Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Yonetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Turkiye'nin Otomobili'nin 2020'de ulkenin en onemli kuresel markalarından biri olacağını belirterek, "Marka lansmanımızı gercekleştireceğiz. 2021'de fabrikamızı tamamlayıp, acılışını yapacağız. 2022'de de inşallah ilk aracımız banttan cıkmış olacak." dedi.
TOGG'un Turkiye'nin Otomobili'nin tanıtıldığı "Yeniliğe Yolculuk Buluşması" ve Bilişim Vadisi Resmi Acılış Toreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, kabine uyeleri, sivil toplum kuruluşlarıyla sektor temsilcilerinin de aralarında bulunduğu cok sayıda davetlinin katılımıyla Gebze'de gercekleşti.
Turkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı da olan Rifat Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, Turkiye'yi yarım asırlık hayaline kavuşturacak dev bir adım atıldığını dile getirerek, "2017'de TOBB Genel Kurulu'nda, Sayın Cumhurbaşkanımız bize bir cağrı yapmış ve bu işi bizim ustlenmemizi istemişti. Biz de yola cıktık ve babayiğitlerimizi bir araya getirdik. Rabbimize şukurler olsun, verdiğimiz sozun arkasındayız. Bu vatanın bir evladı olarak gurur duyuyorum. Bu işi başaran Turk ozel sektoru adına şeref duyuyorum." ifadelerini kullandı.
Hisarcıklıoğlu, otomotiv sektorunun kabuk değiştirdiğini ve Turkiye icin yeni bir fırsat penceresi acıldığını belirterek, ulkenin 1960'larda bu fırsatı kacırdığını ve Devrim arabasına sahip cıkamadığını soyledi.
Rifat Hisarcıklıoğlu, 2017 yılının Mayıs ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a soz verdiklerini yineleyerek şoyle devam etti:
"(Taşın altına elimizi koyarız.) dedik, dalga gectiler. 2017 Kasım'da ortak girişimimizi kurduk, inanmadılar. 2018 Haziran'da şirketimizi kurduk, gulduler ama pes etmedik, calışmaya devam ettik. Biliyoruz, daha yolumuz uzun ama bakın, bugun buradayız. Turk ozel sektorunun birikimi, enerjisi, vatan sevgisi bu salonda. Niye "Turkiye'nin Otomobili" diyoruz biliyor musunuz? Cunku bu 82 milyonun otomobili."
Hisarcıklıoğlu, kendi patentleri icin yabancı muhendisleri calıştıracaklarını belirterek, 15 yılda en az 22 milyar lira tutarında yatırım yapacaklarını bildirdi.
Otomobilin sadece Turkiye'de uretilmeyeceğine dikkati ceken Hisarcıklıoğlu, "Markası, patenti, tasarımı bizim olacak. Lisans almayacağız, lisans satacağız. Montaj yapmayacağız, montaj yaptıracağız. Başkasının patenti icin calışmayacağız." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, TOGG ortakları olarak en az 3,5 milyar lira (500 milyon avro) sermaye taahhudu vereceklerini, cok buyuk bir ozveri gostererek, 15 yıllık yatırım doneminde şirketten hic temettu almayacaklarını soyledi.
"Ezberleri bozacağız"4 bin 300'u doğrudan olmak uzere yan sanayisiyle 20 bin ilave istihdam sağlayacaklarını belirterek, "Rakamlar buyuk cunku hedefimiz buyuk. Allah'ın izni, milletimizin inancı, Cumhurbaşkanımızın da liderliğinde ve destekleriyle, biz bu işi başaracağız. 2020'de en onemli kuresel markalarımızdan biri olacak, marka lansmanımızı gercekleştireceğiz. 2021'de fabrikamızı tamamlayıp acılışını yapacağız. 2022'de de inşallah ilk aracımız banttan cıkmış olacak. Ezberleri bozmak kolay değil ama bizler ezber bozmak icin buradayız ve ezberleri bozacağız." dedi.
Turkiye'nin Otomobili ile 4 alanda daha devrim yaptıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunlardan ilki ve belki de en onemlisinin iş birliği modeli olduğunu belirtti.
Kendilerine hep "Turkler ortaklık kuramaz, yurutemez" denildiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Ama farklı fikirden, farklı sektorlerden babayiğitleri aynı masaya topladık. "Kucuk olsun, benim olsun." demedik. "Buyuk olsun, hepimizin olsun." dedik." ifadesini kullandı.
İkinci devrimin beyin gocunu tersine cevirmek olduğunu soyleyen Hisarcıklıoğlu, yıllardır Turkiye'deki nitelikli calışanlar ve muhendislerin yurt dışına gittiğini, TOGG'un, dunyanın en başarılı Turk yoneticilerinden Gurcan Karakaş'ı Turkiye'ye getirerek, projenin başına gecirdiğini, dunyanın dort bir yanından Turk, Alman, Brezilyalı, Amerikalı, Asyalı 100'lerce beyni, Bilişim Vadisi'ne toplamaya başladıklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, ucuncu devrim olarak, ilk defa dunyada teknolojide başa oynadıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Şimdi elektrikli araba yapıyoruz. Hem de bugun Amerika'da, Avrupa'da, Cin'de ne yapılıyorsa aynısını, onlarla aynı zamanda yapıyoruz. Dunyada dizel araclar yasaklanırken, kuresel olcekte temiz ve cevreci bir urun geliştiriyoruz. Son değişim de sanayi politikasında gercekleştirildi. Eskiden devlet teşvik verirdi, yatırımcıyı beklerdi. Artık devlet hedef veriyor. Atılacak adımları, verilecek destekleri kamu-ozel sektor birlikte belirliyor. Avrupa Birliği ve Cin, 2020 sonrası tum sanayi stratejilerini bunun uzerine kurdu. Bu calışma bicimini, savunma sanayisi dışında ilk defa bu projede uyguladık. "
"Yeni bir meydan okuma""Turkiye'nin Otomobili"nin sadece yerli marka araba uretmek anlamına gelmediğini soyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bir otomobilden daha fazlasıdır, teknolojik donuşumdur, dijital ekonomiye geciştir, tek başına 20 bin ilave istihdamdır, 7,5 milyar dolar daha az cari acıktır, gayri safi milli hasılaya 50 milyar dolar katkıdır. Yani Turkiye'nin Otomobili yeni bir meydan okumadır." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği desteğe işaret ederek, "Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank ile Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak olmak uzere, onceki donem birlikte calıştığımız Faruk Ozlu Bakanımız, bakan yardımcılarımız ve burokratlarımız, bu projeye inandı, tam destek verdiler." diye konuştu.
Bu işe inandıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları ifade etti:
"Taşın altına elimizi, govdemizi koyduk. Bu daha başlangıc, yolumuz uzun. Turk girişimcisi olarak daha buyuk hedeflerin peşindeyiz. İcat cıkaran, teknoloji ihrac eden bir Turkiye. Eski koye yeni adet getiren bir Turkiye. Gazi Mustafa Kemal Ataturk'un bize hedef gosterdiği, muasır medeniyetler seviyesini yakalayan bir Turkiye. Allah Turkiye'nin Otomobili'nin tekerine taş değirmesin."
Hisarcıklıoğlu, TOGG ortakları olan babayiğitleri de sahneye cağırdı.
Zorlu Holding Yonetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Hisarcıklıoğlu'nun Turkiye'nin Otomobili yatırımı icin yaptığı daveti hatırlatarak, "(Var mısınız?) dedi. Biz de 'Ulkemiz icin varız, var olmaya da devam edeceğiz.' dedik." ifadesini kullandı.
Turkcell Yonetim Kurulu Başkanı Ahmet Akca da Turkiye'nin Otomobili'nin hayırlı olmasını diledi.
Anadolu Grubu Yonetim Kurulu Başkanı Tuncay Ozilhan "Grup olarak Turkiye'nin Otomobili'nin bir parcası olmaktan buyuk mutluluk, onur duyuyoruz. Buyuk bir cesaretle yola cıktık, onemli bir aşama kaydettik. İnşallah 2 sene sonra uretimimizi tamamlayıp ilk urunumuzu piyasaya verdiğimizde hep beraber bu mutluluğu yaşayacağız." dedi.
BMC Yonetim Kurulu Uyesi Talip Ozturk de firma olarak TOGG'a her zaman tam destek vereceklerini kaydetti.
TOGG bizim icin yeni bir meydan okuma acıklamaları
Elektrikli Araçlar0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Elektrikli Araçlar
- TOGG bizim icin yeni bir meydan okuma acıklamaları
-
11-09-2022, 23:10:54