iOS 13.1.3 işletim sistemi birkac hafta once yayınlandı. iOS 13 icin en guncel kararlı surum olan yeni işletim sisteminin yayınlanmasıyla beraber, tum sorunların cozulmesini bekliyorduk. Yenii işletim sistemiyle ilgili olarak tum sorunların cozulmesi beklentisi olsa da ne yazık ki beklentiler bunu karşılamadı. iOS 13.1.3 surumunde de bazı sorunlar ortaya cıktı. Kullanıcılardan en sık gelen mesajlar ise yeni işletim sisteminin pil dayanma surelerini azalttığı oldu. Yeni işletim sisteminin batarya dayanma surelerini bir hayli azalttığı konusunda paylaşımlar yapıyor.

Durumun gercekten boyle olup olmadığını anlamak icin de bazı testler yapılmıyor değil. Son test iOS 13.1.3 vs iOS 13.1.2 pil karşılaştırması oldu. İki surum arasında yapılan pil testiyle beraber yeni işletim sisteminin gercekten pil sorununa neden olup olmadığını gorebiliyoruz.

iOS 13.1.3 vs iOS 13.1.2 Pil Dayanma Sureleri​iOS 13.1.3 vs iOS 13.1.2 karşılaştırılmasına gecmeden once ilk olarak hangi akıllı telefon modellerinin testlerde yer aldığından soz edelim. Test icin kullanılan modeller iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 7, iPhone 8 ve iPhone XR oldu.

Testte kullanılan 5 modelin hem eski hem de yeni nesilleri yansıttığı goruluyor. İlk olarak iOS 13.1.3 işletim sistemi ile test yapılıyor. Pil testinde iPhone SE akıllı telefonlarının ilk olarak uyarı verdiği goruluyor. Hemen sonrasında ise şaşırtıcı bir şekilde iPhone 8 akıllı telefonlarının pil uyarısı vermesi dikkat cekiyor.

Aslında iPhone 8 modelinin biraz daha fazla pil suresi sunması lazım. Bunun sonrasında ise iPhone 7 akıllı telefonunun pil uyarısı verdiği goruluyor. Bu modellerin hemen arkasından ise iPhone 6s modelinin pil uyarısı verdiği goruluyor. Telefonların pil dayanma suresinden elde edilen değerler ise şoyle:

iOS 13.1.3 ile iPhone SE – 3 saat 4 dk iOS 13.1.3 ile iPhone 6s – 3 saat 23 dk iOS 13.1.3 ile iPhone 8 – 3 saat 20 dk iOS 13.1.3 ile iPhone 7 – 3 saat 28 dk iOS 13.1.3 ile iPhone XR – 6 saat 33 dk Yeni işletim sistemi surumuyle beraber sunulan batarya sureleri bu şekilde. Acıkcası yeni surum yeni iPhone modelinde biraz daha yuksek bir batarya suresine olanak veriyor. Eski seriler icin aynı durum soz konusu değil. Eski modellerin 3 saat gibi ortalama bir sure sunduğunu gormekteyiz.

Eski işletim sistemi icin acıklanan testlere de bakmak gerekecek. Acıkcası sureler icin cok onemli bir fark durumu oluşmuyor. Yapılan test sonuclarına gore iOS 13.1.2 surumunun batarya sureleri ise şoyle acıklanmış durumda:

iOS 13.1.2 ile iPhone SE – 3 saat 7 dk iOS 13.1.2 ile iPhone 6s – 3 saat 23 dk iOS 13.1.2 ile iPhone 7 – 3 saat 28 dk iOS 13.1.2 ile iPhone 8 – 3 saat 20 dk iOS 13.1.2 ile iPhone XR – 6 saat 33 dk Surelere baktığımız zaman cok onemli bir fark oluşmadığını gormekteyiz. Hem eski işletim sistemi surumunde hem de yeni işletim sistemi surumunde hemen hemen aynı pil dayanma sureleri karşımıza cıkıyor. Yine de kullanıcı deneyimine gore durumun değişiklik gosterebileceğini de eklemek gerekiyor. Karşılaştırmanın detaylarını videoda da izleyebilirsiniz.