iOS, her zaman olduğu gibi yine hareketli. İşletim sistemi hız kazandı ve guncellemeler seri bir şekilde gelmeye devam ediyor. Kısa bir sıralama yapacak olursak iOS 13.4.1, hemen ardından iOS 13.5, birkac gun sonra iOS 13.5.1.

Bu sıralamada iOS 13.5 surumunun cok farklı bir yeri var. Yeni sağlık onlemleri, Face ID icin maske duzenlemesi yenilikleri tamam ama bu guncellemenin farklı bir noktası var. Guncelleme yayınlandıktan hemen sonra unc0ver jailbreak haberi geldi ve en guncel iOS işletim sistemi kırılmış oldu. Her kullanıcının yapabileceği şekilde bir Jailbreak yayınlandı.

iOS 13.5.1 ’den iOS 13.5 ’e Donuş Yok​Son unc0ver jailbreak onemli bir Jailbreak oldu. Sadece en guncel iOS icin yayınlanmış olması değil, tum iPhone modelleri icin calışıyor olması da yeni unc0ver jailbreak serisini cok onemli bir hale getirdi.

Yeni guncellemeyi alan tum iPhone akıllı telefonlarına Jailbreak uygulayabiliyordunuz. iPhone 11 akıllı telefonları icin bile bu gecerli olmuştu. Sadece geliştiriciler icin değil, tum kullanıcılar icin yayınlanan Jailbreak, Apple ’ı hemen harekete gecirdi.

Bir sonraki guncelleme olan iOS 13.5.1 ’in de onemi buradan geliyor. Jailbreak icin onlem alındı. Guncelleme sadece ve sadece bunun icin yayınlandı. Sistemde yer alan acıklar tamamen kapatıldı ve artık kullanıcıların unc0ver jailbreak işlemini yapması engellendi.

Sureci ve guncelleme takvimini anladık değil mi? Yeni guncelleme sonrasında unc0ver jailbreak calışmıyor. Apple ’ın istediği de zaten buydu. Boyle olunca eski surumun kullanılması, kullanıcıların bu surume geri donmesi de istenmedi. Aradan birkac gun gecmesinin ardından eski surum icin imzalar kapatıldı.

Artık iOS 13.5.1 ’den iOS 13.5 ’e donmek mumkun değil. İmzalar kapatıldığı icin geri donuş tamamen son bulmuş oldu. Jailbreak icin bir darbe olacak karar sonrasında unc0ver cephesinden yeni bir adım gelip gelmeyeceğini goreceğiz.

Belki de bir guncelleme ile Jailbreak iOS 13.5.1 surumune uyumlu hale getirilecek. Bu guncellemenin gelip gelmeyeceği, Apple ’ın acığı ne kadar başarılı kapattığına gore değişir. Şu an bir guncelleme haberi ya da guncelleme calışması yok.