Eric Lynn Wright, (7 Eylul 1963–26 Mart 1995), bilinen adıyla Eazy-E, ABD'li rapci ve produktor.

Eazy-E, cok genc yaşlarında uyuşturucu satıcılığına başladı. Sonra hip hop dunyasının icine girdi. O, gangsta rapin kurucularından ve N.W.A. grubunun kurucu uyesi olarak geniş capta tanındı, sonrasında da solo olarak buyuk başarı kazandı. Eazy-E’nin vokali; bahsettiği uyuşturucu, sokak yaşantısı, silah, seks gibi konulardan dolayı buyuk dikkat cekti. Ayrıca kısa bir sure icin Los Angeles-Based Radio Station’daki Hip Hop Radio Show’un sunuculuğunu da ustlendi.

Hayatı ve muzik

Kathie Wright'ın oğlu olan Eric Wright liseyi onuncu sınıfta bıraktı. Dr. Dre İle Tanışan Eric Nwa Grubunu Kurdu Ahmed Saaoud uyuşturucu satması konusunda onu destekledi. Sonra ikisi de lise diplomasını aldı. Ruthless Records rap muzik şirketini kurmak icin uyuşturucudan para kazandı. Ruthless, "Boyz-n-the-Hood"da Dr. Dre ve Ice Cube ile sozleşme imzalarken Eazy-E ve Ahmed Saaoud N.W.A.’i kurdular. Bu gruba Dr. Dre ve Ice Cube da dahil oldu. Sonraları gruba DJ Yella ve Arabian Prince eklendi. Sonraki zamanlarda Ruthless Records, N.W.A. ve ekibin derleme albumu (1987) gercek N.W.A.'in cıkış albumu "Straight Outta Compton" (1988) bir ay sonra Eazy-E’nin solo albumu "Eazy-Duz-It"i yayınlandı. Album iki milyon kopya sattı. İki platin album ile odullendirildi. Hit şarkılar "We Want Eazy" ve "Eazy-Er Said Than Dunn"dı. Album sonradan Dr. Dre ve DJ Yella tarafından Ice Cube, Mc Ren ve The D.O.C.’nin katkılarıyla yeniden yapıldı.

N.W.A.’in son albumu "Efil4zaggin", icerdiği bazı şarkı sozleri icin tutucu cevreler ve coğu eleştirmen tarafından şiddetli eleştirilere maruz kaldı. Eazy-E "Alwayz into Somethin" ve "Appetite for Destruction" kliplerinde de şiddet ogeleri kullandı.

Duşuncelerindeki farklılıklar grup icinde bozulmaları meydana getirdi. Eazy-E and Jerry Heller’in gruptan para caldığının duşununulmesiyle N.W.A. grubu dağıldı. Ice Cube bu olaylardan Eazy-E’yi sorumlu tuttu ve ona "No Vaseline" adlı bir diss şarkı yaptı. Ardından Eazy-E ve Dr. Dre araları bozuldu ve Ruthless Records’dakilerin ve Dr. Dre’nin yeni plak şirketi Death Row Records’un araya girmesiyle aralarındaki duşmanlık kızıştı!

Hastalığı ve olumu
Mart 1995’te, Eazy-E şiddetli bronşit semptomları sebebiyle Cedars Sinai Medical Center’a alındı. İleriki geniş caplı testlerde bunun AIDS sebebiyle olduğu anlaşıldı. Eazy-E, homoseksuel olmadığını ve bu hastalığın herkese bulaşabileceğini acıkladı. Hastalık, ilerlemiş safhalarda farkedilmişti ve hızlı bir şekilde durum kotuye gidiyordu. Mart 4. haftası suresinde Dr. Dre ve Ice Cube ile arasındaki ilişkide değişiklik oldu. Son mektubunda hayranlarına ne olduğunu anlattı.

"Ben belki dini bir vaaz veren bir adam gibi gorunmeyebilirim ama halk tarafından dikkatleri ustune toplayan, sesi duyulan biri olduğuma tanıklık ediyorum. "Yeah, I was a brother on the streets of Compton doing a lot of things most people look down on." Bunların bize yararı oldu. Ardından gercek şeyler ve FBI ve Los Angeles Polis Teşkilatı’ndaki dengesizlikler hakkında rap yapmaya başladık fakat biz Amerika’daki kapşonlu cocuklardan herkese mesaj verdik. Kısa bir sure icinde bizim ofke ve umitlerimiz herkesteki kızgınlığı ortaya cıkardı."

"Bana verilen guzel araba gibi oduller, tatlı kızlar ve guzel yaşam; bunlar guzeldi. Gercekten duraksız heyecan gibiydi. Ben dindar bir insan değilim, doğru ya da yanlış, bu benim. Ben bunu soylemiyorum; cunku, ben her nerede bir şeye başlasam yumuşak bir yastık icin bakınıyorum. Sadece nasıl AIDS olduğumu merak eden binlerce hayranımın olduğunu hissediyorum. Bunun gibi şeyler benim evimdekilerimi ve onların akrabalarını aşacaktır. Onların bir arada olmalarını cok gec olmadan korumak istiyorum. Kendim dışımda kimseyi suclu bulmuyorum. Bunu gecen hafta oğrendim: Bu hastalık kimseyi ayırt etmiyor, herkese bulaşabiliyor."

"Kızım, Tomika ve ben birlikte dort yıl gecirdik ve yakın tarihte evlendik. O iyi, nazik biri ve cok iyi bir anne. Bizim daha bir yıllık kucuk bir cocuğumuz var. Tomika’dan once hayatımda başka kadınlar vardı. Altı anneden yedi cocuğa sahibim. Belki bu ‘başarı’ benim icin fazlaydı. Tum cocuklarımı seviyorum ve onlara her zaman ilgi gosterdim."

"Şimdi, hayatımın en buyuk kavgasındayım ve hic kolay olmayacak. Ama benim icin uzulup, beni desteklediğiniz icin size sevgilerimi gonderiyorum. Hatırlayın, SİZİN ZAMANINIZ, SİZİN HAYATINIZ."

Hastaneye alınmasından 10 gun sonra, 26 Mart 1995’te, 31 yaşındaki Eric "Eazy-E" Wright hayata veda etti. Ebeveynleri Kathie ve Richard Wright, kardeşleri Kenneth ve Patricia Wright onu olum kalım mucadelesinde onu hic yalnız bırakmadılar. Eazy-E’nin mezarı, Whittier, Kaliforniya'daki Rose Hills Memorial Park’a defnedildi.