Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubuna ev sahipliği yapan bu merkezdeki bircok girişim, kritik yerli ve milli teknolojilerin oncusu olacak." dedi.​
Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu ’nun Yeniliğe Yolculuk Buluşması ve Bilişim Vadisi Resmi Acılış Toreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yonetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve (TOGG) Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş'ın katılımıyla Gebze'de gercekleşti.

Bakan Varank, burada yaptığı konuşmada, Turkiye'nin 2002'de duşuk sektorel ceşitlilikle 36 milyar dolarlık ihracat yapabilen bir sanayi altyapısına sahip olduğunu, ozel sektoru yenilikciliğe, girişimciliğe ve Ar-Ge'ye teşvik edecek mekanizmaların olmadığını soyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 17 yılda guclu bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi oluşturulduğuna dikkati ceken Varank, "Bugun artık 170 milyar dolara ulaşan bir ihracat hacmine sahibiz. Hemen hemen her sektorde uretim yapabiliyoruz. Turkiye'nin dort bir yanında sıfırdan kurduğumuz bin 500'un uzerinde Ar-Ge ve tasarım merkezi ile 85 teknopark, yeni fikirlerin urune donuşmesine ev sahipliği yapıyor." diye konuştu.

"Ulkemizin 21. yuzyıldaki konumunu guclendirecek"​Bakan Varank, Turkiye'nin ozellikle savunma sanayisinde tum dunyanın konuştuğu yeni bir başarı hikayesi yazdığını vurgulayarak, bu alanda yuzde 20'lerde olan yerlilik oranının yuzde 70'lerin uzerine cıktığını ifade etti.

Turkiye'yi her alanda yuksek teknoloji ureten ve teknolojiye yon veren ulkelerden biri haline getirmek istediklerini, Milli Teknoloji Hamlesi ruhuyla hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin de bu vizyonun bir parcası olduğunun altını cizen Varank, şoyle konuştu:

"Bugun ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı guclendirme yolunda, ulkemizin en buyuk teknoparkı Bilişim Vadisi ’ni resmen acıyoruz. Turkiye ’nin Otomobili Girişim Grubuna ev sahipliği yapan bu merkezdeki bircok girişim, kritik yerli ve milli teknolojilerin oncusu olacak. Bilişim Vadisi ’nin paydaşları olan kamu, universite, sanayi ve sivil toplum kuruluşları guclu bir sinerji oluşturacaklar. Buradaki somut projelerle, kuresel markalarımızın oluşmasını ve değeri milyar dolarla olculen Turk girişimlerinin ortaya cıkmasını sağlayacağız. Yoluna daha buyuk adımlarla devam edecek olan Bilişim Vadisi, inanıyorum ki ulkemizin 21. yuzyıldaki konumunu guclendirecek."

"17 yılın en buyuk başarısı zihniyetleri donuşturmek oldu"​Varank, gecmişte Vecihi Hurkuş, Nuri Demirağ gibi parlak isimlerin Turkiye'nin onunu acacak girişimlere niyetlendiklerini ve Devrim otomobili gibi cesaretli adımların atıldığını anımsatarak, "Ama maalesef yeterli ekosistem gelişmediğinden, en cok da bu işleri sahiplenecek, yureklendirecek bir siyasi irade olmadığından boyle fevkalade onemli cabalar akim kaldı. Yerli, milli, ozgun atılımları boğmaya calışan zihniyet yuzunden bircok fırsatı kacırmış olduk. İşte son 17 yılın belki de en buyuk başarısı, bu zihniyetleri donuşturmek oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Gencinden yaşlısına, girişimcisinden sanayicisine tum milletin tarih boyu sahip olduğu ozguveni bu donemde geri kazandığını dile getiren Varank, "Yıllarca bu millete 'yapamazsın, başaramazsın' diyenlere inat, 'en iyisini biz yaparız' dediğimiz gunlere geldik. Turkiye'nin 60 yıllık hayali olan kendi otomobilini uretme fikrinin işte bu gunlerde gerceğe donuşuyor olması asla bir tesaduf değil." dedi.