Turkiye'nin Otomobili'nin on gosterimi icin geri sayım devam ederken Haberturk yazarı Fatih Altaylı, otomobille ilgili herhangi bir patent başvurusu bulamadığını soyledi. Altaylı, "Oysa yerli ve fikri mulkiyeti Turk firmasına ait bir arac tasarımı icin yuzlerce farklı patent başvurusu olması lazımdı. İnşallah vardır da ben yanılıyorumdur" dedi.
Turkiye'nin ilk otomobil girişimi 'Devrim'den 58 yıl sonra tum hakları Turkiye'ye ait olan yeni yerli arac bugun Gebze duzenlenecek torenle tanıtılacak.
Tanıtıma davetli olmadığını aktaran Haberturk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, yerli otomobille ilgili kaleme aldığı bugunku yazısında bazı sorulara yanıt verdi.
Altaylı'nın yazısı şoyle:
"1- Yerli otomobil İtalya ’da dizayn edilmiş. Pininfarina studyosunda cizilmiş. Bunun neresi yerli imiş?
Komik bir eleştiri. Mesela Peugeot bir Fransız otomobili mi? Fransız otomobili. En populer, en bilinen, en cok satan modellerini kim cizdi peki? Pininfarina. Pek cok otomobil markası otomobillerini dunyanın onde gelen studyolarına cizdiriyor. Bertone ’ye, Guigiaro ’ya, Guigiaro ’nun kurduğu İtalDesign ’a ya Pininfarina ’ya. Bunun otomobilin hangi millete ait olduğu ile bir ilgisi yok.
2- Bugun goreceğimiz otomobil yerli mi?

Tabii ki, değil. Muhtemelen uretimi de bambaşka bir ulkede yapıldı. Ama yerli otomobil bugun goreceğimiz otomobil gibi olacak muhtemelen. Fakat garip olan ortalıkta bu otomobilin yapılacağı bir fabrika olmaması. Henuz bir fabrika inşaatı yok bildiğimiz kadarı ile. Ama Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine gore uretim yeri Bursa olacak. Yine buradaki bilgilere gore 22 milyar lira yatırım yapılacak 5 ayrı modelde yılda 175 bin arac uretilecek. 13 yıllık yatırım teşviki kapsamında da fabrikasında 300 ’u nitelikli 4 bin 323 kişi calışacak.


3- İlgili bakan otomobilin fikri mulkiyetinin tamamen Turkiye ’de ve TOGG ’da olduğunu soyledi? Oyle mi?

Dun bir televizyonda bununla ilgili haberi izlerken katıla katıla guldum. Alt yazıda otomobilin fikrinin ve mulkiyetinin Turkiye'de olduğu yazılıydı. Fikri mulkiyet kavramından o kadar uzak bir ulkeyiz ki, haber kanalı editorleri bile buna yabancı. Acık soyleyeyim, bununla ilgili bir araştırma yaptım. Yerli otomobille ilgili herhangi bir patent başvurusu bulamadık. Oysa yerli ve fikri mulkiyeti Turk firmasına ait bir arac tasarımı icin yuzlerce farklı patent başvurusu olması lazımdı. İnşallah vardır da ben yanılıyorumdur!

4- Sızdırılan goruntulere bakarak otomobille ilgili fikrim ne?

Dun gorduğum icin dizayn goruntulerine bakarak fazla bir şey soylemem mumkun değil ama yine simgesel yaklaşımlar var gibi. Selcuklu desenli hoparlor kapakları, lale figurlu cam acma kapama duğmeleri falan gozume carptı. Gorduğum direksiyon simidini cok beğendim. Mercedes gibi olmuş. İc doşemelerde deri detaylar cok fazlaydı. İyi gorunuyordu

5-Bu otomobil ne kadar yerli?

Artık hicbir ulkenin otomobili yuzde yuz yerli değil. Onemli olan markanın milliyeti. Tesla akulerini Cin'de yaptırıyor. Muhtemelen bizim otomobilde de boyle olacak. Her şey nerede ucuzsa veya amaca uygunsa oradan alınır. Parayı kazandıran fikri mulkiyettir. Bence odaklanmamız gereken nokta bu olmalı."