TOGG'un 'Gemlik Tesisi'nin ust yapı inşaatını Yapı Merkezi gercekleştirecek​27 Aralık 2019'da on gosterim araclarının Turkiye'ye ve dunyaya tanıtılmasıyla YeniLig'e adım atan Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) geride kalan bir yıllık surede 'İnşaata Başlangıc Toreni'nin yanı sıra batarya modulu ve paketinin Turkiye'de uretilmesi icin Farasis ile gercekleştirdiği anlaşmanın ardından TOGG Gemlik Tesisi ust yapı inşaat şirketini de belirledi.

TOGG Yonetim Kurulu tarafından oluşturulan İnşaat Komitesi tarafından 16 şirket arasından belirlenen Yapı Merkezi; teknik ve teknolojik yetkinlikleri, finansal gucu ve ticari yaklaşımının yanı sıra endustriyel yapılar alanındaki guclu referanslarıyla TOGG Gemlik Tesisi'ni hayata gecirecek şirket olarak belirlendi. Zemin iyileştirme calışmalarının son aşamaya geldiği TOGG Gemlik Tesisi'nde Ocak 2021'den itibaren Yapı Merkezi tarafından ust yapı calışmalarının başlatılması planlanıyor.

Yaklaşık bir yıllık surede tamamlanması planlanan ust yapı calışmalarının ardından TOGG Tesisi'nde, uretim ve montaj hatlarının kurulması ile, 2022 yılının son ceyreğinde ilk seri otomobilin battan indirilmesi planlanıyor. İşe alımların 2022 yılında başlayacağı TOGG Gemlik Tesisi'nde uretim kapasitesi 175 bin adede ulaştığında toplam 4 bin 300 kişiye istihdam sağlayacak.

BAŞTAN SONA ŞEFFAF BİR SUREC İŞLETİLDİ

TOGG Yonetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG Gemlik Tesisi inşaatını Yapı Merkezi'nin ustlenmesine ilişkin şunları soyledi: "TOGG, Turkiye'nin 60 yıllık hayalini gercekleştirmek uzere planlarını hayata gecirmeye devam ediyor. Ust yapı inşaat şirketimizin belirlenmesi ile cok onemli bir aşamayı daha tamamladık. Her tedarikciye eşit yaklaşma politikamıza uygun olarak en ust duzeyde şeffaflık sağlayarak elektronik ortamda acık ihale yontemiyle gercekleştirdiğimiz ihaleyi birbirinden kıymetli 16 firma arasından Yapı Merkezi kazandı. Yapı Merkezi'ni tebrik ediyorum ve her iki kurum icin de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. TOGG'un hedefleriyle uyumlu bir bicimde başarılı bir calışmaya imza atacaklarına yurekten inanıyorum."

ULUSAL VE KURESEL DENEYİME SAHİP

Ocak ayından itibaren başlayacak olan ust yapı inşaat calışmaları ile 'Yeniliğe Yolculuk'ta onemli bir aşamaya gecileceğini ifade eden TOGG CEO'su M. Gurcan Karakaş ise, şunları soyledi: "En başında planladığımız gibi, hedeflerimize uygun şekilde ilerlemeye devam ediyoruz. TOGG Gemlik Tesisi, TOGG ekosisteminin en onemli unsurlarından biri olacak. Bu nedenle inşaatı gercekleştirecek olan firmanın secimini de tum tedarikcilerimizde olduğu gibi objektif başarı kriterlerine gore gercekleştirdik.

"Yapı Merkezi'nin hem yurticinde hem de yurtdışındaki referansları oldukca başarılı projeler. Birden fazla global markanın endustriyel tesisinin inşaatlarında da imzaları bulunuyor. Secimizde bu alandaki yetkinlikleri ve hali hazırda dunyanın dort bir yanında gercekleştirdikleri başarılı projeleriyle, beklentilerimizi karşılayacak şirket olarak one cıktı."

ULKEMİZ İCİN BOYLESİNE ONEMLİ BİR İŞTE YER ALMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

İmza toreninde konuşan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Yonetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, Turkiye'nin otomobilinin uretileceği tesisin yapımı gorevini almaktan gurur duyduklarını belirterek "Bizim icin cok buyuk bir sorumluluk bu. Bir otomobilin uretim surecinde yuzlerce adım var. Bunlardan birincisi uretim tesisinin yapılarını inşa etmek. Yapacağımız binalar otomobil yapım surecini korumak icin etrafını saracak ve uretim sureclerinin hava şartlarından etkilenmemesini, deprem ve fırtına dahil doğa olaylarında dahi aksamadan uretimin gercekleşmesini sağlayacak" dedi.

Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. Genel Muduru Ozge Arıoğlu ise torendeki konuşmasında, iş sureclerinin doğru ve verimli akmasının sağlanması icin uretim surecleri ve bu surecler icin gelecek makineler ile binaların ve altyapıların cok uyumlu olması gerektiğini soyledi. Arıoğlu sozlerine şoyle devam etti: "İnşaatın zamanında yetişmesi icin proses ve tasarım ekipleriyle cok uyumlu, esnek ama uz-gorulu ve zaman hedefini gozden kacırmayacak yoğun calışmalar yapacağız" dedi.

Yapı Merkezi Holding CEO'su Aslan Uzun da "Turkiye'nin gururu olan boyle vizyoner bir projede yer almaktan buyuk mutluluk duyuyoruz. Turkiye'nin otomobiline ve bu vizyonu gercekleştirmeye adanmış TOGG ekibine ve ulkemizin insanına yakışan bir fabrika inşa edeceğiz. Dunyanın gozunun ustunde olduğu bu projede zamana karşı yarıştığımızın bilincindeyiz. Bize olan guvene layık olacak, ozverili bir ekip calışması ile uzerimize duşen bu onemli gorevi başaracağız, sozumuz var" dedi.