iOS Geliştirici Olmak İstiyorum. Başarılı bir iOS developer nasıl olunur?

Yaşadığımız zamanın ne kadar inanılmaz olduğunu hic duşundunuz mu? Dunyanın herhangi bir yerinde elde edilen bilgilerin coğuna bilgisayar ve internet bağlantısı olan herkes erişebiliyor. Bizi tarihteki herhangi bir zamandan ayıran bu farkın avantajlarından, bircok insan gibi siz de yararlanabilirsiniz. İşte internet, başarılı bir iOS geliştirici olma yolunda sizin icin en guclu kaynak olacaktır.

Programlama temellerine hakimseniz, iOS geliştirici olmak icin hazırsınız demektir. Ancak programlama temelleri hakkında hicbir bilgiye sahip değilseniz, onceliğiniz bu temelleri oluşturmak olmalıdır.

Adım 1: Programlama Temellerini Oğrenin​Uygulama geliştirmek istiyorsanız, ilk once programlamanın temellerini oğrenmeniz gerekiyor. Bu sayede konunun temelinde neler olduğunu, işlerin nasıl yuruduğunu daha kolay anlayabilirsiniz.

Programlama temellerini, aşağıda bir orneğine yer verdiğimiz internette yer alan video dersler ya da daha iyisi kitaplar aracılığıyla kavrayabilirsiniz.

Programlama temelleri, hayatınızın geri kalanında oğrenmeye karar verdiğiniz herhangi bir programlama dilinde size yardımcı olacaktır. Nesne yonelimli programlamayı anladıktan sonra her şey kafanızda netleşecektir.

Adım 2: Objective-C ’yi Oğrenin​iOs geliştiricilerin hangi programlama dillerini kullandığını araştırırken, karşılaşacağınız muhtemel iki programlama dili Swift ve Objective-C‘dir. Bircok kişi hangisinin daha iyi olduğu konusunda tartışmalara katılsa da, biz bu konuda net bir şekilde Objective-C ’yi tavsiye ediyoruz. Cunku internette Objective-C ile yazılmış binlerce hazır kod bulabilirsiniz. Amacınız tam zamanlı bir iOS geliştirici olmaksa, Objective-C ’yi oğrenmelisiniz. Objective-C ’nin diğer avantajları ise acık ve yalın bir dil olması, aynı zamanda yakın zamanda yok olmayacak olmasıdır.

Objective-C ’yi, internette “Objective-C kitabı” araması yaparak bulacağınız ve satın alacağınız bir kitap vesilesi ile oğrenebilirsiniz. Objective-C ’ye derinlemesine bir dalış yapmak ve bitirdiğinizde dil hakkında cok daha rahat hissedeceğiniz harika kitaplar mevcut.

Adım 3: iOS Geliştirmeyi Oğrenin​Objective-C ’yi bildiğinize gore, artık iOS geliştirme hakkında bilgi edinmenin zamanı geldi. iOS geliştirmeyi oğrenmek icin kaynağınız yine bir kitap olabilir. iOS geliştirme kitabını bitirdiğinizde, iOS geliştirmenin temellerini atmış, sayısız uygulama yapmış ve işlerin doğru şekilde nasıl yapıldığını oğrenmiş olacaksınız.

Adım 4: İlk iOS Uygulamanızı Yapmaya Başlayın​iOs geliştirme kitabından bircok proje uygulaması oluşturmuş olabilirsiniz. Ancak şu anda yapmak istediğiniz bir şey yapmanın zamanı. Bu bir tutku projesi olmalı. İstediğiniz ama uygulama mağazasında bulamadığınız bir uygulama olabilir. Hatta sıradaki bir milyon dolarlık uygulama olabilir.

Onemli olan, gercekten yapmak istediğiniz bir uygulama olmasıdır. Bu nokta cok onemlidir, cunku uzun ve zorlu bir yolculuğa cıkmak uzeresiniz. Yol boyunca bircok zorlukla karşılaşacak, ancak işiniz bittiğinde gercek bir iOS geliştirici olarak yolculuğunuzu tamamlamış olacaksınız.

Adım 5: Diğer Geliştiriciler ile İşbirliği Yapın​Diğer geliştiriciler ile işbirliği yapmanın en onemli faydaları şunlardır:

Git ’in (bir surum/versiyon kontrol sistemi) kaynak denetimini nasıl kullanacağınızı oğrenirsiniz. Diğer geliştiricilerin kodlarını analiz etme, inceleme ve okumayı oğrenirsiniz. Deneyimli ve oldukca akıllı geliştiricilerin işleri nasıl yaptıklarını oğrenirsiniz. Muhtemelen birkac arkadaş edinebilir ve hatta potansiyel bir işverenle tanışabilirsiniz. GitHub ’da yer alan bazı guzel iOS projelerini bulun ve katkıda bulunmaya başlayın. Uygulamayı calıştırın ve sorun bulmaya calışın. Ya da populer bir kutuphanenin verimliliğini artırmanın bir yolunu bulmaya calışın.Kodu daha iyi duzenlemenin yollarını bulmaya calışın. Belki de bazı kodları daha hızlı calışacak şekilde optimize edebilirsiniz.

iOS Geliştirici Olma Yolunda Dikkat Etmeniz Gerekenler1. Başlangıcta video derslerden kacının

Videodan fazladan zaman alan kaynaklardır. Sadece metin ve resimlerle cok daha hızlı hareket edebilirsiniz. Bu nedenle temelden ileri duzeye bir video kursuna abone olmadıysanız, video dersleri son care olarak kullanmaya calışın.

2. Adım adım (step by step) oğreticilerden kacının

İnternette bazı harika oğretici siteler var ve size iOS developer olma yolunda cok yardımcı olabilirler, ancak ilk başta mumkun olduğunca bunlardan kacınmalısınız. Bu oğreticiler bir kerede sadece birkac şey oğretiyor ve gerektiği kadar derine inmiyor. Ayrıca, duzenli bir yapıda değiller. Kitaplar ise doğru sırayla oğrenmeniz icin belirli bir duzende yapılandırılmıştır.

3. Daima soru sorun

Soru sormaktan cekinmeyin. Unutmayın, tum başarılı iOS geliştiriciler bu işe sizin gibi sıfırdan başladı. Programlama camiasındaki coğu insan, yeni başlayan bir geliştirici adayına karşı son derece yardımseverdir.

4. Surekli kod yazın

Okuduğunuz kitap sayfası ya da izlediğiniz video sayısı sizi bir iOS geliştirici yapmaz. Bu kaynakları arac olarak gorun ve surekli olarak asıl işiniz olan kod yazmayı icra edin. Kanepede oturup cekicle bir ev inşa edemezsiniz. Harekete gecmeniz gerekiyor.

5. iOs geliştirici olma yolunda son ve en onemli tavsiye

Bu yolculuğun bir noktasında aşamayacağınızı duşunduğunuz bir engelle karşılaşabilirsiniz. Belki de kendinize aşırı bilgi yuklemesi yapmış ya da kendinizden şupheleniyor olabilirsiniz.

Boyle zamanlarda diğer geliştiricilerden yardım istemek yapabileceğiniz en uygun davranış olacaktır. Yardım istemek ve doğru kaynaklara erişmek, sıkıştığınızı duşunduğunuzde size gercekten yardımcı olabilir.

iOS geliştirici olma yolunda iyi şanslar!