Turkiye'nin yerli otomobil macerasını başlatan "Devrim" arabalarının kaynak muhendisi Halil Kaya Gedik'in Sakarya'da kurduğu fabrikada, yarım kalan seruveni tamamlamak icin Turkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'na (TOGG) parca uretilmesi hedefleniyor.
Şimdiki adı Turkiye Raylı Sistem Aracları Sanayii Anonim Şirketi (TURASAŞ) olan Eskişehir Demiryolu Fabrikaları'nda donemin Cumhurbaşkanı Cemal Gursel'in talimatıyla 1961'de "Devrim" arabalarını ureten ekipte yer alan kaynak muhendisi Halil Kaya Gedik, 1963'te kaynak sarf malzemesi ureticisi olarak Gedik Kaynak'ı kurdu.
Yaklaşık 44 yıl şirketi yoneten ve 2012'de hayatını kaybeden Gedik, gorevi 2007'de kızı Hulya Gedik'e devretti.
Hendek ilcesinde 2. Organize Sanayi Bolgesi'nde (OSB) faaliyet gosteren Gedik Holding'e ait kaynak fabrikasında, kaynak ve kesme makineleri, kaynak elektrotları, telleri ve tozları, kaynak ekipmanları ile aksesuarlarının uretimi yapılıyor.
Aynı OSB icinde 25 bin metrekare kapalı alanda kurulu hassas ve kum dokum tesislerinde ise otomotiv, makine, proses endustrisi, tarım makineleri, savunma sanayi, enerji, madencilik ve inşaat gibi bircok sektore urun imal ediliyor.
Şirketin vana uretim tesislerinde de pik, sfero, celik, paslanmaz, bronz vanalar ile endustriyel tesisler, enerji santralleri, su ve arıtma tesisleri, kimya, petrol ve gemi inşa gibi pek cok sektore uretim yapılıyor.
Isıtma-soğutma, buhar, kızgın yağ, sıcak su, LPG, doğal gaz, petrol ve her turlu kimyasal akışkan uygulamalarına hitap eden firma, bircok urunun yerli ve milli olarak uretilmesine onculuk ediyor.
Şirket, kurucusu Halil Kaya Gedik'in etkin rol aldığı Turkiye'nin yerli otomobil seruvenine katkı sağlamak icin dokum ve kaynak deneyimini TOGG'a aktarmak istiyor.
Kaynak, dokum ve vana sektorunde onlarca urun imal ettiklerini belirten Yonetim Kurulu Başkanı Hulya Gedik, otomasyonlu sistemler kuran şirketlere de hizmet verdiklerini dile getirdi.
Gedik, şirketin kurulması ve buyumesinde asıl kahramanın babası olduğunu ifade ederek, "Babamın devrettiklerini daha da yukarıya cıkararak, genişleterek, katma değeri yuksek urun ureterek, ben ve ekibimiz bu bayrağı daha yukarılara cıkarmak icin her gun gayretle koşturuyoruz, calışıyoruz" diye konuştu.
Almanya'da kaynak uzerine eğitim almasının ardından Turkiye'ye donerek demiryolu fabrikalarında calışan babasının ulkedeki ilk kaynak muhendisi olduğuna dikkati ceken Gedik, "Eğer bir ulkede sanayide kaynak sektoru kuvvetliyse, diğer sektorler de ona paralel kuvvetli olur" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın 30 Ekim'de fabrikayı ziyaret ettiğini belirten Gedik, Bakan Varank'a TOGG'un parcalarının uretimi icin dokumhanelerini gezdirdiğini, fabrikanın parca uretimi icin cok uygun olduğunu soylediğini de aktardı.
"TURKİYE'NİN YERLİ OTOMOBİLİNİ HEPİMİZ BEKLİYORUZBabasının "Devrim" arabalarıyla başlayan hikayesinin yarım kaldığını dile getiren Gedik, "Turkiye'nin yerli otomobilinin 1961'den sonra tekrar oluşmasını hepimiz bekliyoruz. Dokum şirketimizde otomotiv sektorune ceşitli parcalar dokuyoruz.
Bu bağlamda her zaman savunma sanayisine, otomobil ureten sektordeki diğer firmalara dokum parcaları uretiyoruz. TOGG'un da bunlardan bir tanesi olmasını arzu ederiz.
Dokumhanemiz buna cok uygun, cunku hem boyut hem gelen parcanın butik uretim şekliyle cok esnek uretim şeklimiz var. Buna yonelik TOGG parcaları ya da herhangi bir otomotiv sektorunden gelen parca taleplerine her zaman acığız" diye konuştu.
TOGG Devrim arabalarının izinden gidiyor
Elektrikli Araçlar0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Otomobil Forumları
- Elektrikli Araçlar
- TOGG Devrim arabalarının izinden gidiyor
-
11-09-2022, 23:02:37