Bitcoin genellikle kripto para birimi olarak adlandırılır. Bu kelime aslında onu dolar ve lira gibi diğer para birimlerine bağlar. Para birimleri sozde değiş tokuş araclarıdır. Yani amacları, değer taşıyan oğeler karşılığında elden ele gecmektir. Bitcoini bu şekilde harcamak, yani onunla bir şeyler almak icin pek cok yer var. Ancak bitcoin daha cok bir yatırım aracı olarak veya değer depolamak icin kullanılıyor. Para birimi yerine bir varlık olarak kullanımını şoyle acıklayabiliriz.

Değeri, takas etmenin ne kadar kolay olduğu, likiditesi olarak da bilinir. Bitcoinin değeri, ani fiyat artışlarının ve yavaş duşuşlerin ve ardından daha fazla ani yukselişin olduğu bir ralli oldu. İlk buyuk artış 2011'de değeri kuruşlardan neredeyse 30 dolara cıktığında geldi, ancak o zamanlar cok az kişi Bitcoini biliyordu ve onu satın almanın ve satmanın pek guvenilir yolu yoktu. Bu ilk rallinin ardından fiyat iki dolara yaklaştı.

Bitcoin şohretinin ikinci atağı, Kıbrıs hukumetinin belirli banka mevduatlarını ele gecirme planını acıkladığı 2013'teki ikinci artışla geldi. Kıbrıslılar paralarını bankalardan alıp Bitcoine yatırdılar, boylece bitcoin fiyatı neredeyse 250 doların uzerine fırladı. 2013'teki bir başka buyuk artış, fiyatı 1.000 doların uzerine cıkardı ve yine oldukca sert bir şekilde 200 dolara kadar duştu.

Şu sıralar fiyatlar $ 50.000 lere dayandı. Yine sarkacak mı? Gelecekte yine ani artışlar olacak mı? Pek cok insan biliyormuş gibi sayfa sayfa yorum yapar ama aslına bakarsak kimse bilmiyor. Ani artışlara odaklanmak cazip gelebilir, ancak Bitcoine yatırım yapmayı duşunen herkes bu duşuşleri aklında tutmalıdır. Orneğin 2013'un sonlarında bitcoin alsaydınız, yatırımınızın iki uzun, yıldırıcı yıldan fazla bir sure boyunca değer kaybettiğini izlerdiniz.

Demek Bitcoin'in değeri bu. Gelelim likiditesine. Bitcoininizi ne kadar kolay bir şekilde dolara veya avroya veya diğer değer bicimlerine donuşturebilirsiniz?
Bu donuşum, Bitcoinin ilk gunlerinde buyuk bir sorundu. En baştan Bitcoininizi satın almak isteyen birini tanımanız gerekiyordu. Sonra değiş tokuşlar ortaya cıktı, ancak coğu guvenilmezdi ya da dupeduz scamdi. Bunların en buyuğu tum işlemlerin % 70 inden fazlasını gercekleştiren Gox oldu. Yani, şirket aniden kapanıncaya kadar, bugunku pazara bağlı olarak milyarlarca dolar değerinde Bitcoini de supurdu.

Gunumuzde, guvenilir Bitcoin borsaları coğunlukla guvenilmez olanları oldurdu, ancak para değişimi de yavaştan hukumetlerin kontrolune giriyor ve Bitcoin borsalarının nasıl duzenleneceği konusundaki tartışmalar hala devam ediyor. Bu tartışmaların bir sure devam etmesini bekliyorum ve bu da Bitcoinin bir varlık olarak değerini tabii ki etkileyecektir.

Ve son olarak korunabilirliğe geldik. Mesela, hırsızlar şifrelerinizi ele gecirebilirse, sevgili Bitcoinciklerizi calabilirler cunku hesabınızı koruyan tek şey şifrenizdir. Ancak gercekte, bir bilgisayar korsanının Bitcoinciklerinizi calma riski, kafanıza saksı duşup olme riskinizden daha azdır.

Calınmasından ziyade insanlar bilgisayarlarını yukselterek, telefon numarasının kontrolunu kaybederek, eski elektronik copleri fırlatarak ve benzeri bir suru sacma sebepten Bitcoinlerini kaybettiler.

Anlatmak istediğim şu; bitcoin gibi dijital varlıklar inanılmaz derecede kırılgandır. Kısacası, Bitcoinin bir varlık olarak değer taşımaya devam etmesini cok cok olası. Duşuş ve cıkış gecmişine rağmen, uzun vadede değerini korudu.

Ancak bir potansiyel Bitcoin yatırımcısı, belirli zorluklarının farkında olmalıdır.