iOS 11 işletim sisteminin beta sureci cok uzun bir suredir devam ediyor. 19 Eylul tarihinde final surumu cıkış yapacak olan iOS 11 işletim sisteminin, onemli değişiklik getirdiği baştan beridir belirtiliyor. İlk beta surumunden, 12 Eylul tanıtımından sonra yayınlanan geliştirici final surumu iOS 11 GM ’ye kadar surekli yeni ozellikler ve geliştirmelerde ortaya cıkmaya devam etti. Daha başarılı bir işletim sistemi olan son surumun, dosya formatlarında da değişiklikler yapıldığı goruldu. Video formatlarında daha başarılı bir duzene geciş yapılmasını sağlayan yeni işletim sisteminin bir diğer artısı ise FLAC ozelliği olmuştu. Fakat FLAC artık sınırlı olarak gelecek. Once FLAC desteğinin ne olduğundan soz edelim.

FLAC İle Ekstra Alan Kazancı​Free Lossless Audio Codec (FLAC), seslerde kayıp yaşanmadan sıkıştırılarak alandan kazanc elde edilmesini sağlıyor. En az yeni dosya ve video formatları kadar onemli olan ses formatında %60 oranında boyut kazancı elde ediliyor. iOS 11 işletim sistemi sonrasında iPhone 6, iPhone SE, iPhone 6s ve daha sonraki modellerde bu destek devreye alınmıştı.

iOS 11 GM Surumunden sonra bu ozelliği bazı iPhone modellerinden geri cekildiği goruldu. iPhone 7 aşağısında olan tum modeller icin bu desteğin kesildiği ortaya cıktı. Apple ’ın urun sayfasında da yer alan ozellik detaylarında soz konusu desteğin kesildiği acıklanmış durumda. Bu kadar onemli bir konu olmasına rağmen, bazı modeller icin desteğin neden kesildiğine bakalım.

FLAC Modundan Neden Vazgecildi?​Doğrudan FLAC sisteminden vazgecildiğini soylemek yanlış olur. iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X modellerinde destek devam ediyor. Eski serilerde desteğin kesilmesinin nedeni ise FALC desteğinin yuksek işlemci gucu.

iPhone 7 altı serilerde yer alan işlemcilerde desteğin aşırı işlem gucu istemesi ve bu nedenle hızlı pil tuketimi yapılması gibi sorunlar nedeniyle soz konusu duzenleme yapıldı. iOS 11 beta programları sırasında, ilk beta surumlerinde iPhone 6 ve iPhone 6s kullanıcılarının aşırı pil tuketimi şikayetleri de bundan kaynaklanıyor.