Hemen hemen her yatırım sektorunde cok buyuk yatırımları bulunan ve hareketleriyle o yatırım aracına yon verecek guce sahip olan insan, hesap ya da şirketler mevcuttur. Ancak ceşitli yasal duzenlemeler ve borsalardaki komisyonlar dolayısıyla bu balinaların hareketlerini ongormek kripto para piyasasına gore daha kolaydır. Kripto para piyasasında ise, henuz oturmamış bir para politikası ve manipulasyona acık yapısı sebebiyle, Balinaların istediği gibi at koşturduğu bir sektor konumunda bulunuyor.
Kripto para dunyasındaki Bitcoin balinalarına gelecek olursak, bunları temelde 3 aşamada değerlendirmek istiyorum:
Tuccar Balinalar: Bitcoin uzerinden alım- satım faaliyetleri yurutup, piyasada kendileri ya da bağlı olduğu bir ekibin yarattığı dalgalanmadan yararlanıp kar elde etmeyi amaclayan buyuk hesap, şirket ya da kişilerdir diyebiliriz. Bu balinalar icin Fırsatcı demek aslına bakarsanız tam anlamıyla doğru olur.
Madenci Balinalar: Sayıları nispeten tuccarlara gore az olsa da, ozellikle Bitcoin'in ilk cıktığı zamanlarda madencilik faaliyetleri gercekleştirip, Bitcoin servetlerine madencilik sayesinde ulaşan balinalar olarak ozetleyebiliriz. tabi ki bu gruba kapsamlı bir madencilik vasıtasıyla yuklu bir kazanc elde eden balinalarda dahil edilebilir. Ancak halihazırda bu tarza kazanc sağlayan bir balina bulunmamaktadır. Madencilik maliyetlerinin artması sebebiyle, bu olcude kazanc sağlayabilecekler ancak madencilik şirketleridir. bu şirketlerin hesaplarındaki Bitcoin'lerde surekli olarak hareket halindedir.
Suclu Balinalar: Gunumuz şartlarında, ozellikle borsalarda KYC gibi kimlik doğrulama sistemlerinin kullanılmasıyla beraber zor olan, ancak Bitcoin'in ilk cıktığı zamanlardaki kontrolsuzluk nedeniyle kara para aklama, şantaj, kiralık katil vb. yasa dışı suclara karışmış kişilerin odemelerini aldığı duşunulen hesaplardaki Bitcoin'ler bu kategoride değerlendirilebilir. Aynı zamanda gunumuz şartlarında hala mumkun olan; Borsa ya da kişi/ kişilerin hacklenmesi sonucu elde edilen Bitcoin'leri de bu kategoriye koyabiliriz.
Konunun icerisinde dikkatinizi cektiyse, balinalar derken kişi seviyesine mumkun olduğunca indirgememeye calıştım. Cunku balina olarak tabir edilen hesaplar, piyasayı manipule eden yatırım şirketleri, buyuk şirketler olabilir. Yani bir balinanın arkasında gizlenmiş, buyuk bir şirket gormek her zaman icin mumkundur.
Peki bir kişi balina olamaz mı? Elbette olabilir. Ancak bunun icin ya cok zengin olması lazım ya da gercekten Bitcoin'lerini bir şekilde unutup sonradan bulması lazım. İkinci ihtimalin cok duşuk olduğunu soyleyebilirim. Benim hemen hemen her konuşmamda savunduğum bir tezdir "Zenginlerin BTC aldığı". Yoksa duşunsenize ben bir balinayım ve bir apartmanda, elimde laptop oturup burada yazı yazmaya calışıyorum. Sizce ne kadar mumkun? Bence neredeyse imkansız. Belki manyaklar vardır aralarında, ama ben pek ihtimal vermiyorum. Bu balinaların tamamının arkalarında cok buyuk bir zenginlik olduğunu duşunuyorum. Yoksa duşunsenize siz/ ben elimdeki BTC'ler milyon dolar ediyor, satmaz mısınız? en azından buyuk bir kısmını..
Borsalarda yapılan her işlemin kaydı ve hangi kişi ya da şirket tarafından yapıldığı belli. Manipulasyon yapmak demek beraberinde prestij kaybı da demek. Bazı yaptırımlardan bahsetmiyorum bile. Ama kripto para dunyasında, cuzdan numaralarının arkasına saklanıp, yatırım yapıp, kucuk yatırımcının elindekileri almak cok kolay. Cok zengin olsanız ve balina olabilecek konumda olsanız bu piyasayı es gecer miydiniz?
Bitcoin Balinaları Kimler?
Altcoinler0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Kripto Para Forumları
- Altcoinler
- Bitcoin Balinaları Kimler?
-
11-09-2022, 02:32:08