ŞARKI SOZUNDEN ONCE Bİ ACIKLAMA YAPMAK İSTEDİM....
ŞU KOCA DUNYADA HİP-HOP MUZİK DİYE BİŞEY YOKTUR..CUNHU HİP-HOP YAŞAM TARZIDIR............
HİPHOP NEDİR?
Hiphop, 1970' lı yıların sonunda Amerika' da gettolardan cikan zencilerin oluiturduğu bir kulturdur. Bu kultur Rap muzigi, Graffiti sanati, Break Dance ve Dj' liği icerir.
Yani en geni tanımıyla Hiphop' ı bir ağaca benzetirsek, Rap, graffiti, break dance ve dj' lik bu ağacın dallarini oluşturmaktadır.
Hiphop bir muzik tarzi değil bir kultur, bir yaşam bicimidir. Bu yuzden piyasada duyulan "Hiphop muzik", "Hardcore Hiphop" gibi terimler yanlıştır. Yine aynı şekilde "Turkce Hiphop" terimi yanliş, "Turk Hiphop" terimi doğrudur...
RAP NEDİR?
Rap nedir? Sordugun kisiye ve hangi jenerasyondan olduguna bagli olarak "RAP" terimi farkli anlamlara burunur. Bir noktada rap her soylenene muhalefet olan bir insanin sizi oyuna getirmek, inandirmak icin mazeretler uydurma cabasidir. 70' li yillarda rap, sizi ikna etmek kullanilan sozcuklerdir. Bu, ozellikle de bir kadindan cinsel cikarlar elde etmeye caliþan genc bir erkegin uyguladigi yonteme verilen isimdi. Gunumuzde ise rap, muzigin temposuna uyarlanarak soylenen kafiyeli sozlerdir.
Hiphop kulturunun icindeki baslica dort elementden biridir. Ve diger elementler DJ'lik, Break Dance ve Grafiti, Hiphop'i yeterince yaygin hale getiremedigi icin rap yillar boyunca degisim gecirmistir. Rap sozcugu daima bu aktiviteyi aciklamak icin kullanilmamistir. Muzigin temposuna uygun olarak kafiyeli sozler soylemek Mc' lik olarak adlandirildi. Rap terimi '79 yilinda kesfedilen iki kayit sayesinde hiphopla ozdeslesmis gibi gorunuyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)' tu, ki bu sarki hiphop' in bilinen ilk kaydi olarak tarihe gecti. Bu eser Brooklyn asilli Fatback Band tarafindan ortaya konmustur. Sarkinin DJ Hollywood gibi taninmis klup Dj' leri ve Jocko Henderson, Jack The Rapper ve Daddy O gibi Black Radio dj' lerinin kafiye ve ritm stillerinden ilham alinarak yapildigi soyleniyor. ikincisi ise Sugar Gang Hill' in Rappers Delight' i idi. Aslinda Sugar Gang Hill' in nasil "Rap" terimi ile bagdastigindan pek emin degilim. Bazilari bunun yeni fenomen tarafindan medyaya yapilan bir gonderme oldugunu soyledi. Digerleri ise "RAP" teriminin oncu jenerasyonlardaki "sozcuk ustalari" ile 70'li yillarin genc hiphopcilari arasindaki benzerlikleri goren kitle tarafindan turetildigini soylerler. Temel olarak Rappers Delight sarkisi ile, Black calisani H.Rap Brown' dan odunc alinmis, cok iyi bilinen bir deyimi yaratmis oldu. 1969' da "Die Nigger Die" baslikli bir kitap yayinladi. Kitabin konusu, onun Siyah Amerika' ya uzuntu veren haksizliklari cozmeye yonelik azimkar ve bir o kadar da saldirgan yaklasimlariydi. Kitabi sayesinde rap ismini nasil buldugunu da aciklamis oldu. Lousiana' daki cocukluk donemlerinde insanlarin "The Dozens" adindaki bir oyun oynadiklarini anlatti. Oyunun amaci rakibini sozcukleri kullanarak tamamiyle saf disi birakmakti...
Yaklasik 50 erkek biraraya toplanir, herbiri digeriyle sozcukler araciligiyla meydan okurcasina yarisirlardi. Kazanan ise kalabaliktan gelen tepkiye gore belirlenirdi. Rap Brown' in bu ismi almasinin diger bir nedeni en hunerli olanlardan biri olarak dikkat cekmesiydi. Kitabinda H.Rap Brown sozlerinden bazi ornekler veriyor: "I ****ed your mama(Anneni becerdim), still she went blind(kor olana kadar), Her breath smells bad(Nefesi kotu kokuyor), but she sure can grind(ama suphesiz gobek atabilir), I ****ed your mama(Anneni becerdim), for a solid hour(araliksiz tam bir saat), Baby came out(Bebek disari cikti), screaming Black Power(Black Power diye ciglik atarak), Elephant and Baboon(Fil ve maymun), learning to screw(s..meyi ogreniyorlar), Baby came out(Bebek disari cikti), looking like Spiro Agnew(Spiro Agnew gibi bakarak)". Brown, "Signifying" adli bir diger sozcuk oyununu daha acikladi. Fakat bunun The Dozens' dan daha insancil oldugunu da ekledi. Cunku birinin annesine sovmektense direkt kendi dusmanina hakaret ediyorsun. Ve tabiki Brown' a gore yetenekli bir yarismaci, kelimeleri ustalikla nasil biraraya getirecegini iyi bilir. Boylece duygularini kusursuz bir sekilde aciklamis olur. "Yes I ** hemp the demp the women fight for my delight / I ** a bad mother****er. / Rap the rip-saw / the devil's brother in-law / I roam the world / I ** known to wander and this 45 is where I get my thunder (Artik bu kadarini cevirmeye de terbiyem musade etmiyor. Kusura bakmayin. Anlayan anlasin yani). Dikkat edilirse rap terimi jenerasyondan jenerasyona surekli degiþti. 1970' lerde bu terim sadece ikna sanati degil ayni zamanda Isaac Hayes, Barry White, Bobby Womack Lou Rawls ve Millie Jackson gibi artistler tarafindan icra edilen konusma sitilini de aciklamak icin kullanilirdi. Isaac Hayes' ýn "Hot Buttered Soul" ve Millie Jackson' ýn "Still Caught Up" albumleri "Love Raps" diye adlandirilan bu sitilin en iyi kisisel calismalaridir. Temelinde saygi olan rap sanati kisinin hiphopa olan yetenegine baglidir. Fikir itibariyle bir Mc, sozlerini kalpten gelerek yani dogaclama olarak soyler. Ezberlemez yada kagit uzerinden aktarmaz. Elbette Mele-Mel, Grand Master Caz ve Kutis Blow gibi pekcok taninmis Mc sozlerini onceden kagida dokuyor ancak amac kendini en iyi bicimde ortaya koymak ve sanki kelimeler o an ortaya cikmiscasina soylemek. Rap, sozcuklerin biraraya gelerek olusturduklari bir duzen, bir butundur. Yani hepsinin ayri bir anlami var. Hicbiri sacma ya da onemsiz degil. Rap, rapcinin duygularini ve dusuncelerini disa vurmasiyla ortaya cikar. Nihayetinde bir Mc, kimse icin degil kendisi icin rap yapar. Kendisinin dikkate alinmasi icin yaptigi bir cagridir: "Hey! Bakin ben burdayim. Biri sarkimi duysun!" "Ve tempo devam ediyor ediyor ediyor ediyor Kiyamet gunune kadar sallanmayi birakmiycam insanlar beni eglenceli rap sarkilarini sallarken duyduklarinda Tum lanet dunya mirildanmak istiyor. Ben hayattan buyugum Herkes beni Yuce isa diye cagirsin Hadi hepiniz su tempoyu bir deneyin...
MC acılımı : Master of Ceremony (seremoni lideri veya orkestra şefi anl(sansur) geliyor.)
Rapte Şarkı sozunu yazan, şarkıyı soyleyen , rap stilini belirleyen, bass ve ritim ayarını muziğe uyduran kişilere Mc denir. Mc bolumlere ve yaptığı işlere gore gruplara ayrılır. Mc : Solisttir. Bildiğimiz MC şarkıyı soyler ve rap sitili duzenlemekle hukumludur. Aslında bu işi yapan kişiye ayrı bir isim bulunamadığından (freestyler gibi) Mc denilmiştir. Freestyle : Doğaclama anl(sansur) gelir kafana gelen her şeyi o anki ruh halinle birlikte kafiyeye uydurarak soylemendir.Bu işi yapan MClere FreeStyler denir. Raga : Tam bir anlamı yok Freestyleın daha hızlı bicimine denir Bu İşi yapan kişilere sokaklarda ragamuffin denir. Ragmuffinin aslında raga ile alakası yoktur. Ragamuffin : pis cocuk anl(sansur) gelir ve bu tabiri herkes kullanmaz. Genelde bu işi yapan MC lerin isimlerinin başına ragga kelimesi getirilir. Orneğin Ragga Oktay Compose : Beste anl(sansur) gelir. Yeni şarkı sozleri yazmasının yanı sıra kendisi rap sitilini bulur ve bass , ritim oğelerine ayak uydurmak icin bestede değişiklik yapar. Bu işi yapan MCye ise Composer adı verilir.
Freestyler, Raga, MC ve Composer hepsi MC dir ve farklı ozellik taşır. Bir ragamuffine hadi Freestyle kapışması yapalım derseniz sizinle alay eder veya aynı şeyi bir composera soylerseniz bilmem diyebilir ama bu onların mc olmadığı anl(sansur) gelmez. Bu arada Gruptaki DJlere de MC denilebilir. Cunku onlar da muziğin yapımında rol oynuyorlar. OR/ Bomfunk MCs Bu arada Master Of Ceremony ile Master Of Compose u birbirine kadınştırabilirsiniz ama farketmez iki turu de MC denir. Piyasada MC kelimesinin acılımını yanlış yapanlar hatta yanlış yapan ve kendisini MC zannedenler olabilir. Bunlar yanlıştır. Master of sensation : topluluk efendisi (bir nebze yakın) Mic Check : mikrofon kontrol Microphone Controller : mikrofonu kontrol eden. Mic : mikrofon.
Dj Nedir?
Kelime disk jokey anlamında da, bu tanım pek yeterli değil gibi DJ muziğin yetersiz , kadınşıma ihtiyac olduğu .... Vb. sıralarda Diskleri genelde mixer dediğimiz aletle oluşturur ve yeni efektler katarak yeni bir muzik yani bir diğer değişle yeni bir disk oluşturur. İşte bu yuzden Jokey disk deniliyor. DJ hem rap hem de elektronik muzikte yer alır asıl amacı muzik yapmak sozler bolumuyle mc ler uğraşıyor. Rap muziğinde Dj denildiğinde aklıma Turkiye de oncelikle DJ Arda geliyor bana kalırsa en iyilerinden bir tanesi. DJ Levo ise tanınmış olan benim beğenmediğim bir DJ. DJ Turboyu bilirsiniz ama ben house muzik sevmem. Gerci bu zamanda CDyi playera koyup Play tuşuna basan herkese DJ diyorlar. eğer oyleyse ben de djim cunku bu işlemi şeyimle bile yapabiliyorum. Bir de Turkiye de elektronik muzik var gerci bir coğu kişi bunun farkında değil ama Zafer Aracagokten Sıfır adlı albumu alsalardı. Dj lere hayranlık duyacaklarından eminim ama gercek DJ lere. DJlerimiz boyle ara sıra şans eseri tanınıyor. Milliyet gazetesinde bir ara DJ Beyza cıkmıştı. Turkiyenin ikinci kadın DJi ama calıştığı barda ara sıra tacize uğramıyor değil. DJ leri yozlaştırdılar acıkcası. Play Tuşuna bas Dj ol işte bu kadar kolay ya da Kemal Derviş in oğlu ol. Turkiye de cıkan rap kasetlerinde genelde DJ ler muziklerinde sample kullanıyor. araya bass sistemlerini koydukları zaman. Rap muziği icin yeterli oluyor. bir coğu kişi sample kullanırken bazıları ise bilgisayar sample larını kullanıyor. Tabi bana kalırsa muzikte orijinallik olmalıdır. Bir coğu Dj bunu sample kullanıyor ama sample secerken bazıları (Mic_Check ve Lewo gibi) arabesk muzikler ya da keman sample ları secmeseler cok daha guzel olacağından eminim. Bol Skratch olaya hareketlik katacaktır. Neyse bu kadar yeter sanırım, sıra diğer menulerde galiba.
B-Boy Nedir?
Kız break danscılara b-girl, erkeklere b-boy deniyor. Hiphopa ait bir bolum değil. Genellikle Break dans yapıyorlar ama bunun yanında elektro, bugi, power, modern, techno, lowkick yapanları da gorunebilir. Tum dansları yapmakta Esenlerden Emilyo break dansta Yedikuleden Serdar ve İzmirden Gizmo Turkiye capında tanınmakta ve beğenilmektedir. Break dansın tarihine baktığımızda break dans Guney Amerika daha acıkcası Brezilyadan alınan CAPOEİRA sitilinin Amerikalı sokak cocukları tarafından değiştirilip şu anki sitiline uyarlanmış halidir. Amerikalıların bulmasına rağmen gerek hiphop gerek break dans alanında Almanya dunyanın en iyisi olduğunu gosteriyor. Daha once de soylediğimiz gibi rock ve hard rock bu ulkede cıkmıştı Almanya icin alternatif muzik ve alternatif hayatın merkezi diyebiliriz. Break dans rap muziğinden once cıktı ilk cıktığı zaman yaptığı stil şuan ki elektro muziğin aynısıydı daha sonra break dans elektro dans ismini aldı bugunun break dansı hiphop ortamında moda olunca bu ismi aldı. Break dansta şu anda yapılması en zor ve en cok uğraşılan hareket olarak airtrack ve airtrackli kombinasyon olarak goruyorum. Bunun yanı sıra break dans ve b-boy partilerinin kadın, kız ve sikiş sokuş ort(sansur) donmuş artık Beyoğlunun balicileri bile 4 tur nighty atabiliyorlar. Cok yozlaşmış olduğunu goruyor belki bu yozlaşmanın nedeni rape ait bir bolum olmamasından kaynaklanıyor olabilir cunku rapper kişilikte olan insanlar kendi yaşadıkları yerleri ve ortamları fuhuş ort(sansur) cevirmekten kacınır ve nefret ederler. Eskiden para kazanmak icin break dans yapılırdı şu anda ise para verilip yapılıyor cunku danstan daha cok beceri yarışması spor icin yapılıyor. Hatta bazı Hıristiyan ulkelerinde manastırda siyahların break dans yaptıkları goreceksin. Bu break dans olayı bayağı bir yaygınlaştı. Hatta break dans yuzunden hiphop ve rap moda oldu her yerde bu stile uygun elbiseler satılmaya başlandı kısacası ozenti topladı. Tabi kotu oldu ama neyse bu da gecer...
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- Rap ve Hiphop Nedir?