Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) "Bir Fabrikadan Daha Fazlası" olarak tanımlanan Gemlik tesisinin ustyapı inşaatını Yapı Merkezi gercekleştirecek.
TOGG'dan yapılan acıklamaya gore, 27 Aralık 2019'da on gosterim araclarının Turkiye'ye ve dunyaya tanıtılmasıyla YeniLig'e adım atan grup, geride kalan bir yıllık surede attığı onemli adımların ardından TOGG Gemlik tesisi ustyapı inşaat şirketini de belirledi.
TOGG Yonetim Kurulu tarafından oluşturulan İnşaat Komitesi tarafından 16 şirket arasından belirlenen Yapı Merkezi; teknik ve teknolojik yetkinlikleri, finansal gucu ve ticari yaklaşımının yanı sıra endustriyel yapılar alanındaki guclu referanslarıyla TOGG Gemlik tesisini hayata gecirecek şirket olarak belirlendi.
Zemin iyileştirme calışmalarının son aşamaya geldiği TOGG Gemlik tesisinde Ocak 2021'den itibaren Yapı Merkezi tarafından ustyapı calışmalarının başlatılması planlanıyor.
Yaklaşık bir yıllık surede tamamlanması planlanan ustyapı calışmalarının ardından TOGG tesisinde, uretim ve montaj hatlarının kurulmasıyla 2022'nin son ceyreğinde ilk seri otomobilin banttan indirilmesi hedefleniyor. İşe alımların 2022'de başlayacağı tesiste, uretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlanacak.
'Baştan sona şeffaf bir surec işletildi'​Acıklamada goruşlerine yer verilen TOGG Yonetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ustyapı inşaat şirketinin belirlenmesiyle cok onemli bir aşamayı daha tamamladıklarını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, her tedarikciye eşit yaklaşma politikalarına uygun olarak en ust duzeyde şeffaflık sağladıkları ve elektronik ortamda acık ihale yontemiyle gercekleştirdikleri ihaleyi birbirinden kıymetli 16 firma arasından Yapı Merkezi'nin kazandığını aktardı.
TOGG Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş ise ocaktan itibaren başlayacak ustyapı inşaat calışmalarıyla "Yeniliğe Yolculuk"ta onemli bir aşamaya gecileceğini, en başında planladıkları gibi hedeflerine uygun şekilde ilerlemeye devam ettiklerini bildirdi.
Gemlik tesisinin TOGG ekosisteminin en onemli unsurlarından olacağını vurgulayan Karakaş, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu nedenle inşaatı gercekleştirecek olan firmanın secimini de tum tedarikcilerimizde olduğu gibi objektif başarı kriterlerine gore gercekleştirdik. Yapı Merkezi'nin hem yurt icinde hem de yurt dışındaki referansları oldukca başarılı projeler. Birden fazla global markanın endustriyel tesisinin inşaatlarında da imzaları bulunuyor. Secimimizde bu alandaki yetkinlikleri ve halihazırda dunyanın dort bir yanında gercekleştirdikleri başarılı projeleriyle beklentilerimizi karşılayacak şirket olarak one cıktı."
'Ulkemiz icin boylesine onemli bir işte yer almaktan gurur duyuyoruz'​Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ Yonetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da Turkiye'nin otomobilinin uretileceği tesisin yapımı gorevini almaktan gurur duyduklarını bildirdi.
Bunun kendileri icin cok buyuk bir sorumluluk olduğunu aktaran Arıoğlu, "Bir otomobilin uretim surecinde yuzlerce adım var. Bunlardan birincisi, uretim tesisinin yapılarını inşa etmek. Yapacağımız binalar; otomobil yapım surecini korumak icin etrafını saracak ve uretim sureclerinin hava şartlarından etkilenmemesini, deprem ve fırtına dahil doğa olaylarında dahi aksamadan uretimin gercekleşmesini sağlayacak." ifadelerini kullandı.
Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ Genel Muduru Ozge Arıoğlu, inşaatın zamanında yetişmesi icin proses ve tasarım ekipleriyle cok uyumlu ve zaman hedefini gozden kacırmayacak yoğun calışmalar yapacaklarını bildirdi.
Yapı Merkezi Holding CEO'su Aslan Uzun da Turkiye'nin otomobiline, bu vizyonu gercekleştirmeye adanmış TOGG ekibine ve ulke insanına yakışan bir fabrika inşa edeceklerini belirterek, "Dunyanın gozunun ustunde olduğu bu projede zamana karşı yarıştığımızın bilincindeyiz. Bize olan guvene layık olacak, ozverili bir ekip calışmasıyla uzerimize duşen bu onemli gorevi başaracağız, sozumuz var." ifadelerini kullandı.
TOGG Gemlik tesisi​Verilen bilgiye gore, nesnelerin interneti, veri toplama ve analizi ile verimlilik artıran, gercek zamanlı verilerle değer ureten akıllı bir uretim ağına sahip olacak tesis, uretim hatlarında cıkabilecek hataları gelişmiş kamera ve sensorlerle ongorecek ve/veya engelleyecek. İş birlikci robot uygulamaları ve giyilebilir teknolojilerle ergonomiyi artıracak.
Avrupa'nın en temiz tesisi olacak fabrikanın, "ucucu organik bileşen" salımı Turkiye'deki yasal sınırın 9'da biri, Avrupa'daki yasal sınırın ise 7'de biri şeklinde gercekleşecek.
Uretimle birlikte stil tasarımı, Ar-Ge, prototip ve test birimi, strateji ve yonetim merkezi bir arada olacak tesis, muşterilerin sadece araclarını teslim almak uzere değil, aynı zamanda TOGG teknolojisini yakından gormek ve ailece keyifli vakit gecirmek uzere gelebilecekleri bir deneyim merkezi olma ozelliği taşıyacak.
Toplamda 1,2 milyon metrekarelik alan uzerine inşa edilecek ve tam kapasiteye ulaştığında 230 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesiste, 2022'nin son ceyreğinde ilk seri otomobil banttan inecek.
Calışanlarının en az yuzde 30'u kadınlardan oluşacak tesiste, uretim başlangıcında yerlilik yuzde 51 olacak, 2025'te yuzde 68'e kadar ulaşacak. 2030'a kadar 1 milyon adet TOGG hattan indirilecek.