nin fikri ve sınai mulkiyet haklarına sahip olduğu, kuresel olcekte rekabetci bir otomobil markası yaratma hedefiyle ortaya cıkan TOGG, banttan indiğinde Avrupa ’nın doğuştan elektrikli ilk SUV'u olacak. TOGG, 2030 yılına kadar 5 farklı modeli de piyasaya surecek. İlk etapta yuzde 51 yerlilik oranına sahip elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil otomobiller, Gemlik ’te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada uretilecek.
TOGG Gemlik Tesisleri İnşaatında İncelemeler
Elektrikli Araçlar0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Otomobil Forumları
- Otomobil Forumları
- Elektrikli Araçlar
- TOGG Gemlik Tesisleri İnşaatında İncelemeler
-
11-09-2022, 23:16:25