WWDC 2019 etkinliğinin hemen sonrasında iOS 13, MacOS Catalina, WatchOS 6 yazılımları kullanıcılara sunuldu. Yeni işletim sistemi surumlerinin yayınlanmasıyla beraber bircok yeni uygulama ve bircok yeni sistemde sunulmuş oldu. Tum bu yenilikler ve tum bu sistemler icerisinde kullanıcıların merak ettikleri bir konu var.

Tanıtım sonrasında da yer verdiğimiz gibi yeni uygulamalar, yapay zeka ve makine oğrenimi gibi teknolojilerle beraber kullanıcı deneyimini iyileştirmek icin bazı hareketlerin izlendiğini dile getirmiştik. Aslında soru işareti olan kısım burası. Dilerseniz daha fazla kafanızı karıştırmadan detaylarla konuyu acıklayalım.

Apple Verileri Depolamıyor​İlk ornekten başlamak gerekiyor. WatchOS 6 işletim sistemiyle beraber Noise ozelliği duyuruldu. Bu ozellik, saatin surekli olarak cevredeki sesleri dinlemesine dayanıyor. Saat surekli olarak cevredeki sesleri dinliyor ve 90 db uzerindeki seslerde yuksek ses uyarısı yapılıyor. Yuksek sesli ortamda uzun sure kalmamanız icin boyle bir uyarı sistemi devreye girmiş oldu.

İşte merak edilen kısım burası. Bu teknoloji Apple Watch akıllı saatlerini bir dinleme cihazına mı donuşturuyor? Aslında sorunun cevabı evet. Sesler algılanıyor ve ses seviyesi olculuyor. İşte bu kısımda da Apple ’ın acıklaması karşımıza cıkıyor.

Apple ’a gore bu seslerin hicbiri kayıt altına alınmıyor. Firma tanıtım sırasında da bu konuda bir acıklama yayınladı. Ceşitli gizlilik kuralları icerisinde de firmanın bu konuda bilgileri paylaştığı ve verileri kayıt altına almadığı acıklandı. Tabii ki ne kadar guvenli bir acıklama? İşte orası tartışma konusu olacak cinsten.

Bir başka ornekle devam edelim. Bu kez orneğimiz iOS 13 işletim sistemiyle alakalı olsun. iOS 13 işletim sisteminde yer alan pil yonetimi sistemi ve arka planda uygulamaların sizi izlemesini engelleyecek olan koruma ozellikleri, surekli olarak uygulamaların ve cihazınızın takip edilmesi anlamına geliyor. Bu da yine gizlilik konusunda soru işaretleri oluşturuyor.

Surekli olarak sizi takip eden bir yapay zeka var. Apple ’ın bu konuda da acıklaması var. Apple, hicbir kullanıcı verisini saklamadıklarını ve bunların tam tersi kullanıcıları korumak icin atılan adımlar olarak değerlendirdiğini belirtiyor.

Aynı durum Mac modellerinde kullanılacak olan Find My uygulaması icin de gecerli. Kısacası izleniyor ve veriler toplanıyor gibi gozukebilirsiniz ancak Apple ’a gore kesinlikle gizlilik konusunda olumsuz bir soz konusu değil. Firma bunları kullanıcıları korumak icin ve tam tersi gizlilik sunmak icin yapıyor. Apple ’ın soylemeleri ne kadar doğru? Karar size kalmış.