Apple ’ın yeni yazılımları icerisinde en geri planda kalan işletim sistemi tvOS 13 işletim sistemi oldu. İlgi daha cok iOS 13 ve iPadOS işletim sistemi surumlerine kaymaya başladı. Her ne kadar geri planda kalıyor olsa da tvOS 13 işletim sistemi surumunun yenilikleri de oldukca onemli. Apple TV deneyimini en iyi şekilde değiştirecek olan yeni işletim sistemi surumunun artılarından ve yeni gelen ozelliklerden soz edelim.

Yeni işletim sistemi surumunun genel olarak 5 yeniliği var. Fakat bazı artı noktalarında sunulduğunu soylemek yanlış olmaz. Yani sadece yeniliklerden soz etmemek gerekiyor. Bunun yanında yeni işletim sistemi surumunun genel olarak kararlılığı arttırdığını da eklemek gerekiyor.

Bir yandan daha kararlı bir surum karşımıza cıkıyor bir diğer yandan ise daha hızlı bir işletim sistemi sunulmuş oldu. Bunun dışında işletim sisteminin getirdiği yeni ozellikleri sınıflandırmak gerekiyor.

Apple Arcade Desteği​tvOS 13 işletim sistemi guncellemesinin ilk getirdiği artı, Apple Arcade sistemi oldu. Kısa sure once duyurulan Apple Arcade sistemi icin Apple TV desteği sunulmuş oldu. Televizyonlarınızdan oyun oynamanıza izin verecek olan yeni sistem, kullanıcıları bir hayli memnun edecek guncellemelerden bir tanesi.

Oyun Kollarına Destek Verilecek​Bir diğer tvOS 13 yeniliği ise oyun kontrol cihazlarına destek vermek olacak. Apple Arcade sistemiyle beraber yeni kontrol cihazlarının desteğinin de sunulmuş olması, oyun deneyimini en iyi seviyeye getirecek. Hem Xbox kontrol cihazına hem de PS4 konsol cihazına destek verildiğini ekleyelim. Her iki surum icin de doğrudan eşleştirme desteği bulunacak.

Apple Muzik Desteği​tvOS 13 sonrasında Apple TV cok daha guclendirilmiş olacak. Artık Apple Music icin tum ayrıcalıklara TV serisi uzerinden de ulaşmak mumkun olacak. Kişiselleştirilmiş olan liste secenekleri, coklu kullanıcı destekleri, kontrol merkezi uzerinden şarkı sozleri ve şarkıları goruntulemek, kişiselleştirilmiş olan yeni menuler gibi bircok artının sunulduğunu ekleyelim. Yeni Music uygulamasının ne kadar one cıkacağını ise zaman gosterecek.

Giriş Ekranları Değişiyor​tvOS 13 sonrasında giriş ekranlarının da yeniden tasarlandığını ekleyelim. Giriş ekranlarının değişmesiyle beraber, cok daha renkli ve cok daha anlaşılır menulerin sunulduğunu gormek mumkun oldu. Giriş ekranı uzerine ayrıca bir on izleme menusunun geldiğini de eklemek gerekiyor.

Ekran Koruyucuları Yenilendi​Yeni işletim sistemi surumuyle beraber, ekran koruyucuları kısmında da değişiklikler sunulacak. Ekran koruyucuları kısmında BBC Doğa Tarihi Birimi ile ortak bir calışma yapıldığı acıklandı. Bu noktada Mavi Gezegen başlığı altına yeni duvar kağıtlarının paylaşıldığını belirtelim. Ekran koruyucu goruntulerinin 4K HDR destekli olduğunu ekleyelim.

Coklu Kullanıcı Destekleri​Yeni surumle beraber gelen en iyi ozelliklerden birisi de coklu kullanıcı desteği. Artık Apple TV kontrol merkezi uzerinden kullanıcı hesapları arasında cok kolay bir şekilde geciş yapılabilecek. Coklu kullanıcı destekleri icin kontrol merkezini kullanmak yeterli olacaktır.

Genel olarak tvOS 13 işletim sistemi surumunun sunduğu yenilikler bunlar. Bu surumun genel olarak kullanımda artılar sağladığını ve kararlılığı da geliştirdiğini ekleyelim. Son olarak Apple TV kullanıcıları icin yeni surumun yayınlandığını da belirtelim.