guneş lekeleri ceşitleri
guneş lekeleri




Sevgili melekler, guneş sebebiyle oluşan lekelerin hepsine birden halk arasında cil denir. Bir de yaş gectikce yine guneş sebebiyle beliren yaşlılık lekeleri denen lekeler de vardır. Aslında guneş lekeleri ceşitlidir. Hepsinin oluşum sebebi farklıdır. Bu yazımızda sizlere guneş lekeleri ceşitleri hakkında bilgiler vermeye calışacağız. Bu konumuzun yanısıra size guneş sonrası lekelenmelere karşı cilt bakımı hakkında ki konumuzu incelemenizi de tavsiye ederiz






Yaz aylarında guneşten gelen ultraviyole ışınları, deride değişik lekeler oluşturmaktadırlar.

Bunlar:

1- Ciller: Ozellikle yuze yerleşen kucuk kahverengi lekelerdir. Kışın azalırlar.

2- Lentigolar: Guneş goren yerlerde oluşan cillerden daha buyuk ve kışın gerilemeyen kahverengi lekelerdir. Karaciğer lekeleri de denmektedir. Acık renk derililerde, sarışınlarda ve orta yaş ustunde daha sık gorulmektedir.

3-Acık renkli lekeler (hipomelenoz): Kol ve bacakların alt kısımlarında gorulurler. Birkac milimetre caplı, yuvarlak ve acık renk lekelerdir.

4-Melazma (kloazma): Ceşitli nedenlerle ışık duyarlılığı (fotosensitivite) olan kişilerde yuzde oluşan yaygın koyu renkli lekelerdir. Işık duyarlılığı yapan nedenlerin en sık gorulenleri: gebelik, bazı ilaclar (doğum kontrol hapları, sakinleştirici, idrar sokturucu, antibiyotik, ağrı kesicilerden bazıları), bazı besinler (havuc, kereviz, dereotu, limon, bergamut, baklagiller, incir)dir.

5-Bitki lekeleri: Fitofotodermatit denilen, deri reaksiyonu nedeniyle bazı bitkilerin deriye temas ettiği yerde guneş gorunce oluşan ekzama (dermatit) sonucunda kahverengi lekeler ortaya cıkmaktadır. Bu lekeler bitkinin deriye temas ettiği yerleri aynen gosterir. Bu lekelere en sık neden olan bitki ve meyveler incir ve cimendir.

6-Parfum lekesi: Parfum, kolonya ve bazı kozmetiklerin deriye temas ettiği yerlerde guneş ışınları kahverengi lekelere neden olurlar.

Bu lekelerden korunmak icin en az 30 faktorlu guneş koruyucular, gun boyu 3-4 saat arayla ve suya girdikten sonra kullanılmalıdır.

Lekelerin tedavisinde;duruma gore bazı soldurucu kimyasal maddeler (Kojikasit, hidrokinon, azelaik asit), soyucu asitler (glikolikasit, salisilikasit, retinoikasit, triklor asetikasit, fenol), lazer ve krioterapi kullanılabilmektedir.