TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor Yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağının acıklanmasıyla harekete gecen Bursa Uludağ Universitesi, gecen donem actığı 'hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programının ilk mezunlarını bu sene verecek.​TOGG banttan inmeden aranan teknik elemanlar mezun oluyor
BURSA - Yerli otomobil fabrikasının Bursa'da kurulacağının acıklanmasıyla harekete gecen Bursa Uludağ Universitesi, gecen donem actığı 'hibrit ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programının ilk mezunlarını bu sene verecek. 2022 yılında banttan inmesi beklenen TOGG'un eleman ihtiyacını Uludağ Universitesi, karşılamış olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobilin fabrikasının Bursa'da kurulacağını acıklamasının ardından ortaya cıkacak vasıflı insan gucu ihtiyacına cevap verebilmek icin harekete gecen Bursa Uludağ Universitesi, Teknik Bilimler Meslek Yuksek Okulu bunyesinde 'hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojisi' programını actı. Gecen yıl acılan bolum, 2021-2022 eğitim oğretim yılı sonunda ilk mezunlarını vermiş olacak. TOGG fabrikasının 2022 sonunda uretime hazır olması planlanırken, mezunlar ise arac banttan inmeden hazır olacak. Uludağ Universitesi Teknik Bilimler Meslek Yuksekokulu Muduru Prof. Dr. Mehmet Karahan, "Programı 2019-2020 yılında acıp ilk oğrencilerimizi aldık. Gectiğimiz yıl 30 oğrenci ile eğitime başlamıştık. Bu yıl kapasitemizi 40'a cıkardık.

Gectiğimiz yıl ve bu yıl cok yuksek puanlarla oğrenci aldık. Bazı oğrencilerimiz Anadolu'da makine muhendisliklerine girebilecek puanlarla buraya geldi. Bu cok memnuniyet verici, oğrenci kalitesi acısından oldukca iyi durumdayız. Programı TOGG'un yerli aracının yatırımını Bursa'da yapma kararı aldıktan sonra acmaya karar verdik. O donemde rektorluğumuzun de yoğun talebi ve desteğiyle hızlıca oğretim elemanları kadromuzu tamamlayıp 2019-2020 yılında oğrenci alımı aşamasına geldik. Şu an program'da 4 oğretim elemanımız var. Alanlarında oldukca iyi farklı disiplinlerden otomotiv, elektronik, gibi alanlardan geliyor. Ancak bizim cok eski yıllarda kurulmuş bir otomotiv programımızda var. Bu programdaki oğretim elemanlarımızda bu elektrikli ve hibrit araclar programının derslerine girmekteler.

Okulumuzda mevcut olan elektrik ve elektronik programlarıyla birlikte toplamda bizim 13-14 tane cok nitelikli akademik personelimiz var. Eğitimlerimizi bu personellerimizin desteği ile surduruyoruz" dedi.
TOGG'un aranan eleman ihtiyacına doğrudan bir cozum sağlamış olacaklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Karahan, "TOGG yatırımıyla birlikte bu işin yan sanayisi oluşacak. Şarj istasyonları, servis ağlarını aslında yeni iş alanları meydana geliyor. Bu iş alanlarına biz oğrencilerimizi hazırlıyoruz. Burada ki işin boyutu sadece 2 yıllık on lisans programıyla sınırlı değil. Biz bunun servis ağlarında calışacak sertifikalı eleman boyutunu da duşunduk. Bu yeni iş alanlarıyla birlikte oğrencilerimiz yerli aracımız daha banttan inmeden bu sektore hazır hale geliyorlar. Bunun hem Bursa icin hem de ulkemiz icin faydalı olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Bu program şu an sadece orgun eğitim duzeyinde 2'li eğitimini de acıp buradaki oğrenci kapasitesini 2 katına cıkartmayı hedeflediklerini belirten Mehmet Karahan, "Universitemizde Gemlik Meslek Yuksekokulunda da aynı program acıldı. Onumuzdeki yıl orası da oğrenci almaya başlıyor. Bu şekilde baktığımızda 150'ye yakın oğrencinin yıllık bu programlarda oğrenim gormesi kapısı acılmış oluyor. Tabii onumuzdeki yıllarda biz bu işi sadece on lisans boyutuyla bırakmayacağız" dedi.
Sadece uretim değil, satış sonrasına da yonelik eğitimlerin verildiğini belirten Uludağ Universitesi Oğretim Gorevlisi Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Programı Başkanı Cafer Kaplan, "Derslerimizin iceriğini hazırlarken, Amerika, İngiltere, Fransa gibi ulkelerde bu eğitimin nasıl yapıldığıyla ilgili araştırma yaptık. Oralardaki ders iceriklerini bire bir inceleyerek buradaki derslerimizi iceriklerini ve donem sıralamasını yurtdışındaki ornekleri bire bir uygulayarak programımıza uyguladık.

Programdaki ders iceriklerine baktığımız zaman sadece uretim değil, satış sonrasına yonelik iceriklerde soz konusudur. Derslerde ozellikle hibrit ve elektrikli aracların elektrik motoru, inverter konverter grubumuz, batarya grubumuz, bataryanın onarımı ve revizyonuyla ilgili dersler cok detaylı bir şekilde hem secmeli olarak hem de zorunlu olarak programa yaymış durumdayız. Toplam 4 donemlik bir eğitimimiz var. Bu 4 donem icerisinde mumkun olduğunca oğrencilerimize pratik eğitim vererek eğitimlerini surdurmeye calışıyoruz. Araclar uzerinde yapacağımız uygulamalarda birinci oncelik yuksek gerilimli calışmalarda olduğu icin iş guvenliğidir. Bu konuyu her dersin icerisine yedirdik. Derse başlamadan once bununla ilgili 2-3 hafta eğitim veriyoruz. Cunku iceriğe baktığımız zaman teknik boyutunun dışında guvenlik birinci plana cıkıyor.

Bildiğimiz butun arac markaları artık ya hibrit ya da full elektrikli araclar getiriyor. Dolayısıyla burada kalifiye calışacak personel lazım bizim de bu programımız da kurmuş olduğumuz altyapı tamamen buna yonelik. Satış sonrasında eğer oğrenci calışmak isterse problem cıkmadan rahatlıkla sahada calışabilecek duzeyde olacak. Oğrencilerimizin sahada iş bulamama gibi sıkıntılar yaşamayacaklarını duşunuyoruz" şeklinde konuştu.
Oğrencilerden Ahmet Hakan Şengul ise, " İstanbul'dan geldim. Bu bolumu sektore ara eleman eksikliğinden dolayı tercih ettim. Dunya'da ve Turkiye'de gelişen bir meslek. Okul bittikten sonra gidişata gore DGS ile 4 yıla tamamlamayı duşunuyorum. Bu bolum 7 tane muhendislik icin şans veriyor" dedi.