Gemlik'te temeli atılan fabrikanın ihtiyacını da karşılamak amacıyla elektrikli ve hibrit taşıtlar alanında Bursa Uludağ Universitesi Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu bunyesinde kurulan on lisans programının 40 kişilik kontenjanı doldu.​
Bursa Uludağ Universitesi (BUU) bunyesinde acılarak ilk oğrencilerini kabul eden on lisans programı, Gemlik ilcesinde yapımı suren "Turkiye'nin Otomobili" fabrikasındaki uretim icin eleman ihtiyacını karşılayacak.

Elektrikli ve hibrit taşıtlar konusunda calışacak oğrencilerin yetiştirilmesi de amaclanan BUU Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Programı'nın 40 kişilik kontenjanı doldu.

On lisans diploması ile "elektrikli ve hibrit taşıtlar teknikeri" unvanı alacak mezunlar, kamu ve ozel sektorde elektrikli ve hibrit taşıtlar ureten otomotiv fabrikaları ile bakım ve onarım servislerinde, otomotiv yan sanayi uretimi yapan tesislerde istihdam edilebilecek.

Programda oğrenciler, hibrit ve elektrikli araclara (HEV), plug-in hibrit elektrikli araclara (PHEV) ve akulu elektrikli araclara (BEV) servis, arıza teşhisi ve onarım işlemlerini oğrenecek. Atolye calışmalarında yuksek voltajlı kişisel koruyucu donanım konularında teorik ve pratik eğitimler verilecek. Oğrenciler laboratuvar calışmalarında, temel elektrik kavramlar, elektronik elemanların tanıtılması, elektrik motorlarının kontrolu ve kumandası, olcme gibi dallarda da uygulamalı eğitim alacak.

Universitede derslerin başlayacağı tarih ve uygulanacak eğitim modeli, Kovid-19 salgını dikkate alınarak BUU Senatosunun alacağı karara gore belirlenecek.

"TOGG'dan eğitim mufredatı icin goruş istedik"​Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu Muduru Prof. Dr. Mehmet Karahan, AA muhabirine, yerli araca yonelik yetişmiş eleman ihtiyacı ve yan sanayisiyle ilgili iş alanlarının acılacağını ongorduklerini, bu nedenle bolumu faaliyete gecirdiklerini soyledi.

Oğrencilerin elektrikli ve hibrit arac uretimi ile servislerinde calışabilecek kapasiteye sahip olacağını belirten Karahan, "Bu yıl bizimle 6 universite daha bu alanda program acmış ve oğrenci almış. Biz en yuksek puanlı oğrencileri aldık. Bizden sonra gelen tam burslu okula bile 22 puan civarında fark atarak başarı sıralamasında Turkiye'de birinci sıradayız." dedi.

Karahan, yeni actıkları programda 3 oğretim elemanının bulunduğunu kaydetti.

Akademisyenlerin bu sayıyla sınırlı kalmayacağını vurgulayan Karahan, "Bizde 30 yılı aşkın bir zamandır faaliyet gosteren, eğitim oğretim veren Otomotiv Programımız var. Burada cok deneyimli 4 hocamız var. Elektrik, elektronik, mekatronik, makine yani tum bunlarla beraber 20'yi aşkın cok deneyimli hocamız ve bu programların atolyeleri, bu eğitimde bizim yararlanacağımız altyapımız ve insan kaynağımız olarak mevcut." diye konuştu.

Karahan, Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'ndan (TOGG) eğitim mufredatları icin goruş bildirmelerini istediklerini ve ortak eğitim programları acma konusunda destek beklediklerini anlattı.

Sektorel iş birliklerine sahip olduklarını dile getiren Karahan, sertifika programları arasından oğrencilerin bu programdan da yararlanacağı bilgisini paylaştı.

Elektrikli ve hibrit araclara yonelik yeni iş birlikleri kurduklarını bildiren Karahan, "Ulkemizde elektrikli arac imalatı yapan Karsan, Toyota gibi kurumlarla ilişki icindeyiz. Turkiye Elektrikli ve Hibrid Araclar Derneği ile iş birliği protokolu yapacağız. Hem sertifikalı moduler eğitimler konusunda hem de karşılıklı calıştay, seminer, faaliyetler konusunda calışacağız. Onlar da bize oğrencilerimizin hem iş hem de staj bulması acısından olanak sağlayacak." ifadelerini kullandı.

"Mezun olacak oğrencilerin iş imkanları cok fazla"​Oğretim gorevlisi Dr. Hande Ungan ise doktorasını yakıt bilimi ve hidrojen teknolojisi uzerine yaptığını, yeni kurulan bolumde oğrencilere faydalı olmayı amacladıklarını belirtti.

Kaliteli eleman, urun ve hizmetin, kaliteli bir eğitimden gectiğine inandığını soyleyen Ungan, şunları kaydetti:

"Tum dunya bir yenilik ve gelişmenin peşinden koşarken, bu alandaki en buyuk temeli de kalite oluşturuyor. Biz de oğrencilerimize kaliteli bir eğitim vermek adına ozellikle uluslararası programlarda yer alan ozellikle de İngiltere ve Amerika'daki kolejlerin mufredatlarını inceleyerek ders icerikleri oluşturduk. Bu program oluşturulurken sadece otomotiv teknolojisi gibi teorik dersler değil, yazılım, tasarım, uretim işlemleri gibi uygulamalı dersleri ve aynı zamanda yakıt bilim, bataryalar ve şarj istasyonu gibi teknolojik guncel konuları da mufredatımıza dahil ettik. Eğitimde sadece teorinin yetersiz olduğunu ve bunun icin de uygulamanın onemli olduğunun farkındayız. Laboratuvar altyapı calışmamız hızla devam ediyor. Oğrencilerimize en iyi eğitimi vermek, fiziki donanım ve şartlarımızı maksimum seviyeye cıkarmak icin uğraşıyoruz. Mezun olacak oğrencilerin iş imkanları cok fazla. Ana ve yan sanayi uretim yapan butun fabrikaların hemen hemen her kademesinde, uretim kadar onemli olan satış sonrası hizmet sektorunde, bakım ve onarım sektorlerinde kendilerine nitelikli işler bulabilecekler."