Fransa'da hayatına devam eden kucuk yaştan beri hiphop kulturuyle ilgilenen, ilk albumunu 2001 ylın da cıkaran birkac gun once de "Adım" adlı albumu piyasaya suren C-it a.k.a Turkills ile yaptığımız hoş sohbeti sizlere sunuyoruz. Soyleşimizin sonunda "Adım" isimli klibi ve album tanıtım mp3'unu de indirebilirsiz.

Merhaba C-it seni tanımayanlar icin bize biraz kendinden bahseder misin?

Fransa’da doğdum 73 Chambery’de ırkcı saldırılara karşı rap muzikle tanıştım ve cevap verdim. 13 yaşımdan beri rap yapıyorum, 11yıl oldu ve halen ghettom da savaşa devam ediyorum.

Bize daha onceki albumlerinden biraz bahseder misin?

Birinci albumum “Tok Tok” 2001 yılında bağımsız olarak posse33 ile cıkardım. İkinci albumum “Heyecanlanma” Dinc muzik etiketiyle 2004 yılında bandrollu olarak Turkiye’de yayınlandı. Ucuncu albumum, “Adım” Factor music etiketiyle bu hafta piyasada yerini buldu.

Yeni albumun “Adım” muzik marketlerdeki yerini aldı. Bu album hakkında beklentilerin neler?

Bu albumde hedeflerim cok buyuk , Turkce rap’i Fransızlara sevdirdiğim gibi Turkiye’deki muzik severlere Turkce rap’i sevdirmek en buyuk beklentim ve amacım.

Albumde produktor olarak kimlerle calıştın? Altyapılar kimlere ait?

Bu albumun produktorluğunu Factor music Kemal Şen ve Onder Ors ustlenmiştir Co produktorluğunu ben yaptım. Altyapıları Fransa’nın unlu isimlerinden Mo, Kinishao, Dj 2che, Pop’s, Lorenzo, Vinss ve Wadja’ya ait.

Albumde yer alan duetlere baktığımızda 2 parcada “Cansever“ ismi goze carpıyor. Bu calışma nasıl gercekleşti?

Ben Cansever ablayı yıllar once bir konserde tanımıştım ona bir iki parca yazmıştım yani bu albumde de farklı bir renk katsın diye onla duet yaptım cokta orijinal bir şey oldu. Biraz damar takılanlara tavsiye edebilirim.

Albumun uzunca bir sure Rtuk tarafından bekletildiği soyleniyor. Bu olay hakkında bilgi verebilir misin?

Evet normalde “Adım” albumu 6 ay once cıkması gerekiyordu ama albumun ilk parcasına cekilen hikayem adlı klip Rtuk tarafından yasaklandı .Genclere şiddete teşebbus ediyor diye (hehe) komedi …

İlk klibini albumle aynı ismi taşıyan “Adım”a cektin. Klip hakkında biraz bilgi verir misin?

Aslında dediğim gibi bu ikinci klip oluyor işin doğrusu ama “Hikayem” klibi yayınlanmadığı icin bu Adım birinci klip olarak biliniyor. Bu klibin bende yeri başka cunku Turkiye’de cekildi. Klipte Zeynep yılmaz Turkiye 2003 guzeli de yer alıyor. Bu parcayı otobuste insanlara bakarken herkese kafamdan hayatlarını ciziyordum derken parcanın konusu oluştu oyle oldu yani ozel bir şey yok.

Turkiye’de konser vermeyi duşunuyor musun?

Tabii ki ufak bir turne hazırlanmakta ama once canlı yayın programlarım var gazete magazin vesaire …

Albume Fransa’dan gelen tepkiler nasıl?

Allaha şukur şimdilik iyi ama bu soru icin bir daha zaman lazım.

Fransa’da yaşayan biri olarak Turkce Rap yapmayı tercih ettiğini goruyoruz. Bu tercihin altında yatan sebepler nedir? Neden Turkce Rap?

Rap’e ilk başladığımda Fransızca başlamıştım “Verdikt” adlı grubum vardı, 3 sene sonra ayrıldık ve herkes soloyu tercih etti bende Turkce rap’i tercih ettim. Biliyorsun Fransa’da okula giderken sana Turkceyi değil Fransızcayı oğretiyorlar ben omrumde hayatımda Turkce ders gormedim hep onların atalarını tarihini aşıladılar beynimize bende Turkce rap yaparak hem Turkcemi duzelttim hem de Turkce rap icin bir katkıda bulundum diye duşunuyorum.

Fransa’da yaşayıp da Turkce Rap yapmanın yanında getirdiği zorluklar nelerdir?

Bir onceki soruda dediğim gibi zorluğun en buyuğu dildir. Bizim orda oğrendiğimiz Turkce annemizden babamızdan televizyondan yani bir yere kadar sonrası sana kalmış bir şey ama rap rap’tir orda hic kimse kotu karşılamıyor aksine hep iyi şeyler diyorlar yani Fransa’da doğup buyumek ve anadili ile rap yapmak …

Son zamanlarda Avrupa’da yaşayan Turk MC’lerin bandrollu albumleri daha sık cıkmaya başladı. Avrupa’da yaşamak bandrollu album cıkarmak icin bir avantaj mıdır?

Avrupa’dan gelen mclerin coğu yetenekli niye dersen cunku benim şahsen gozumde Turkiye Fransa’ya yada bir Amerika’ya bakarak 10 sene geride bu muzik konusunda. Şimdi album cıkarmak o kadar zor değil bastırırsın parayı cıkartırsın ama en onemlisi yetenekli, başarılı olmaktır ve Turkiye’de muzik şirketin ve menajerlerine guvenmek zorundasın yoksa zor iş…

Ulkemizdeki Rap ile Fransa’daki Rap’i kıyaslayabilir misin? Farklar neler?

Kıyaslanmaz bir durum cunku zaten Turkiye’de yapılan raplerin coğu flex rap’tir Fransa’daki genel olarak Gangsta ve Hardcore rap artı Fransa’da en cok satan muzik rap muziğidir ve inanılmaz cok mc ve grup var yani hip hop ortamı Turkiye’ye bakarak kat kat yuksek. Sadece dergi sayısı 35’e yakın ve her gun yeni yeni mc’ler piyasaya suruluyor. İnşallah o gunleri de Turkiye’de bir gun goruruz.

Son olarak soylemek istediklerin?

Ben her şeyden once şunu soylemek istiyorum, arkadaşlar hep beraber korsana hayır diyelim sanatcıya albumlere verilen maddi ve manevi emeklere saygı duyalım ve albumleri orijinal alalım ki devamı gelsin. Butun Turkce rap camiasına saygı ve sevgilerimi iletiyorum herkesten destek bekliyorum. Hiphoplife ailesine de cok teşekkur etmek istiyorum Turkce rap icin bir şekilde ellerinden geldiği kadar caba sarf ettikleri icin. C-it a.k.a Turkills Peace.