iOS 14 heyecanı başladı. Haziran ayının son haftasında yeni işletim sistemi online etkinlikle duyurulmuş olacak. Apple herhangi bir oteleme yapmazsa 22 Haziran ’da tanıtım olacak. Tanıtım icin 12-13 gun kaldı ama şimdiden kodları ortaya cıkaran kaynaklar da var.

Bu kaynaklardan biri olan 9to5Mac sitesi, kodlar uzerinde gozuken tum iOS 14 ozelliklerini bir araya getirdi. Biz de boş durmadık. Hem bu rehberden yola cıkarak hem de şimdiye kadar gelen sızıntıları değerlendirerek, yeni işletim sisteminden beklenen ozellikleri ortaya cıkardık. Beklenen ozelliklerle sınırlı da kalmadık.

Kodlar icerisinde tespit edilen donanımlar hakkında da bir derleme yaptık. Yavaş yavaş başlayalım. iOS 14 ozellikleri icin ilk rehberimiz bu yazı olacak. 22 Haziran ’da ise etkinlikleri canlı takip edeceğiz. Canlı etkinlik sırasında kesinleşmiş olan ozellikleri paylaşacağımız gibi sorularınızı da cevaplayacağız.

iOS 14 Ozellikleri ve Tespit Edilen Yenilikler​Tek bir başlıkta tespit edilen ozellikleri yazmak istemiyor. Bunun yerine sekme sekme ozellikleri anlatmaya calışalım.

Hangi Cihazlar Ortaya Cıktı?​Ozelliklerden once kodlar icerisinde tespit edilen yeni donanımları soylemek istiyorum. Kodlar icerisinde kayda değer cihazlar olduğu gozukuyor. Tum kodlar incelendiği zaman donanım icin ilk elde ettiğimiz ipucu LIDAR tarayıcı kullanan iki iPhone modeli oluyor.

iPhone 13 değil, iPhone 12 akıllı telefonlarında gecerli olacak olan LIDAR tarayıcı sadece 2 telefonda olacak. 4 model tanıtılacağını duşunecek olursak, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max telefonlarında bu ozelliğin olması olası.

Yeni iPhone modelleri hakkında sadece LIDAR tarayıcının olacağı bilgisi elde ediliyor. iPhone modelinin hemen arkasında yeni bir kulaklık ortaya cıkmış durumda. AirPods Studio olarak adlandırılan kulaklıklar bu kez kulak ustu kulaklıklar olacak.

İkonlarının da gozuktuğu kulaklıkların iki farklı renk seceneği olacak. AirPods Pro kulaklığında olduğu gibi sadece beyaz renk olmayacak. Siyah ve beyaz renk seceneğinin bulunacağı ikonlarda da yer alıyor.

Kodlar icerisinde ortaya cıkan bir sonraki cihazımız ise AirTag. Bircok kez AirTag urunu icin haberler yaptık. Bu urun ortaya yeni cıkmıyor. Gecen seneden beridir konuşuluyor. Yine ikon gorselleri gozuken cihaz, minik bir anahtarlığa benzeyecek.

Mini anahtarlık boyutunda olacak olan cihaz, takıldığı nesneyi takip etmenizi sağlayacak. Sırt cantası taşıdığınızı varsayalım. Sırt cantanıza AirTag taktığınız da cantanızı harita uzerinden anlık olarak takip edebileceksiniz. Bu da demek oluyor ki eşyaların kaybedilmesine engel olacak bir teknoloji gelecek. Tam boyutlar, fiyat ve calışma mantığı icin bekliyoruz.

Tum kodlarda ortaya cıkan son urun yeni bir Apple TV. Yeni bir Apple TV uzerinde calışıldığını gosteren bazı ipucları var. Ustelik bu ipucları Apple TV kumandalarının da değişeceğini işaret ediyor. Yeni bir TV urunuyle beraber yeni bir kumanda ile seri tamamen yenilenecek. Hatta bu urun icin tanıtımın 22 Haziran ’da yapılabileceğinin mumkun olduğunu da soyleyelim. Bir ihtimal.

iOS 14 ile tespit edilen donanım urunleri bunlar. Baştan bu cihazları sıralamak istedim. İlerlemeye devam edelim ve ozelliklere bakalım.

Bul Uygulamasında Değişiklikler​Bul uygulaması yenilenecek. Ozellikle cocuklu aileler yeni uygulamayı cok sevecek. Cunku cocuğunuzu uygulama uzerinden takip edebileceksiniz.

Kullanılan uygulamada bildirim sistemi sınırlı idi. Mesela kullanıcı bir yere ulaştığı zaman, istenen adrese ulaşıldığını gosteren bir bildirim gosteriliyordu.

Eski sistemde bu şekilde bir bildirim mantığı vardı. Artık kişinin belirtilen adrese ulaşmaması durumunda da bildirim gonderimi yapılacak. Cocuğunuzu okula gonderdiğinizi duşunelim. Belirlenen surede okula ulaşılmadığı zaman da bul uygulamasından bildirim alacaksınız.

Bu verileri doğru bir şekilde sağlamak icin yeni uygulama artırılmış gercekliğin gucunu de kullanacak. Artırılmış gercekliğin bildirime kazandırdığı artılardan birisi de zamanlama olacak. Şoyle ki belirlenen alandan belirlenen zamandan once cıkıldığı zaman, yine bildirim alınacak.

Cok genel bir ornek olacak ama aklıma başka bir ornek gelmedi. Cocuğunuz okulda ve okuldan cıkacağı saat belli diyelim. Cocuğunuz bir şekilde okuldan ayrılması gereken saatten once okuldan ayrıldı ve konum değiştirdi.

Bu durumda da yeni uygulama size bildirim gonderecek. Değişikliklerden anında haberdar olacaksınız. Şimdiden yeni “Bul” uygulamasını sevdim. Kendi adıma soylememem gerekirse bu uygulamanın cok yararlı olacağını duşunmekteyim.

Klavye Kısayolları Ekleniyor​iOS 14 ozellikleri icerisinde mi vermek daha doğru olur bilmiyorum ama bu ozelliği de eklemek istiyorum. Bundan birkac gun once iPadOS 14 kodları icerisinde yeni bir kontrol bloğu bulundu. Bu kontrol bloğundaki verilere gore, iPad modellerinde kullanılan yeni sihirli klavyelere kısayollar eklenecek.

Klavye kısayolları dokunmatik ekranın yerine getirdiği bazı gorevlerin daha hızlı bir şekilde yerine getirilmesi anlamına geliyor. Klavye ışığının parlaklığını ayarlamaya kadar bir duzenleme olacak. Klavye kısayolları hakkında da detaylı bir yazı paylaşmıştık.

Bu yazıya aşağıdan ulaşabileceğinizi soyleyeyim. Ozelliğin tam olarak nasıl artılar sunacağını gormek icin bu yazımızı da okuyabilirsiniz. Şimdilik ozellik sınırlı olabilir gibi geliyor. Yani sadece belli iPad modellerinde calışan bir sistem olabilir. Bunu da belirtmiş olayım.

Apple Pencil, Tarayıcılarda Tum Ozellikleri ile Kullanılabilecek​Akıllı kaleminizin yeteneklerinden memnun musunuz? Apple Pencil gercek anlamda yetenekli bir akıllı kalem. Donanımsal olarak cok yetenekli bir kalem olsa da yazılımsal olarak bazı sınırlar var. Mesela internet tarayıcılarında (Safari gibi) tum ozellikleri kullanamıyorsunuz.

Dokunma ve kaydırma hareketleri tamam ama ya diğerleri? Cizim ozellikleri, ozel işaretlemeler ve buna benzer işlevler icin de iPadOS 14 yeterli olacak. Akıllı kalemin tum yeteneklerini Safari gibi tarayıcılarda da kullanabileceksiniz. Safari dışında diğer tarayıcılar icin de ozellikler desteklenecek.

Safari ’de Tarayıcıda Ceviri Ozelliğini Kullanın​Safari tarayıcıdan başladık devam edelim. iOS 14 ozellikleri arasında dahili bir ceviri ozelliği de var. Dahili ceviri ozelliği Safari tarayıcı uzerinden calışacak. Girdiğiniz sitelerin dili ne olursa olsun ceviri yapılabilecek.

Sayfalar doğrudan cevrildiği icin sanki kendi dilinizde sitelere giriyormuşsunuz gibi olacak. Dahili ceviri ozelliği istendiğinde aynı şekilde orijinal dile donuş yapabilecek. Dahili olarak tarayıcı da calışacak ozellik, ilk etapta tum diller icin acık gelmeyebilir. İlk etapta sınırlı gelse bile sonucta tum dillerin destekleneceği biliniyor. Google ceviri gibi duşunmek lazım.

İşletim Sistemi Kurtarma icin Yeni Secenekler​Kullandığınız iPhone akıllı telefonu sorun verdi ve acılmıyor. Telefonu kurtarmak icin Mac cihaza ya da bir bilgisayara ihtiyacınız var. Bu artık sorunlu bir işlem olmaya başladı. Telefonu kurtarmak istediğiniz zaman her an yanınızda bir bilgisayar olmayabiliyor ya da hic bilgisayar kullanmıyor olabilirsiniz.

Telefonu kurtarmak icin zorunluluklar değişecek. iOS 14 ile yeni bir kurtarma modu gelecek. Yeni gelen kurtarma modu sayesinde onceden hazırlanmış olan bir USB ile ya da başka bir iPhone ile kurtarma yapılabilecek. Bu işlem icin iPad tabletleri de kullanılabilecek.

Kurtarma işlemini cok kolaylaştıracak ve pratik bir hale getirebilecek bir ozellik olacak. Kullanımının nasıl olacağını ise iOS 14 tanıtımı sonrası yakından izleyeceğiz.

Uygulama İkonlarında Yeni Listelemeler​Uygulama simgelerinin gorunumu kolaylaştırılacak. MIUI işletim sisteminde gorduğumuz uygulama cekmecesine benzer bir ozellik olacak. Bu ozellik sayesinde, uygulamaların ikonlarını bir liste olarak goruntuleyebileceksiniz. İstediğiniz uygulamaya daha kısa yoldan ulaşabileceksiniz.

Uygulama ikonlarının sınıflandırılması da mumkun olacak. En cok kullanılan uygulamalar, acık olan uygulamalar, bildirim gelen uygulamalar gibi listelerde sınıflamalar yapılabilecek. Telefonunuzda yuklu olan uygulamaları tek bir menude goruntuleyebileceğiniz gibi sınıflama yapılması sayesinde, aradığınızı cok daha rahat bulabileceksiniz. Arayuz kullanılabilirliğinin artması noktasında takdir edilecek bir yenilik olacak.

Bolunmuş Ekran Ozelliği​Android kullanıcıları hemen one cıkmasın. Biliyorum Android işletim sisteminde bu ozellik kullanılıyor. Ekranı istediğiniz gibi bolebiliyorsunuz. Aynı ekran uzerinde iki farklı uygulama acabiliyorsunuz.

Bolunmuş ekran ozelliği, telefonu cok kullanışlı bir hale getiriyor. iOS 14 ozellikleri icerisinde bu ozelliğin cok sevileceği duşuncesindeyim. iPhone akıllı telefonunuzda ekranı ikiye bolebileceksiniz. Bir kısımda farklı bir uygulama bir kısımda farklı bir uygulama kullanabileceksiniz.

Aynı anda iki uygulamada calışacak. Mesela mesaj yazarken internet sitelerini goruntuleyebileceksiniz. İkonların suruklenerek kontrol edilebileceğinin anlaşıldığı kodlar, bu konuda tam performans alınacağını gosteriyor. Arayuz eski işletim sistemine gore daha kolay yonetilebilir ve işlevsel olacak.

Gobi Uygulaması Geliştiriliyor​iOS 14, artırılmış gerceklik ozellikleri de ust seviye bir işletim sistem olacak. Artırılmış gercekliğe ne kadar onem verildiğini ARKit ile deneyimledik. iOS 14 icerisine de bunun icin ozel bir uygulama eklenecek. Gobi adı verilen uygulama, iPhone ve iPad kameralarını kullanarak nesnelerin tanınmasını sağlayacak. Kameraya gosterilen urun hakkında daha fazla bilgi elde edilmesi sağlanacak.

Geliştiricilerin bu yeni ozelliği kullanabilecekleri ve bunun uzerine geliştirmeler yapabilecekleri de biliniyor.

Otomobillerin Kilitleri Acılabilecek ve Araclar Calıştırılabilecek​iOS 14 kullanım deneyimini bir ust seviyeye taşımak uzerine kurulu olan bir işletim sistemi olacak. Amac telefonunun olabildiğince hayatınızı kolaylaştırmasını sağlamak.

Carkey ozelliği de hayatı kolaylaştıracak ozellikler arasında. Bu ozellik sayesinde kullanıcılar araclarının kilidini iPhone akıllı telefonları ya da Apple Watch akıllı saatleri ile acabilecek. Aracın yanına yaklaşıldığında kilit acılabilecek.

Bir adım oteye taşıyalım. Yalnızca aracın kilitlerinin acılması ya da aracın kilitlenmesi sağlanmayacak. Ek olarak aracı calıştırmak icin de telefonu ya da akıllı saati kullanabileceksiniz.

Apple cuzdan aracılığıyla calışacak olan yeni ozellik, aracların destek vermesi gereken bir ozellik olacak. Her otomobil markasında kullanılamayacak. BMW ilk aday. Araclarda bunun icin ozel bir kit kullanılması gerekebilir.

Erişilebilirlik Ozellikleri Geliştirilecek​iPhone cevredeki uyarıları algılayabilecek. Mesela bir siren sesi algılanabilecek. Buna gore kullanıcılara uyarılar gosterilecek. Bildirim uzerinden bir bilgilendirme sistemi calışacak.

Apple Haritalar Yenileniyor​iOS 14 ile Apple Haritalar yenilenecek. Artık Apple mağazalarında tamir durumları hakkında bilgiler verilecek. Harita uzerinde gosterilen Apple mağazalarının tamir icin o an uygun olup olmadığı tespit edilecek. Kullanıcının ne zaman urunu tamir ettirip ettiremeyeceği konusunda bilgi alınabilecek.

Bu da yeterli gelmeyecek. Sinema salonları, etkinlik alanları, en iyi kafeler gibi bilgileri de yine Apple Haritalar uzerinden alabileceğiz. Tabii ki bu ozelliklerin ne kadar Turkiye ’de olur?

Duvar Kağıtları Yeniden Tasarlanıyor​iOS 14 ile yeni duvar kağıtları koleksiyonları gelecek. Varsayılan duvar kağıtları da koleksiyonlara ayrılmış olacak ve kullanıcılar sadece kaydırma hareketi yaparak, bu koleksiyonlar arasında geciş yapabilecek.

iOS 14 ozellikleri bunlar olarak gozukuyor. Kodlar icerisinde cıkan ozellikler, cok daha ceşitlenecektir. Bekleyelim ve tanıtımı gorelim.