Bitcoin ATM Operatoru olan Kais Mohammad, Amerika Adalet Bakanlığı (DOJ) tarafından Cuma gunu yakalanarak 2 yıl hapis cezasına captırıldı. Mohammad illegal bir şekilde ATM ağlarındaki işlemleri yonetiyordu ve kriminal suclar, kara para aklayanlar icin nakit imkanı sağlıyordu.

Mohammad halihazırda ATM ağ guncellemelerini de yapabiliyordu bu yuzden kara para aklayacak olanlar icin ATM'lere oncesinde gerekli parayı yuklediği icin kara para aklayan kişiler de işlemlerini şuphe cekmeden yapabiliyordu. DOJ'un yaptığı araştırmaya gore Mohammad bu işlemleri kendilerine bildirmediği gibi yapılan kara para aklama olayına da yardım ediyordu.

37 yaşındaki illegal kripto işi yapan operatorun toplamda 25 milyon dolarlık bir kripto para değişimi yaptığı ortaya cıkarıldı. Bu işlemlerin bir kısmı şahsen ve alıcı-satıcılarla yuz yuze gercekleşebildiği gibi yukarıda belirttiğimiz uzere ATM ağlarına yapılan mudahalelerle uzaktan da yapılabiliyordu. Bu sanırım işlemin buyukluğune gore değişiyordu.

Mohammad kendisini lisanssız para aktaran bir işi yurutmek, kara para aklamak ve etkili kara para aklama onlemeyle alakalı uc maddeli bir suc bilgisini kabul etmiş, 17 adet Bitcoin ATM'sini, 22.820 dolarlık nakit, 18.4 Bitcoin ve 222.5 Ethereum tutarındaki kripto para biriminin değişimini sağladığını kabul etti.

Sanık ayrıca 2014'ten 2019 yılına kadar aktif olan Herocoin'in de sahibi ve oradaki kullanıcı adı Superman29. Herocoin uzerinden kripto para değişimleri yapılabiliyordu. Gene kara para aklamaya yonelik yapılan bu işlemlerden Mohammad %25'lik buyuk bir kesinti alıyordu, yaptığı işin karşılığında.

Genelde insanlarla halka acık yerlerde buluştuğu belirtilen Mohammad en azından bir tane bile olsa Herocoin muşterisinin dark web uzerinde işlem yaptığının farkındaydı ve buna rağmen hukumete, DOJ'a bu konuda bir bilgi vermedi.

Mohammad yasa dışı işler yaptığı ve işlemlerini yaptığı kişilerinde yasa dışı işlerden kazandıkları parayı işlediği icin şirketini Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı'nın Mali Sucları Uygulama Ağı olan FinCEN'e kasıtlı olarak kaydettirmediğini belirtiyor, DOJ. Normal şartlarda 10.000 doları aşan dovizler icin işlem raporları hazırlanmalıyken aynı zamanda surekli olarak 2000 dolar ve uzerinde işlemler yapan muşterilerini de hicbir zaman bildirmemesi de suclanmasının en onemli nedenlerindendi. DOJ raporuna gore Mohammad hem kasıtlı yaptı bunları hem de belki de bu işin bir parcasıydı, kendisi de kara parasını aklıyordu.

FinCEN 2018 yılının Temmuz ayında Mohammad ile temasa gecmiş ustune Mohammad duzenleyiciye kaydolmuş fakat sonrasında kara para aklama ve durum tespiti noktalarında hukumete bilgi vermeyi tercih etmemişti.

Gizli ajanlara da bir cok defa yardım ettiği duşunulen Mohammad Kore'den sex işciliği icin getirilen kadınların da odemelerinin yapıldığı zamanda yardımcı olmuştu. Mohammad tum yaptığı bu işlemlerin hicbirinde bir rapor veya şupheli faaliyet raporu sunmadı diye de ekliyor DOJ.




E sunmama nedeni de gayet acık Adam dark webin mihenk taşı olmuş resmen hem ATM işlemleriyle hem oncesinde HeroCoin ile derken piyasanın aranan adamıymış. Bu kadar yıl hukumetten kacması da enteresan. Siz ne duşunuyorsunuz, yorumlarda belirtebilirsiniz.