Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Kocaeli'de TOGG icin yerli ve milli imkanlarla kokpit tasarımı ve uretimi yapan Farplas Otomotiv'i ziyaret etti.
Bakan Varank, Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) icin yerli ve milli imkanlarla kokpit tasarımı ve uretimi yapan Farplas Otomotiv'in, Turkiye'nin Otomobili'nin onemli yerli tedarikcilerinden ve paydaşlarından biri olduğunu belirterek, "TOGG, endustrideki elektrikli arac ve otonom arac donuşumunu yakalamış bir projemiz" ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan acıklamaya gore, Varank, Kocaeli'de bulunan Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bolgesi'nde (TOSB) incelemelerde bulundu. Otomobiller icin ic ve dış plastik bazlı kompleks parcalar ureten Farplas Otomotiv'i ziyaret eden Varank, Fark Holding Ust Yoneticisi Omer Burhanoğlu'ndan yurutulen calışmalarla ilgili bilgi aldı.
Ziyaret sırasında Bakan Varank'a, Kocaeli Buyukşehir Belediye Başkanı Tahir Buyukakın, TOSB Yonetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu ve Taşıt Aracları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yonetim Kurulu Başkanı Albert Saydam da eşlik etti. İşcilerle sohbet eden Varank, Renault'un Megane modelinde kullanılan fan taşıyıcısının metal sac montajını yaptı.
Varank, ziyaretin ardından yaptığı değerlendirmede, Farplas fabrikasında otomotiv endustrisinde kullanılan plastik parcaların tasarlanıp uretildiğini soyledi.

Tasarım kısmının otomotivin en onemli alanlarından biri olduğunun altını cizen Varank, "Farplas deyince aklımda plastik parcalar ureten bir fabrika vardı ama bugun gordum ki ozellikle dunya devi otomotiv firmalarıyla oturup otomobilin icinin dışının tasarımını yapan bir firmadan bahsediyoruz" diye konuştu.
'Yerli tedarikciler daha fazla katma değer sağlamalı'​Varank, otomotiv endustrisinin donuştuğunu ve bu donuşumde yerli tedarikcilerin daha fazla katma değer sağlaması gerektiğini vurgulayarak, "Bunun yolu da muhendislikten ve tasarımdan geciyor. İşte Farplas da bir otomobili tasarlayan, muhendisliğine katkı sağlayan ve daha sonra uretimini yapan bir firmamız" dedi.
TOGG'un elektrikli arac ve otonom arac donuşumunu yakalamış bir proje olduğuna dikkati ceken Varank, "Farplas da bu projenin onemli paydaşlarından biri. Burada Turkiye'nin Otomobili'ne yaptıkları katkıları kendilerinden dinledim. Turkiye'de otomotiv endustrisini cok daha iyi yerlerde gormek istiyoruz" ifadelerine yer verdi.

Varank, Turkiye olarak nasıl daha fazla ihracat yapabileceklerinin derdinde olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

İşte Farplas da hem ciro anlamında hem ihracat anlamında hem de dunyanın cok farklı bolgelerindeki muhendislik ofisleri ve uretim tesisleriyle otomotiv endustrisinde onemli paydaşlarımızdan biri. Uretim sureclerinde gorduğum otomasyon ve dijitalleşme anlamında Turkiye'ye ornek olabilecek calışmalarından etkilendim. Burada dijitalleşmeden, otomasyondan sonuna kadar faydalanılıyor.

'Donuşum platformu'​Fark Holding Ust Yoneticisi Burhanoğlu da surucunun etrafında olan butun kontrol paneli, kapı panelleri, orta konsol, ustteki aydınlatma ve havalandırma uniteleri gibi parcaların tasarım ve uretimini gercekleştirdiklerini belirtti.
TOGG icin de aynı tasarımı yaptıklarını ifade eden Burhanoğlu, "Onlar icin yepyeni bir model kokpit tasarladık. Onun dışında da spoiler, şarj noktası ve ustteki anten uniteleri gibi farklı parcalarla yine TOGG ile calışıyoruz. TOGG bizim icin sadece bir arac projesi değil aynı zamanda bir donuşum platformu" değerlendirmesinde bulundu.