İyi akşamlar arkadaşlar bu yazımı nihayet piyasa bir nebze de olsa kendine geldiğini duşunerek yazıyorum İnşallah bu yazımı yazarken veya yazdıktan sonra sert bir şaka daha yapmaz bizlere Yoksa yurek kaldırmaz ozellikle kaldıraclı işlem yapanlara

Şimdi bu yazımda bitcoinin sert bir duşuş yaparak haftaya ve gune başlamasının neden olduğunu kendimce ele alacağım musadenizle.

Biliyoruz ki bitcoin koşturan bir atlı gibi yeni ath ler yapa yapa gidiyordu. Dolayısıyla ve haklı olarak bu durum bircok yatırımcının iştahını kabarttı ve bircok borsada sunulan kaldıraclı işlemler seceneği ile ellerinde yeteri kadar para bulunmayan fakat bitcoin pastasından kar almak isteyen yatırımcıların ilk yapacakları iş bu borsalardan kaldıraclı işlemlere başlamak oldu.

Ne de olsa surekli artan bir bitcoin ve altcoin bogası vardı, bazılarının deyimine gore ise neye koysak katlanıyor mantığı hakim olmuştu son bir aydır borsaya.

İnsanlar bu kaldıraclı işlemin ve analiz, kar zarar durumu yapmadan girdikleri bircok coinden bugun itibari ile boyunun olcusunu almış gibi gorunuyorlar. Tabi hepsi degil sadece bir kısmı burdan boyunun olcusunu aldı. Genelde bu kişiler kucuk yatırımcılardı. Cunku bunların daha fazla zarara sokacak paraları ve sabrı yoktu, belli miktardaki zarardan sonra bari eldeki paradan olmayalım diyip cıkanların sayısı bir hayli coktu takip ettiğim sosyal medyada yazılanlara gore.

Peki Gun Sonunda Ne oldu?

Akşam saatleri ile birlikte bitcoin yavaş yavaş kendine gelmiş gibi gorunuyor. Her ne kadar 58 binlerde olmasa da 53 55 bin arasında seyreden bitcoin yukselen rotasından cıkmış gibi durmuyor. Ufak bir silkelemeden sonra yoluna kalan sağlam yatırımcılarla daha emin gidecekmiş gibi duruyor.

Tabi ki bu demek değil ki bitcoin eskisi gibi yine artmaya devam edecek. Belki de yarın sabah bir uyanacağız ki bugun duştuğu noktanın da altına duşecek ve dun sabredip zarar dahi etseler satım yapmayan kullanıcıların sabrını ve limitlerini bir daha zorluyacaklar. Bakalım oyle bir şey olduğunda ne kadarımız ayakta kalabilecek.

Peki Kim Yaptı Bunu ve Kimler Kazandı?

Bu in cıkları yapan insanlar az cok belli kendimce. Bu kripto parasında ozellikle bitcoinde kimin parası coksa onun borusu oter. Tamam indikatorler analizler vs tum mantıksal işlemler bir yere kadar bizi ilerletir fakat bitcoin de olası sert iniş cıkışlarda bunların hicbirinin işe yaradığını duşunmyorum.

Kendimce haklı sebeplerde var. Biliyorsunuz Tesla bitcoin alacam dedi, Elon bi tweet attı hooop bitcoin ath yaptı. Hani analiz, hani indikator ? Herkes 30 bin seviyelerini test etmesini bekliyordu, tum analizler veriler bunu gosteriyordu, ne oldu? Ters bir hamleyle yeni bir ath yaptı ve bircok short oynayan kucuk yatırımcıyı likidite etti.

Onların elindeki parayı aldı zenginlerin ceplerine koydu. Olay hep boyle ilerledi ve boyle devam edecek.

Bugun 50 lerden 49 lardan satılan bitcoinler ne oldu sizce? Ben hemen cevabını veriyim. Zarar etmekten korkan ve belki de elindeki tek parasını buraya yatıran insanların sattığı bu bitcoinler zenginler tek tek topladı. Sonuc biz az bir zararla cıktı diye teselli bulurken onlar dipten bitcoin toplamış oldu.

Peki yarın ne olacak dersiniz? Bunun da cevabını veriyim. Bitocin olacak 60 bin 65 bin. Bu borsada yatırım yapan insanların bircoğu kısa yoldan kar elde etme derdinde ve balık akıllıdır. Hatta size şoyle bir ornek veriyim siz kendiniz karar verin ne kadar mantıklı bir hamle.

Adam bitocin artıyor diye kredi cekip parayı bitcoine yatırıyor. Adamın elinde para bile yok borc para ile zar atar gibi borsaya giriyor, dip fiyat nedir destek nedir, ath nedir hicbirşey bilmeden yapıyor bunu ve en ufak duşmede haliyle korkup satıyor.

Neyse ne demiştim oldu bitcoin 65 70 bin. Bu sefer aynı insanlar onceki yapmış olduğu zararı cıkaracak ya baktılar bitcoin yine artarak gidiyor bu kesin 80 85 bin olacak kacırmamamız lazım diyorlar. (FOMO kelimesini bu noktada cok seviyorum. Bence borsadaki kullanıcılar temelde 2 ye ayrılıyorlar. Bu FOMO kapılanlar ve kapılmayanlar. )

Bu kacırmamamız gerekiyor diyenler tepeden alıyor bitcoinleri tabiki. Bu bitcoinleri satan kim peki? 45 den 50 den toplayan buyuk balinalar. Bunları kimden toplamışlardı peki? Daha buyuk zarar etmek korkusuyla elinden bitcoin cıkaran aynı insanlardan almışlardı.

Yani sonucta ne oldu. Adam senden 45 den bitcoin aldı, geri sana bunu 70 den sattı.

Şimdi aynı senaryoyu tekrardan yazmıyım, olası hamle gun gibi ortada bu bitcoin yine bir duzeltme veya silkelenme yapacak. Bu 2 kere 2 4 kadar acık. Cunku kolay para yok. Yatırıyım 2 katını alıyım diye birşey yok arkadaşlar. Kimse size bedavadan para vermez bunu asla unutmayın.

Cok sevdiğim bir soz var her yerde sıkca kullanırım, buraya da yazıyım da belki okumamış bir kişi okur ve işlem acarken aklına ben gelirim

''Bir şey bedava ise orda urun sensindir.''

Yani arkadaşlar uzun lafın kısası ne yapıyorsanız FOMO ya kapılmayın, unutmayın o parayı sizden almak icin oynayacaklar ve en buyuk kozları ise senin o paraya duyduğun ihtiyac. Adamlarla aramızdaki en buyuk fark bu. Bitcoin 0 olsun o adam o parayı 1 haftada unutur ama belki de bu senin tek paran. Ev, araba almadın artırdın buraya yatırıyorsun. O yuzden buraya yapacağınız yatırımı lutfen ihtiyac duymayacağınız miktarlarda yapın.

Boylelikle en buyuk kozlarını bozalım. Onlara korku salsın. Bu bağlamda kendi taktiğimi yazıyım

Ben asla ihtiyacım olmayan parayı koydum buraya. İsterse 0 olsun zaten ihtiyacım yoktu. Yani beni korkuya duşuremezler 7 24 o paranın ne olduğu korkusuyla yaşatamazlar beni, siz de oyle olun.

Uzun vadede bu adamlar kar etmeye calışacak onların amacı bu, işte ben de burda onlara katılacağım istediğim fiyata gelirse satacağım yoksa satmayacağım.

Yazımı okuduğunuz icin cok teşekkur ederim, sizde kendi pozisyonlarını paylaşırsanız mutlu olurum, iyi akşamlar.