Bu yazıyı yazarken gercekten cok isteksiz yazıyorum. Cunku Turkce Rap ortamındaki bahsedeceğim tipler yuzunden bu tur bu ulkede ilerleyemiyor.

"Bu tip"ler diye bahsettiğim insancıkların genel profilini cizmek istiyorum burada. X, Y, Z.... diye bahsedicem onlardan.

X, bir gun arkadaşlarıyla arabesk muzik dinleyip rakı icerek sohbet ediyordur. Sohbet koyudur, kafalar kıyaktır. Birden iceri Y girer. "Abi super bi adam buldum" diyordur Y. Kasetcalara takar elinde heyecanla salladığı kaseti. Dj Akman'ın en atardamar parcalarından birisidir calan şarkı. Hepsi bayılırlar keşfettikleri bu yeni ture. ARABESK RAP. Hem Arabesk hem rapi aynı potada eriterek kalp yakıcı melodiler eşliğinde kendini cızarken aynı anda rap dinliyor olmak vesilesiyle cağı da yakalayacaktır X ve arkadaşları artık.

Birkac ay dinleyip beyinlerinin kullanabildikleri kısmının %33,3 u ile Dj Akman şarkılarını ezberlerler. Geri kalan kısmı ise duşunmeye calışıyordur. "Ulan bu adamın yaptığını ben de yaparım ne var ki bunda?" Hemen bir internet cafeye gidip google amca sağolsun (!) Turkce Rap icin onemli olan siteleri bir bir keşfeder. Başlar forumları gezmeye ufak ufak. Yeni turler keşfetmek, işin iyilerini dinleyip feyz almak yerine hemen Dj bolumune gidip bedava muzik verebilme potansiyeline sahip, ona gore sıfatı "Enayi" olan birinin MSN'ini ekler. Konuşmaya başlarlar "Selam kardeş. Muziklerini dinledim (yalan?) Cok guzel iş cıkarmışsın (yağdanlık!)....." ve cok sure gecmeden konuşma şu şekle doner "... Kardeş benim beate ihtiyacım var booole melankolik birşeyler bana yardımcı olabilir misin? Ha? Hadi kırma kardeşini. (Şaka değil 2 dakikada kardeşi oluverirsiniz!)"

Şimdi senaryo iki şekilde devam edebilir:

1-) Beatmaker eğer kaliteli işler cıkardığına inanıyorsa ve verdiği emeğin hakettiği rapin iyi olduğunu duşunuyorsa direkt olarak birkac ornek parca isteyecektir karşısındakinden. Ki doğru olan da budur. Kimse onlarca saat emek verdiği beatinin (tabi 1 saatte de yapılır kaliteli olanlar icin konuşuyorum) tanımadığı etmediği bir **c yalakasına gitmesini istemez. Bu yuzden MSN adresi alınan beatmaker 1-2 ornek parca talep eder. Ama X'in kucucuk beyni bunu kendisine bir hakaret olarak algılamakta gecikmez. Hemen karşısındakini "artis, bencil, underground'a destek vermeyen, tebiyesiz" olarak nitelendirmeye başlayacaktır. Beatmaker sabırlı bir adamsa kendini doğru ifade etmeye calışmak isteyecektir. Bir sure gectikten sonra tekrar tekrar beat ister X ve akıllı beatmaker'ımız onu silip engeller. Boylelikle sonuc olarak o adamın değerli vakti harcanmış olur sadece o kadar.

2-) Bu ihtimalde ise *********lar sonuc verir ve kendi emeğine saygısı olmayan beatmakerımız karşısındakinin ben yıllardır calışıyorum sahne aldım palavralarını gercek zannedip elindeki eserlerden 1-2 tane yollar. X okuzu 50 ykr verip cd'ye cektirir bu beatleri ve evin yolunu tutar. Once soz yazar. Yazdığı her soz ona nadide birer inci gibi gelecektir. Kimbilir hatunlar bu damardan giriş cumlelerine nasıl hayran olacaktır. Alllaah... 2-3 ytlye 7. kalite bir yaka mikrofonu ve onboard ses kartlarının en dandiklerinden biriyle hemen birinden ses kayıt ve miksaj tekniğini oğrenmeye calıştıktan sonra kayıt yapar. Eğer kucuk beyni bunu oğrenmeye yetmiyorsa msn listesinden sectiği bir adama vokal, backvokal ve beati yollar, adamdan mixlemesini ister.

Ve parca hazırdır! Artık parcayı forumlara verme vakti gelmiştir. Yazdığı sozleri uzerine tempo kacırarak, dili surcerek, boğurup oksurup tıksırarak okuduğu sanat eserini hic uşenmeden tum rap forumlarına yayar. Foruma 12 topici aynı anda acar ki ilgi ceksin. Kendisinin forum kurallarını bırakın, gorgu kurallarından haberi yoktur cunku. Actığı topiclere sadece link koymakla yetinir. Ne de olsa onun yaptığı muhteşem rap dinleyenlere herşeyi anlatacaktır. Sabırlı yoneticiler 11 topici silip uyarırlar X'i. Onun umrunda olmaz. Dunya tozpembedir. İnternet aleminde sadece onun muziği tartışılıyor, dunya calkalanıyor zanneder.

Ve parcaya ilk yorum gelir. Yorumu Y kişisi yazmıştır. Hani şu rakı sofrası arkadaşı, kaseti getiren. Yorum şoyledir: "Kardeşim gercekten cok kaliteli bir calışma. Helal kanka işte budur yaa. Gumbur gumbur geliyo bu adama dikkat edin! "

X hemen cevabı yapıştırır: "eyw saol kanka her zaman daha iyisi icin calışıyorum peaceee!" (ulan dun 1 bugun 2 ne zaman geniş zaman eki kullanacak kıvama geldin sen!)

Ve sonunda objektif yorum yapan birisi cevap yazar. Bu kişi Z'dir. "Dostum kayıt kalitesi berbat, nefes sesinden birşey anlaşılmıyo, sozler cok sacma, nakarata detone olmuşsun...vs vs" Bu adam butun gercekleri onun yuzune korkusuzca vurur ama iyi niyetlidir. X'in hatalarını duzeltmesini amaclar bu adam. Peki X ne yapar buna karşılık?

"Sana fikrini soran olmadı. Şuraya adam gibi yorum yapın diye şarkı koyuyoruz hemen aşağılıyorsunuz...." Ve X can alıcı cumlesini sarfederek noktalar mesajını...

"DAHA İYİSİNİ YAPABİLİYORSAN SENİ DE DİNLEMEK İSTERİZ!!!"

Z, ilk başta baya uzun ve detaylı bir cevap yazar. Fakat konunun ne kadar uzayacağını duşununce cevabını siler, hayatına devam eder.

Evet, rap sitelerinde olanlar icin cok da yabancı olmayan diyaloglar bunlar. Peki neden? Ortam neden bu kadar kirli? Neden bu tipler pıtrak gibi turuyor? Herkes kendi şarkısını dinlemeden mi koyuyor mp3 formatlı hallerini internete? Hic mi utanmıyorlar ulan rezil olduk diye?

Bu soruların cevabını yıllardır merak ederiz ama aramızda hep bir X dolaşıyor olucak. Cevap verip değerli parmaklarınızı yormaya değmez.

Sevgiler, saygılar.