iOS 14 yeniliklerini anlatıyoruz da anlatıyoruz ama performans konusundan soz etmiyoruz. Bunu fark ettik ve hemen iOS 14 Beta 1 vs iOS 13.5.1 hız karşılaştırmasını paylaşmak istedik.

Yeni işletim sistemi, iyi ozelliklerinin yanında hız konusunda farklı mı? iPhone akıllı telefonlarımız daha da mı hızlanacak? İlk beta surumu de olsa nelerle karşılaşacağımız konusunda bu test bize istediğiniz ipuclarını veriyor. iAppleBytes tarafından hazırlanan performans testi karşılaştırmasına başlayalım.

iOS 14 Beta 1 vs iOS 13.5.1 Hız Testi – Kazanan Kim?​Bu tur testlerde, tek bir iPhone modeli uzerinden değerlendirme yapmak, yanlış ve yanıltıcı sonucların ortaya cıkmasına neden oluyor. Bunu bilen sadece biz değiliz. iAppleBytes kanalı da bunu biliyor ve testleri birkac farklı telefonda yapıyor. Bu testimizde de 5 farklı iPhone kullanılmış. Kullanılan iPhone telefonları:

iPhone XR iPhone 8 iPhone 6s iPhone 7 iPhone SE Hız Karşılaştırması iPhone SE​Sıralamayı ben de bozmayacağım. Karşılaştırma sıralamasında nasıl ilerlenmişse ben de oyle ilerleyeceğim. Video 30 dakikalık olduğu icin sadece karşılaştırma videosunu paylaşıp gecmek istemedim. Hangi telefonda nasıl bir değerlendirme olduğuna beraber bakalım. iPhone SE ilk akıllı telefonumuz.

Karşılaştırmalarımızı yaparken ilk değerlendirdiğimiz her zaman acılış hızları oluyor. Bunu değiştirmeyelim. iOS 14 Beta 1 vs iOS 13.5.1 iPhone SE hız testinde acılış hızları ile başlanıyor. İki telefon arasında eski surum cok daha erken acılıyor. Neredeyse 10-15 saniye fark var.

Uygulamaların acılış hızlarında cok fark goremedim. Bunun icin doğrudan puanlamaya geciyorum. Puanlamada cok bir fark olmadığı ortaya cıkıyor.

Benchmark iOS 14 Beta 1: Tek cekirdek puanı: 558 – Cok cekirdek puanı: 1033

Benchmark iOS 13.5.1: Tek cekirdek puanı: 557 – Cok cekirdek puanı: 1041

AnTuTu iOS 14 Puanı: 28323

AnTuTu iOS 13.5.1 Puanı: 28719

Hız Karşılaştırması iPhone 6s​Hangi surumun daha erken acıldığı testinde yine eski surum onde. Fakat iPhone SE kadar bir fark yok. Biri acılıyor ardına bir diğeri acılıyor. Uygulama acılış hızlarında da yine cok fark goremedim.

Hatta diğer modeller icin de boyle ise her seferinde bunu yazmadan direkt puanlamalara gecmeyi duşunuyorum. iPhone 6s icin de puanlara bakalım.

Benchmark iOS 14 Beta 1: Tek cekirdek puanı: 552 – Cok cekirdek puanı: 1034

Benchmark iOS 13.5.1: Tek cekirdek puanı: 555 – Cok cekirdek puanı: 1036

AnTuTu iOS 14 Puanı: 27588

AnTuTu iOS 13.5.1 Puanı: 28313

Hız Karşılaştırması iPhone 7​iPhone 7 icin de artık eski telefon diyebilirim. Bu telefonda yapılan değerlendirmede acılış hızında bir fark hissedemedik. Eski surum once acılıyor.

Bir dip not ekleyeyim. iOS 14 beta aşamasında. Betada olduğu icin acılış hızı genel olarak duşuk olabilir. Uygulama acılışlarında ise sonunda bu telefonda ufak farklar var. Eski surum tırnak ucu ile onde.

Benchmark iOS 14 Beta 1: Tek cekirdek puanı: 717 – Cok cekirdek puanı: 1291

Benchmark iOS 13.5.1: Tek cekirdek puanı: 765 – Cok cekirdek puanı: 1383

AnTuTu iOS 14 Puanı: 25095

AnTuTu iOS 13.5.1 Puanı: 30058

Hız Karşılaştırması iPhone 8​iPhone 7 ile makas biraz acıldı. iPhone 8 bunu devam ettiriyor mu bakacağız. Acılış hızı demekten sıkıldım ama acılış hızında eski surum yine onde.

Fakat makas acılmıyor. Uygulamalar yine aynı surelerde başlatılıyor.

Benchmark iOS 14 Beta 1: Tek cekirdek puanı: 928 – Cok cekirdek puanı: 2071

Benchmark iOS 13.5.1: Tek cekirdek puanı: 933 – Cok cekirdek puanı: 2174

AnTuTu iOS 14 Puanı: 38308

AnTuTu iOS 13.5.1 Puanı: 40083

Hız Karşılaştırması iPhone XR​Son telefona geldik. Bu modelde acılış hızında iOS 14 ipi goğuslemeyi başardı. Cok az bir farkla yeni işletim sistemi daha hızlı acılıyor.

Diğer detaylar icin puanlara bakın. Cevabı puanlar verecek.

Benchmark iOS 14 Beta 1: Tek cekirdek puanı: 1117 – Cok cekirdek puanı: 1826

Benchmark iOS 13.5.1: Tek cekirdek puanı: 1114 – Cok cekirdek puanı: 2348

AnTuTu iOS 14 Puanı: 42227

AnTuTu iOS 13.5.1 Puanı: 43959

iOS 14 Beta 1 vs iOS 13.5.1 hız testi bitti. Belki iPhone 11, iPhone XS modellerinde de test yapılması lazım ama henuz beta 1 yayında. Daha cok yol var. Performans cok değişecek. Yeni testler gelecek. Yeni testlere yeni surumlerle beraber yer vereceğiz ve değerlendirme sunacağız.