iOS 14 hakkında daha cok yazı paylaşacağız. Tanıtımda gorduklerimz hicbir şey gibi geliyor. Beta testlerinde bugune kadar hicbir iOS surumunde gormediğimiz ozellikler gormeye başladık. Mesela iOS 14 sonrasında iPhone akıllı telefonların arka kapağına gelen yeni işlev ozellikleri.

Ek bir sensor ya da donanım kullanmadan calışan ozellik, telefona sanki ikinci bir ekran, ikinci bir kısayol ekliyor. Merak ettiğinizi fark ediyorum ve ozelliğin ne olduğuna nasıl calıştığına geciyorum.

iOS 14 ile iPhone Arkaya Dokun Ozelliği​Erişilebilirlik kısmına eklenen bu ozellik, arka kapağa dokunduğunuz zaman bazı kısayolları calıştırıyor. Telefonun arkasındaki Apple logosuna iki kez tıkladığınızda ya da seciminize gore uc kez tıkladığınızda bir işlevin yerine getirilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Mesela iki kez tıkladım, ekran goruntusu ceksin veya uc kez tıkladım bildirim merkezini acsın gibi kısayollar ekleniyor.

İki ana işlev var. Biri iki kez dokunma biri uc kez dokunma. Bu işlevlere istediğiniz herhangi bir ozelliği atayabiliyorsunuz. Bazı işlevler şoyle:

Ekranı kilitle Uygulama secim ekranına gel Siri calıştır Ekran goruntusu al Sesi kapat Bildirim merkezine gir Sesi kıs Sesi ac Kontrol Merkezini Ac gibi bircok işlevi ekleyebiliyorsunuz. iOS 14 Back Tap olarak isimlendirilen bu sistemde toplamda ozel hazırlanmış 23 kısayol var. Ama dilerseniz iOS kestirmeler ozelliği ile siz de kısayollar oluşturabiliyor ve bu arkaya dokunma işlevine atayabiliyorsunuz.