Forumda bu konuda yoğun şekilde araştırma yaptığıma yonelik birkac kişiyle konuşmuştum. Ama araştırmalarımla ilgili bir acıklama getirmemiştim. En azından bu kadar ayrıntılı şekilde diyelim. Ulkelerin merkez bankalarının, dijital para calışmalarını yaptığına yonelik son zamanlarda sıkca haberler okuyorsunuzdur. Bir suredir benim merakımı cezbeden bu dijital paralar hakkında bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim.

Yazı dizisinde bu dijital paraların hangi ağ uzerinde cıkarılabileceği ve ağların bu duruma yatkınlıklarını, yaptığım araştırmalar neticesinde inceleyeceğim. Bildiğiniz uzere piyasada binlerce kripto para var. Bunların elbette ceşitli kuruluş amacları var. Bazı kripto paraların ise kuruluş amacları tamda finans sektorunun dijital para ihtiyacını karşılamak. Bazılarının ise, ceşitli guncellemeler ile bu hale gelmesi mumkun. İşte bu yazı dizinde bu kripto paraları inceleyip, bu şekilde bir dijital para cıkarma aşamasına katkı sağlama aşamasında artıları ve eksileri neler olur onları değerlendireceğiz.

Oncelikle belirtmeliyim ki bu yazı dizisinde grafiksel anlatımlara ve fiyat ile ilgili bilgilere yer vermeyeceğim. Avax ile ilgili grafik analizini @sahinadm hocamdan rica etmiştim. eğer musait olursa paylaşacaktır diye duşunuyorum. kendisine şimdiden teşekkur ediyorum.

Bu arada grafiksel yonler ile beraber, cok farklı şekilde yatırımlarıma yon verdiğimi daha once belirtmiştim. Beynim biraz farklı calışıyor diyebilirim. Ama farklı yonleri gormeye calışmak şu zamana kadar bana coğunlukla kazandırdı. Bunu da eklemek istedim

Oncelikle en temelden başlayalım ve şu sorunun cevabını alalım:

AVAX Nedir?

AVAX, asıl ağı guvence altına alarak bu ağ uzerinde yeni ağlar oluşturulmasına olanak sağlayan kripto paradır . Daha kısa ve oz tanım gerekirse Avalanche platformunun kripto parasıdır diyebiliriz. Avalanche (AVAX) coğu kaynakta sahipsiz olarak gorunmesine, yani merkeziyetsiz bir platform olduğu algısı yerleştirilmeye calışılmış olsa da aslında merkeziyetsizlikten cok uzak bir platform olduğunu soyleyebilirim. Sadece bu merkeziyetsizlikten uzak olan platform uzerinde kendi merkeziyetsiz platformunuzu inşa etmenize olanak sağlanabilir.

Avalanche (AVAX), hedef olarak aslında VISA'nın yerine gecmeye ve hızına sahip olmaya calışan bir platform hedefiyle karşımıza cıkıyor. Elbette diğer hedeflerinin arasında en buyuk merkeziyetsiz uygulama barındırıcısı olma ve stabil coinlerin bu ağ uzerinden işleme konulması gibi hedeflerde yok değil. Ama platformda en cok dikkatimi ceken ozellik hızı. Diğer ağlar ile kıyaslayacak olursak Bitcoin'de ortalama saniyede 7 işlem, Ethereum'da 14 işlem yapılabilirken, Avalanche (AVAX) ile sahiyede 6500 uzeri işlem gercekleştirilebiliyor.

AVAX Ne Kadar Uretildi?

AVAX Toplamda 720 milyon adet maksimum arza sahip olan bir kripto paradır. Halihazırda 360 milyonu piyasada bulunmaktadır. Ancak serbest dolaşımda bu kripto paranın yaklaşık 76 milyonu bulunmaktadır. Bunun sebebi 1 haftadan 1 yıla kadar stake ederek AVAX kazancının arttırılması ozelliği ve daha once yaptığı airdrop ve ICO ile satışların 1- 2 yıllık periyotlara kadar kısıtlanmış olmasından kaynaklanıyor. Yani bu surece katılanlar varlıklarını halihazırda aktarıp satış gercekleştiremiyor. Şu an icin olumlu bir ozellik olsa da gelecekte kilitler acıldığında sorun cıkartabilecek gibi gorunuyor. Elbette surekli gercekleşen stake ozelliği sayesinde bir dengede kurulması mumkun.

Avax ile varlık transfer edilirken duşuk bir miktar ucretlendirme soz konusu. Ancak bu ucretlendirme ağa geri donmuyor. maksimum arzdan duşuluyor. Bu ozelliğiyle birazda XRP (Ripple)'ye benzediğini soylenebiliriz.

AVAX Guvenli mi?

Avalanche (AVAX) icin guvenilirlik sorgulanacak olursa, icerden bir sorun olmadığı surece, kripto para dunyasının baş belası %51 saldırılarına karşı tamamen guvenli olduğunu soyleyebiliriz. Ayrıca en onemli ozelliklerinden biri doğa dostu olan yapısıdır. Daha once bahsettiğim gibi stake işlemi sonucunda kazanc sağlanabiliyor Elektrik tuketimi yoluyla bir madencilik gercekleştirilmiyor. Bu da projeyi duşuk maliyetli hale getiriyor.

AVAX Gelişimi

Avalanche (AVAX) platformunu incelerken en cok dikkatimi ceken durumlardan biride kısa zaman icerisinde gercekleştireceklerini soyledikleri bir takım guncellemeler. yakın zamanda ETH koprusu devreye girerek, Ethereum uzerinde calışan tum uygulamaların AVAX platformu uzerinden daha hızlı şekilde calışmasına olanak sağlanacak. daha bir suru guncelleme kapıda. Defi ile alakalı guncellemeler, yonetim anlamında guncellemeler falan. Kendi ağlarına kısa zamanda gececekleri yonunde verdikleri sozu de tuttuklarını soylemeliyim. Proje cıktıktan kısa zaman sonra Dunya'nın en buyuk borsası Binance'de de listelendi. Kısa bir hayatı var ama diğer kripto paralarda bir zamanlar bu anlardaydı. O yuzden projenin yeni olmasından dolayı kucumsememenizi şiddetle oneririm. İnceleyin derim. Benden fazla inceleyin.

AVAX ile Dijital Paralar

Oncelikle bir coğunuzun bildiği gibi TCMB ile AVAX'ın adı haberlere konu oldu TCMB'ın dijital para calışmalarına yonelik Avalanche (AVAX)'i incelediğini bizzat projenin kurucusu Emin Gun Sirer sosyal medya hesabından duyurdu. Burada merak edilen bir konu var. Surekli insanların kafasında bir soru işareti olarak dolaşan buyuk bir soru. Şu an sadece inceliyoruz, peki gercekten Dijital Turk Lirası olarak adlandıracağım dijital paramızda AVAX'ı mı kullanacağız. Ben bunun ihtimalinin %99 olduğunu duşunuyorum. O yuzde 1'lik ihtimali de sizin hatrınıza bırakıyorum

Bu kadar keskin bir evetime şahit olmamışsınızdır sanırım. Ancak gercekten cok detaylı bir inceleme gercekleştirdim. hepsini buraya sığdıramayacağım ama sonuc olarak vardığım kanı Turkiye Cumhuriyeti'nin AVAX ile calışacağı oldu. gelelim kısaca sebeplerine.

1- Oncelikle ağ bunun icin uygun. Projenin bu altyapıyı sağlayabilecek ozelliklerde olması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuzu duşunuyorum.
2- Proje her ne kadar merkeziyetsiz bir algı oluşturmaya calışsa da baştan aşağı merkezi bir yapıya sahip. Sahibinin bile belli olmadığı bir projede, bir ulke kendi dijital parasını cıkarır mı sizce? Bu acıdan merkezi yapının gerekli olduğunu duşunuyorum. yanlış anlaşılmasın tamamen dijital paralara altyapı sağlama acısından.
3- %51 gibi kripto para dunyasının en buyuk sorunlarından bir olan saldırılara karşı dayanıklı. Bir ulke surekli saldırı yiyecek bir platformu tercih etmeyecektir.

Şu ana kadar saydığım ozellikler genel tercih sebepleri olarak gorulebilir. yani sadece TCMB'nın tercih edeceğine buyuk olcude inandığıma yonelik soylemimle alakasız olan kısmıydı diyebilirim. Gelelim TCMB ile ilgili olan sebebe.

4- Oncelikle belirtmeliyim ki bunu yazarken bir ideolaji icerisinde değilim ya da politik bir sebep ya da tartışma ortamı aramıyorum. Mevcut durumda sıkca rastladığınız uzere "Yerli ve Milli" kavramı gunumuzde buyuk olcude onemli. Bu konuda da bir cok adım atıldı. Bu konuda mevcut yoneticilerin taktir edilmesi gerekiyor. Elbette tamamen yerli ve milli mi derseniz, yaptığımız milli gemilerin tamamının Turk yapımı malzemelerden imal edilme ihtimali yok diyebilirim. Bazı parcalara tek ureticilikten kaynaklı başka ulkelerden geliyor. Ama bakıldığında proje "yerli ve milli" olarak lanse ediliyor. Dipnot olarak gemi olarak tamamını kendi urettiği cihaz ve malzemelerden ureten ulke yok. Her gemi karma Yani diğer ulkelerden cok farklı değiliz. Yakın zamanda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki gerginlikte de İHA ve SİHA'ların kamerasının yerli olmadığı oğrenildi. Aslına bakarsanız bence o işte en onemli şey yazılım. Motor bile ikinci planda. kameranın esamesi bile okunmaz. Kotu komşu ev sahibi yaptı ve onu da urettik zaten. Sorun yok Son olarak Pfizer'ın aşısında Turk Bilim adamlarının geliştirdiği surekli olarak haberlere konuldu. Ovguyle bahsedildi ki sonuna kadar hak ediyorlar. Ama konumuz bu değil. İşin ozune gelirsek biz "yerli ve milli "kavramını cok seviyoruz. Bir Turk'un başarısını da onun hemen altına koyuyoruz diyebilirim. Bu guzel bir şey aslında.

Şimdi gelelim Avalanche (AVAX) projesinde kimler var. Aslında Kevin Sekniqi, Amani Moin , Stephen Buttolph gibi isimlerin yanında en goze carpan, şu an projenin lideri konumundaki Profesor Emin Gun Sirer. Ekibin lideri olan Sirer'in bir Turk olduğunu anlamışsınızdır sanırım. Proje guzel, Finansal teknoloji alanında uzman bir isim var, ekibin başında da bir Turk. Daha ne olsun. Yani o kadar proje olmasına karşı tum bunlar elenerek, dijital para calışmalarımıza AVAX ile devam edeceğimize inanıyorum diyebilirim. Sadece gelecekteki haberleri ve bu konuda yapılacak roportajları duşunun. Kafanızda bir şeyler canlanacaktır bence.

Son olarak işlem ucretleri ağa geri donmeyerek yakılacak demiştim. Bu durum arz sıkıntısına sebep olacağından, mevcut işlem ucretlerinin artmasına sebep olabilir. elbette cok uzun vadede ama eksik gorduğum yonlerden biri diyebilirim. En azından dijital paralar acısından.

Bu yazı dizisi tamamen kendi kişisel fikirlerimden ibaret olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Yatırım yapacak kişilerin, kripto para sektorunun barındırdığı yuksek risklerin farkında olması gerekmektedir. Bu konuda şahsım ve satoshiturk.com'un bir sorumluluğu bulunmamaktadır.