Merakla beklenen iOS 13 işletim sistemi sonunda duyuruldu. Apple ’ın en guncel işletim sistemi olmasının yanında şimdiye kadarki en iddialı işletim sistemi surumu olarak duyurulan iOS 13, beraberinde bircok yeniliği de getirdi. Hemen yeni işletim sistemi surumuyle beraber gelen yeniliklere bakalım.

iOS 13 Neler Sunuyor?​iOS 13 işletim sistemine gecmeden once iOS 12 icin yapılan acıklamadan soz edelim. Tum Cook tarafından yapılan acıklamaya gore bu surumde %97 muşteri memnuniyeti elde edildi. Bununla beraber iOS 12 işletim sisteminin şu an olarak %85 kullanım oranının olduğu da acıklandı.

Bu acıklamaların hemen sonrasında iOS 13 icin ozelliklere gecildi. Biz de hemen yeni işletim sisteminin ozelliklerinden soz edelim.

Performans Artışı​Yeni işletim sistemiyle beraber performans konusunda cok daha iyi bir derecelendirme yapıldı. Performans o kadar artırıldı ki yuz tanıma ile sistem acılması %30 oranında hızlandırılmış durumda. Veri paketlerini de kuculttuğunu acıklayan Apple, veri indirme konusunda %50 daha hızlı, veri yukleme konusunda ise %60 daha hızlı olacaklarını acıkladı.

Bunun yanında uygulamaların acılış hızlarının da 2 katı attırıldığı acıklandı. Daha cok performansa yuklenilen bir işletim sistemi surumunden soz ediyoruz. Bu konuda cok daha başarılı bir surum soz konusu.

Karanlık Mod Geldi​Uzun suredir merakla beklenen iOS 13 karanlık modunun da kullanıma girdiği acıklandı. Yeni modla beraber karanlık mod cok daha şık bir goruntu sunulmasını sağlıyor. Karanlık moda geciş yapıldığı zaman, uygulamaların arka planlarında siyahlaştırılıyor.

Uygulamaların tum arka planlarının siyahlaştırıldığını soylemek gerekiyor. Karanlık moda geciş yapıldığı zaman klavye renklerinin değiştiğini de belirtelim. Ayrıca tuşlar arasında da swipe ozelliğinin kullanıma girdiğini belirtelim.

Notlar Kısmı Guncellendi​Notlar icin yeni bir ozellik kullanıma girdi. Notlar kısmı artık akıllandırılmış durumda. Oncelikle bu kısımda kullanıcıların alışkanlıklarının kayıt altına alındığını ve cihazınızın sizi tanıması konusunda daha iyi cozumler sunulduğunu belirtelim.

Duzenli olarak aldığınız notlar algılanabiliyor, biri hakkında aldığınız notlar varsa, bu kişiyle konuşurken ya da mesajlaşırken aldığınız notlar karşınıza cıkarılıyor. Kısacası notların akıllandırıldığını soylemek gerekiyor.

Apple Maps Guncellendi​iOS 13 işletim sistemiyle beraber haritalar kısmında da guncellemeler yapıldı. Haritalar cok daha detaylandırılmış durumda. Ozellikle Amerika bolgesi icin detaylandırılan haritalarda, favori konumlarınızı işaretleyebiliyor ve bu konumlara tek tuş ile ulaşabiliyorsunuz.

Bunun dışında haritalar uzerinde yeni bir durbun işareti var. Durbun işaretine tıkladığınız zaman, bulunduğunu konumun gorseli ekrana getiriliyor.

Yeni Guvenlik Sistemi​iOS 13 ile beraber WİFİ ve Bluetooth bağlantılarına ekstra guvenlik onlemleri geldi. Bunun dışında arka planda uygulamaların sizi izlemesinin de onune gecilecek onlemler alınmış durumda.

Boyle bir uygulama ya da izlenme gibi bir durum olduğu zaman sistem sizi uyaracak. Bunun dışında yeni bir sistem sunuluyor. Apple Sıgn In sistemi sayesinde, tıpkı Google ’da olduğu gibi doğrudan Apple hesabınızla uygulamalara ve sitelere giriş yapabiliyorsunuz.

Ustelik yeni bir ID sistemi de soz konusu. Diyelim ki kayıt olacağını uygulama ya da site sizden mail adresi istedi. Apple ’ın yeni sistemiyle uye olmak istediğiniz zaman, mail adresinizin gizlemek isteyip istemediğiniz soruluyor. Eğer mail adresinizi gizlemek isterseniz, Apple random bir ID mail atıyor ve mail adresiniz tamamen gizlenmiş oluyor.

Memoji Sistemi Değiştirildi​Yeni surumle beraber Memoji cıkartma ozelliği geldi. Kendi memojilerinizle cıkartmalar oluşturabiliyorsunuz. Bunun dışında artık doğrudan kendi memojinizi duzenlemenize de izin veriliyor. Makyaj yapmanız, aksesuarlar takmanız ve daha bircok ozellik desteklenmekte.

Fotoğraflar Uygulaması Değiştirildi​iOS 13 işletim sisteminin fotoğraflar kısmında da yenilikler sunduğu goruluyor. Portre modunda ışığın yoğunluğunu kullanma ozelliği geldi. Bu ozellik sayesinde portre modunda ışığın yoğunluğunu azaltıp arttırmanız mumkun ve bu sayede de fotoğraflarda yer alan detayları duzenleyebiliyorsunuz.

Ayrıca resimlerde ve videolarda tum renk, ışık ve detay duzenlemelerini yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ilk defa videoları cevirebiliyor olacaksınız.

Dikey konumda olan videoları yatay konuma cevirme gibi ayrıcalıklara ulaşmış oluyorsunuz. Genel goruntuleme kısımlarında da duzenlemeler var. Mesela artık videolara on izleme ozelliğinin geldiğini goruyoruz. Ekranda cok daha fazla fotoğrafın goruntulenmesini sağlayacak yeni gorunum duzenleri ve benzeri modlarda iOS 13 ile beraber kullanıma girmiş durumda.