Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) doğuştan elektrikli arac teknolojilerine yonelerek pek cok rakibini geride bırakma iddiası taşıdığını bildirdi.​
Genc MUSİAD tarafından "Yarını Bugunden Fark Et" temasıyla duzenlenen 7. Uluslararası Genc İşadamları Kongresi (UGİK) devam ediyor.

Etkinlikte konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Turkiye'nin son 18-19 yılda ortalama yıllık buyumesinin yuzde 5'in uzerinde olduğunu, gelişmekte olan ulkelerde bu rakamın yuzde 4 seviyesinde olduğunu soyledi.

Turkiye'de 200'den fazla universitenin teknoloji girişimlerine yonelik hızlandırma programının ve 80'den fazla teknoparkın bulunduğunu, teknoparklarda 6 binden fazla şirketin ve sturtup'ın yer aldığını dile getiren Kacır, bugune kadar 40 bine yakın Ar-Ge projesinin tamamlandığını, 10 bin projenin devam ettiğini, yuksek teknolojili ihracatın 6 milyar dolara ulaştığını anlattı.

Kacır, 2000'in başlarında 400 olan yıllık patent başvuru sayısının 8 binlere yaklaştığını kaydederek, 2005'te 49 bin olan toplam Ar-Ge personel sayısının 2019'ta 183 bine cıktığını bildirdi.

Ar-Ge'ye ayrılan payın artışıyla ilgili bilgiler veren Kacır, "Dolayısıyla artık Turkiye ozel sektorun onculuğunde Ar-Ge faaliyetlerinin surdurulduğu bir ulke haline geldi. Değişim cok hızlandı." diye konuştu.

"Turkiye, savunma sanayisinde adeta destan yazdı"​Mehmet Fatih Kacır, Turkiye'nin başlattığı Milli Teknoloji Hamlesi'nden değinerek, bu hareketin bir yonuyle tam bağımsızlık icin geliştirilmesi gereken urunlerin mutlaka yerli ve milli olarak geliştirilmesini ve dunyaya ihrac edilmesini kapsadığını soyledi.

Tam bağımsızlık denilince akla savunma sanayinin geldiğini, Turkiye'nin orada adeta desten yazdığını dile getiren Kacır, sozlerini şoyle surdurdu:

"Savunma sanayisinde dunyada herkesin buyuk bir ilgiyle, dikkatle takip ettiği kuresel başarı hikayeleri yazabilen bir ulke haline geldik. Bu cok uzun vadeli planlamalarla, kamu-ozel iş birliklerinin vakitlice planlanması ve hayata gecmesiyle mumkun oldu. Tam bağımsızlığın savunma sanayisindeki başarılarla tek başına elde edilmesi guc. Tam bağımsızlıktan bahsettiğimizde bugun tarım, gıda, sağlık, finans, enerji ve ulaştırma teknolojilerinde geliştirmemiz gereken urunleri mutlaka yerli ve milli geliştirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bakanlık olarak oncelikli hedefimiz; savunma sanayisindeki başarılarımızı bu sıraladığımız alanlarda da hayata gecirmek."

2023 hedefi; Turkiye'den en az 10 unicorn cıkması​Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kacır, kuresel Ar-Ge liderliği sıralamasında ilk 2 bin 500 firma arasında Turkiye'den sadece 6 firma bulunduğunu, 2023 hedeflerinin ise 23 Turk firmasının bu sıralamaya girmesini sağlamak olduğunu soyledi.

Kacır, 2023'te en az 500 bin yazılımcı bulunmasını, teknoloji tabanlı girişimlere yapılan yatırımların en az 500 milyon dolarlık buyukluğe erişmesini, Turkiye'nin en az 10 teknoloji giriminin unicorn olmasını hedeflediklerini anlattı.

Elektrikli araclarda yaşanan donuşumden bahseden ve Turkiye'nin elektrikli otomobilinin 2022'de banttan inmeye başlayacağını dile getiren Kacır, "Dunyaya ihrac edebildiğimiz ve yepyeni başarı hikayeleri yazdığımız bir proje olacak." ifadesini kullandı.

Kacır, otomobil sektorunde yaşanan elektrikli arac devriminden bahseden ve 10 yıl sonra dunyada satılan otomobillerin en az yarısının elektrikli olacağının ongorulduğunu kaydederek, şu acıklamalarda bulundu:

"Dolayısıyla TOGG, doğuştan elektrikli arac teknolojilerine yonelerek pek cok rakibini geride bırakma iddiası taşıyor. Dunyada bu amac doğrultusunda geliştirilen projeler ve ortaya cıkan markalar kendilerinden cok daha buyuk ve kıdemli rakiplerini geride bırakmıştır. Biz TOGG'un da benzer bir başarı hikayesi yazma hedefi taşıdığına yurekten inanıyoruz. Sadece biz inanmıyoruz. Biraz uluslararası medyayı taramanızı oneriyorum."

"5G'ye cok sıkı hazırlanıyoruz"​Mehmet Fatih Kacır, Turkiye'nin 4.5G'de yakaladığı başarılara değinerek, cok kritik bir alan olarak gordukleri 5G'ye cok daha sıkı hazırlandıklarını soyledi.

Kacır, 5G teknolojilerine yonelik calışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Haberleşme teknolojileri kumesinde 16 yerli firmamız, ULAK, 3 operatorumuz, regulator kurumumuz Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak cok buyuk bir hazırlık icerisindeyiz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Donuşum Ofisi de bu surece cok onemli katkılar sunuyor. Turkiye, 5G teknolojilerine yerli ve milli teknolojilerini onemli olcude surece dahil ediyor olarak geciyor olacak."