WWDC 2019 kapsamında Apple ’ın yeni yazılımları ardı ardına gorucuye cıkmaya devam ediyor. Zaten beklenen yazılımlar biliniyordu ancak etkinlik kapsamında bazı surpriz yeniliklerde otaya cıkmadı değil. Bunlardan birisi de iPadOS yazılımı oldu. iOS işletim sisteminden ayrılacak olan iPadOS işletim sisteminin detaylarına ve yeniliklerine bakalım.

iPadOS İşletim Sistemi Neler Sunuyor?​iPadOS işletim sistemiyle beraber gelen ilk buyuk yenilik, doğrudan coklu gorev pencerelerinin kullanıma girmesi oldu. Coklu pencereleri destekleyecek olan yeni işletim sistemi, aynı uygulamanın birden cok penceresini acık olarak kullanmanıza izin verecek.

Bunun dışında pencerelerin istenen konuma sabitlenebildiğini de gormek mumkun olacak. Pencereler arasında geciş icin sadece alt kısımda yer alan ana gorev cubuğunu kullanmak mumkun olacak.

Ana gorev cubuğu, doğrudan pencereler arasındaki gecişlerinde sunulmasını sağlayacak. Ayrıca bu cubuğu coklu gorevler arasında geciş icin kullanmak da mumkun olacak. Kullanımın genel olarak oldukca kolaylaştırıldığını soylemek yanlış olmayacaktır.

SD Kartlar ve USB Bellekler icin Destek​iPadOS ile hem SD kartlar icin hem de USB bellekler icin resmi olarak destek gelmiş oldu. Yeni surum icin desteğin acıklanmasının ardından, yedekleme konusunda da yeni bir doneme girildiğini soylemek yanlış olmayacaktır. Ozellikle taşıma işlemleri sırasında yaşanan sorunların ortadan kalkacağını soyleyebiliriz.

Fare Desteği ve Yeni Dock Menusu​iPadOS, iPad modellerini bir bilgisayar serisine taşıyor. İlk olarak modellere fare kullanımının artısı geliyor. Artık iPad modellerinde doğrudan fare desteği bulunacak. Bunun dışında Dock menusu benzer bir menu karşımıza cıkıyor be bu menuye de Siri sanal asistanının eklendiğini goruyoruz.

Cok daha işlevsel bir kullanıma yer verecek olan yeni menu, iPad icin Siri donemini de başlatmış olacak. Bununla beraber kullandığınız uygulamaları ya da acık konumda olan uygulamaları da surukle bırak yontemiyle menuye taşımanız mumkun oluyor.

Coklu gorevler ve uygulamalar arasında gecişler sunan yeni menunun genel kullanımı da oldukca kolaylaştırdığını soyleyebiliriz.

Tum bu artılarla beraber iPadOS yakın bir zamanda kullanıma başlayacak. Yeni işletim sisteminin kullanımı ve desteklediği modeller icin acıklamaları bekliyoruz.

Notlar Yenilendi​iPadOS işletim sistemiyle beraber notlar kısmında da yenilikler yapıldı. Tum yazılı icerikler ve notlar icin tek parmakla yazma ozelliği kullanıma girmiş oldu. Yazı ya da not icerisinde herhangi bir kelime ya da cumlenin yanına imleci getirdiğiniz zaman mini bir Pop-up klavye acılıyor ve bu klavyeyi standart klavye ozelliklerinde olduğu gibi kullanabiliyorsunuz.

Safari Yenilendi​Safari icin masaustu işletim sistemlerinin gucunde arama ozelliği kullanıma girdi. Safari performansı iPadOS işletim sistemi icin bir hayli geliştirildi. Tum klavye kısayollarının da iPad modellerine eklendiğini gormek mumkun oldu.

Apple Pencil Daha Yetenekli​iPadOS işletim sisteminin getirdiği bir başka artı ise akıllı kalem kısmında karşımıza cıkıyor. Apple pencil icin sunulan 20 milisaniye tepkime suresinin 9 milisaniye gibi cok iddialı bir değere indirildiği goruldu.