TOGG Ust Yoneticisi Gurcan Karakaş "Fabrika inşaatı icin calışmalara başladık. Mayıs ayında temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay sureceğini ongoruyoruz" dedi​Turkiye ’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Ust Yoneticisi (CEO) Gurcan Karakaş, "Fabrika inşaatı icin calışmalara başladık. Mayıs ayında temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay sureceğini ongoruyoruz. 2022 yılı itibariyle on uretim araclarımızı bantlardan indireceğiz." dedi.

TOGG tarafından Bilişim Vadisi ’nde Turkiye ’nin Otomobili ’ne ilişkin basın toplantısı duzenlendi.

Karakaş, C-SUV modeli başta olmak uzere, fabrika yatırımı ve imalat gibi onemli konu başlıklarının ele alındığı toplantıda yaptığı konuşmada, yıllık 175 bin adetlik kapasitesiyle 2022 yılında uretime başlayacak Gemlik ’teki fabrikanın temelinin mayıs ayında atılacağını dile getirdi.

- "2032 yılına kadar 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz"



Belirlemiş oldukları zaman cizelgesine sadık kalarak ilerlediklerini aktaran Karakaş, "Fabrika inşaatı icin calışmalara başladık. Baharda temel atılacak. Kaba inşaatın 12 ay sureceğini ongoruyoruz. 2022 yılı itibarıyla on uretim araclarımızı bantlardan indireceğiz. 22 milyar TL'lik yatırımla, yıllık ortalama 175 bin adetlik uretim kapasitesine ulaşacak fabrikamızda, 2032 yılına kadar 1 milyon aracı bantlardan indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Kurulacak fabrikanın akıllı fabrika konseptinde olacağına dikkati ceken Karakaş, "Fabrikanın plan projesi hazır. İki binadan oluşacak ikonik bir tasarıma sahip olmasını hedefliyoruz. Ote yandan dunyada imalat hattı konusunda en iyi firmalar ile goruşuyoruz." diye konuştu.

- "Marka ismini sonbaharda acıklayacağız"

Marka isminin belirlenmesi konusunda calıştıklarını ve bu konudaki nihai kararlarını sonbaharda acıklayacaklarını bildiren Karakaş, "Olabilecek en doğru markayı belirlemek icin calışmalarımıza devam ediyoruz. Dunyanın onde gelen tum buyuk pazarlarını da icine alacak şekilde en doğru ismin sadece Turkiye ’de değil global olcekte de kabul edilebilir bir isim olmasını hedefliyoruz. Araştırmalarımızı Norvec, Almanya, Rusya, Fransa ve Turkiye ’de gercekleştirdik. Markamızın ismini sonbaharda duyuracağız." ifadelerini kullandı.

- "Avrupa ’daki ilk tanıtım MWC ’de"

Karakaş, İspanya'nın Barselona kentinde duzenlenecek Mobile World Congress (MWC) etkinliğinde, otomotivin mobilite ekosistemine donuştuğunun habercisi on gosterim aracı C-SUV modelini ilk kez Avrupa'da dunya arenasına cıkaracaklarını soyledi.

Turkiye'nin otomobilini geliştirirken onemli bir vizyon ortaya koyduklarını belirten Gurcan Karakaş, "Klasik bir otomobil şirketi değiliz. O nedenle yıkıcı teknolojilerin peşinden gidiyoruz. Kendimizi mobilite odaklı teknoloji şirketi olarak konumlandırıyoruz. TOGG olarak kabuk değiştiren otomotiv sektorune cığır acan teknolojilerimizle onculuk edeceğiz." dedi.

- "Sadece otomobil yapmak uzere yola cıkanlar yolda kaldı"



Otomobilden fazlasını yapmak uzere yola cıktıklarını anlatan Gurcan Karakaş, şunları soyledi:

"Sadece otomobil yapmak uzere yola cıkanların coğu yolda kaldı. Cunku otomobilden sonrasını tasarlamadığınız surece urun sadece A noktasından B noktasına giden aracta kalıyor. Şu anda ureticilerin arac başına karı 300 ila 500 dolar arasında değişiyor. Doğru zamanda yola cıktık. Gelecekte kazanacakların kriterlerinin değiştiğini goruyoruz. Eski buyukler sadece buyuk oldukları icin kazanamayacak. Gelecek buyuk olanlarda değil. Daha cevik yaratıcı, iş birliğine acık ve kullanıcı odaklı organizasyonlar başarılı olacak. Biz Turk mobilite sisteminin cekirdeğini oluşturmak uzere calışmalarımızı surduruyoruz."


- "2022 ’de Turkiye'de odenmiş sermayesi en yuksek otomobil şirketi olacağız"

Karakaş, dunyanın her yerinde devletlerin de kurumların da bu tip projeleri desteklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:


"Bu uzun vadeli bir proje ve yolculuk. 15 yıllık proje icinde finansmanın da sağlanmış olması lazım. Dunyanın en iyileriyle iş birliği yapıyoruz. Hata yapma luksumuz yok. Fırsat penceresi 2023 ’ten itibaren daha hızlı kapanacak. Dolayısı ile başarı kriterlerinin hepsini dantel gibi işleyerek 2022 ’nin sonunda otomobilimizi cıkarmamız gerekiyor. Muşterilerin isteği doğrultusunda geliştirilmeyen her urun olu doğar. Dunyanın en iyileri ile calışarak buyuyoruz. Belirli noktalarda ulkemizde henuz tecrube yok. Olmaması sorun değil, biz onu yaratmak icin uğraşıyoruz. 2022 ’de Turkiye ’de odenmiş sermayesi en yuksek otomobil şirketi olacağız. Kazandığımız parayı yeni yatırımlara yeni urunlere harcayacağız."




- "En iyilerden danışmanlık alıyoruz"

Belirli urunlerin hedef maliyetlerini belirlemek ve uretim sureclerini kısaltmak uzere profesyonel destek aldıklarını anlatan Karakaş, şoyle devam etti:


"Arac entegrasyonu konusunda teknoloji partneri olarak Alman muhendislik firması EDAG ’ı sectik. Myra İngiltere ’nin kabul gorduğu, ozelikle mekanik akşamlarda şasi sistemleri konusunda partnerlerimizden birisi. Onlarla beraber bunları Turkiye ’de nasıl yerleştirebiliriz diye de bakıyoruz. Tasarlarken bunu Turkiye ’de kim uygulayabilir nasıl uygulayabilir bunlara da bakıyoruz. Ekiplerimiz aradığımız 105 farklı komponenti tek tek araştırdık. Varsa Turkiye ’de, yoksa dunyanın en iyileri ile calışıyoruz. Tedarikci ile oturduğumuzda maliyet net bir şekilde hesaplanıyor, pazarlıklarımızı goruşmelerimizi gercekleştirebiliyoruz. Biz 48 aylık surec belirledik. Bizim yola cıkış noktamız başkalarının nasıl yapabildiğine bakıp oyle yola cıktık. Nisan mayıs gibi tedarikci secimlerimizi tamamlamış olacağız. Goruşmeleri surdurduğumuz ancak pazarlık gucumuzu azaltmasın diye henuz isimlerini acıklayamadığımız markalar da var."



- "Şarj altyapısı 2022 ’de oluşacak"

Gurcan Karakaş, şarj altyapısı konusunda Norvec, Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Cin'i yakından incelediklerini ifade etti.

Bu bağlamda kendilerinin de bir sistem geliştirdiklerini aktaran Karakaş, "Turkiye ’de kamudaki paydaşlarımızla paylaştık. Burada onemli olan başkalarının bu konuda yaptığı hataları tekrar etmemek. Şarj altyapısı 2022 ’de hazır olacak. TOGG olsun olmasın 2022 ’de Turkiye elektrikli araclara girecek ve şarj altyapısını oluşturacak. Cunku icten yanmalı motora sahip araclar icin pazar 2030'da yuzde 50 ’nin altına inecek. Bu da pazarın yuzde 50 ’den fazlasının elektrikli olacağı anlamına geliyor.” diye konuştu.


- "Kimse toz konduramayacak"

Turkiye'den cok kaliteli bir otomobil cıkmasını kimsenin beklemediğini, bunun en onemli nedeninin 2022 ’deki EuroNCAP şartları olduğunu dile getiren Karakaş, "Savunma sanayisinden bize gelen arkadaşlarla birlikte modelleme ve simulasyonlarla beraber buna hazırlanıyoruz. Yurt dışına cıktığımız zaman kimsenin otomobile toz konduracak bir durumu kalmayacak. Direksiyonda biz varız. Bizim ihracat pazarı olarak ilk etapta gorduğumuz pazar Avrupa ve altyapısı hazır olduğu surece bazı Turki Cumhuriyetler olacak. Bu surec olcek ekonomisi ile katlanabilir ve hızlandırılabilir." şeklinde konuştu.



Şirketin genel merkezi icin Bilişim Vadisi ’ni bilincli olarak sectiklerini vurgulayan Karakaş, "Her şeyden once yakın iş birliğini onemsiyoruz. Ozellikle de startuplarla olan iş birliğinin oneminin daha fazla on plana cıkacağını gormuştuk. Bu nedenle biz genel merkezimizi buraya taşıdık. Cunku buranın etrafında oluşturacağımız startuplarla, ekosistemle daha fazla bir dinamizm olacak. Fabrika yapılana kadar ve belki fabrika yapıldıktan sonra da bir sure buradayız." dedi.

Tasarım icin yola cıktıklarında 18 şirketle goruştuklerini, Murat Gunak haricinde bazı Turk tasarımcılarla da goruşmeler gercekleştirdiklerini aktaran Karakaş, Turkiye ’nin Otomobili icin şu ana kadar 4 kayıtlı patent ve 4 tescil alındığını ifade etti.


- "2022'de piyasaya girdiğimiz zaman en son teknoloji neyse onu istiyoruz"

Gurcan Karakaş, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Batarya konusunda yoneltilen soruya karşılık Karakaş, "Biz hicbir zaman gidip de eski teknolojiyi biraz daha ucuz olacak diye buraya getirmiyoruz. Cunku ucuz olan eski teknolojinin maliyetini tuketiciler cekiyor nihayetinde. Yeni teknolojiyle beraber eskiye gore 1-2 adım daha ileriye gidebiliyorsunuz. Bataryada da oyle. Bizim bataryada en onem verdiğimiz konu 2022'de piyasaya girdiğimiz zaman en son teknoloji neyse onu istiyoruz. Belki şu an onayı tamamlanmamışsa bile teknolojik olarak onu istiyoruz. Dunyada belli başlı 7 uretici var. Bunlar yaklaşık yuzde 95 ’ini yapar. Biz bu 7 ureticinin 6'sıyla gizlilik anlaşması imzaladık. Gizlilik anlaşması yaptığımız zaman bu şirketlerin uzun vadeli planlarını konuşabiliyorsunuz. Bu nedenle de geleceğe yonelik en son teknolojiyi goruşebiliyoruz." dedi.



- "Turkiye'de henuz oturmuş bir elektrikli otomobil piyasası yok"

Karakaş, otomobilin fiyatına ilişkin sorulara ise şu karşılığı verdi:

"Şu aşamada bunun fiyatını soylemek hem pazarlama hem de rekabetcilik anlamında doğru değil. Cunku benim rakibim ben pazara girmeden 2-3 ay once yuzde 15 indirimle girer hayata girmemizi zorlaştırır. Turkiye'de henuz oturmuş bir elektrikli otomobil piyasası yok. Olmadığı icin de kıyaslayabileceğimiz, baz alabileceğimiz bir şey yok. Bu nedenle biz kendi stratejimizi, oyun planımızı Turkiye'deki mevcut ureticilerden pazar payı alabilecek şekilde kuruyoruz."

Karakaş on siparişlerle ilgili ise henuz imalatın başlamasına yaklaşık 2,5 yıllık bir sure olduğunu anımsatarak, bu aşamada on sipariş almanın doğru olmadığını vurgulayarak, C-SUV modeli piyasaya cıktıktan sonra sedan modelinin de 18 ay icinde piyasaya girmesinin planlandığını sozlerine ekledi.