Merhaba arkadaşlar. Hepimiz hayatımızda bir takım yanlışlar, hatalar yaparız. Kimi zaman hatalarımızı fark ederiz; fakat buyuk coğunlukla yaptığımız hatayı gormeyiz ve surekli aynı hatayı tekrar edip dururuz. Ozellikle internet uzerinden gerek kripto para piyasasında gerekse geleneksel para piyasalarında alım satım/yatırım yaparken uğradığımız hatalar buyuk zararlara; hatta sermaye kayıplarına yol acabiliyor. Bu yazımda Teknik Analiz yaparken dikkat etmediğimi ve hatalar silsilesiyle başımıza yıkılan bazı davranışlarımızdan bahsedeceğim.
Teknik analiz nedir? Soruna cevap vermeye calışarak giriş yapayım. Teknik analiz genelde hisse senetleri, altın, gumuş USD, EUR ve son 10 yıldır dunya para piyasalarına giriş yapmış olan kripto paralar gibi her turlu finansal birimin fiyat hareketlerinin takibi ve bunların gelecek hareketlerini tahmin etmede kullanılan ceşitli hesaplama yontemlerinin butunudur. Teknik analizin genel kurallarını, temel kavramlarını oğrenmek cok zor değil; fakat teknik analizde profesyonel davranmak gayet zordur.
1. Oğrenmeden İşe Girişmek
Teknik analizi oğrenmek cok zor iken hic oğrenmeden veya sağdan soldan okunan ve doğruluğunu sorgulamadan edinilen birkac bilgi ile harekete gecip alım satım yapmak ciddi anlamda ilk yapılan hatadır. Onemli olan okumak, araştırmak; fakat kimden ne oğrenildiği daha onemlidir. Oğrenilen bilginin yatırıma ne kadar faydası olacağını, ne işe yarayacağını ne işe yaramayacağını tam olarak kestiremeden yatırıma başlamak ciddi cesaret ister acıkcası. Bu, karanlıkta ışıksız yurumekten başka bir şey değildir ve takıp duşmeyeceğinin garantisi asla yoktur. Bu yuzden iyice oğrenmek, test etmek, emin olmak ve sonra yatırıma başlamak gerek.
2. Hatalardan Ders Cıkarmak ve Hatayı Tekrarlamamak
Teknik analizin zorluğu aşikar. Bu yuzden oğrenirken defalarca hata yapabiliriz. Hata yapmak iyidir; fakat hatanın farkına varılıp o hata tekrar edilmiyorsa iyidir. Oğrenilmiş ders cıkarılmış hata, artık hata değil tecrubedir. Tecrubeli yatırımcı ise ne yaptığını bilen yatırımcıdır. Kaybetme riski en az olan yatırımcıdır. Cok okumak ve cok araştırmakla hataların farkına varılabilir ve bu hatalardan ders cıkarılarak gelecekteki hata olasılığı en aza indirgenmiş olunabilir. Bu nedenle hataları fark etmek, kabul etmek başarıyı getirmenin onemli ve kolay yolarından biridir.
3. Kaybetmemeyi Oğrenmek
Yatırım yaparken eldeki paranın veya malın kaybolması değil artması amacı gudulur; fakat bunun icin calışırken once eldekini korumayı oğrenmek gereklidir. Amaclar arasında onceliği miktar arttırmaktan ziyade kaybetmemeye yonelik ayarlamak onemli bir adım olacaktır. "Kaybetmemeyi oğrendikten sonra kazanmaya başlarsın." Bu cumleyi sevgili adını ve sanını bilmediğim hocamdan doğrudan aktarıyorum. Selam olsun!
4. Surekli AL-SAT Yapma İsteği
Kendinizi her zaman alıp satmak zorunda hissetmeyin. Kimse sizi buna zorlamıyor, değil mi? Onemli olan analizi sağlam yapıp doğru yerden almak ve doğru yerden satmak. Gercekten cok onemli bir nokta. Daha grafiklerin hareketlerine aşina olmadan yapılan alımdan emin olun 5 dakika sonra satarsınız. Cunku siz aldıktan hemen sonra duşmeye başlar ve panik yaparsınız. Satarsınız, sonra tekrar alırsınız, tekrar satarsınız...
Oysa teknik analizi onemli derecede oğrenmiş ve tecrube sahibi analistler cok az pozisyon değiştirirler. Kendimi onlardan biri gibi gostermek niyetinde değilim; fakat ben iki yılda sadece birkac defa pozisyon değiştirerek birkac hamlede sermayem kadar miktar arttırdığımı biliyorum. Aynı şekilde gun icinde 1-3-5 dakikalık grafikleri baz alarak defalarca pozisyondan pozisyona gectiğim de oldu tabii; fakat emin olun uzun vadede birkac hamle ile kazandığım hem kat kat daha fazla oldu hem de kafam daha rahattı.
Teknik Analizde Yapılan Hatalar 1
Altcoinler0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Ticaret ve Dijital Alışveriş
- Kripto Para Forumları
- Altcoinler
- Teknik Analizde Yapılan Hatalar 1
-
11-09-2022, 01:54:44