Hollanda'da rap yaşantısını surduren ve ilk albumu “Hiphop'un Haritası”nı 2004 yılında cıkaran, Avrupa’da Jedi Mind Tricks ve Ceza gibi isimlerle konserlere cıkan ve gectiğimiz gunlerde son albumu “Rapsinist”i piyasaya suren AL-J ile sizler icin bir soyleşi gercekleştirdik. Soyleşimizin sonunda AL-J’in son albumunden Ceza’nın eşlik ettiği “Muzikle” isimli parcayı da sizlere sunuyoruz. Keyifli okumalar.

Seni tanımayanlar icin kısaca kendini tanıtır mısın?

Allaha şukur 23 yaşındayım. Adım AL-J. Hollanda'da doğdum, buyudum. Hengelo şehrinde kalıyorum, yaşıyorum.

İsminin anlamı nedir?

AL-J ismini eskiden beri taşıyorum, rap duşundurucudur ve İngilizcesinin anlamı şudur; AL: Ali, J: January (Ocak). 10 January’de doğdum ve alfabenin onuncu harfi J. Ve AL-J soylemesi cok kolaydır. Aklında hemen kalıyor.

Kac senedir Rap muzikle uğraşıyorsun?

11 senedir uğraşıyorum, 12 yaşımda raple karşılaştım ama aslında Amerikan unlu rapcisi Big L'i duyunca, 98'den sonra bu rapi ciddiye aldım ama ben arabesk rapci değilim asla da olmam.

Daha once bircok buyuk organizasyonda, bircok unlu Rap grubunun alt grubu olarak sahne aldığını goruyoruz. Bunlar hakkında biraz bilgi verebilir misin?

Oncelikle abimin buyuk bir organizasyon booking agenti olan “hiphopworld”u kurdu. Onun sayesinde baya unlu rapcilerle tanıştım, calıştım. Jedi Mind Tricks, Lord of the Underground, Q-uniq, Redman, Camp Lo, None Phixion, İmmortal Tech. gibi rapcilerle sahne aldım, Jedi Mind Tricks beni aynı sahneye cağırdı. Sadece alt grubu değildim Jedi Mind Tricks'in tur menajerliğini yaptım ve şimdi birbirimizi kardeş olarak goruyoruz. Bağlantıları oyle kuruyoruz. İnşallah yakında daha cok duyarsınız.

Son albumun “Rapsinist” muzik marketlerdeki yerini aldı. Bize biraz albumunden bahseder misin?

Evet marketlerde yer aldı, bir olay yuzunden ertelendi. Hedefim bu albumu sadece bizim Turk genclerine değil dunyadaki butun insanlara tanıtmak. Yeter ki kalite olsun, kaliteli olursa herkes dinleyebilir. Bunu beraber başaralım.

Albumun produktoru olarak daha once Ceza’yla da calışmalarından bildiğimiz Soniq’i goruyoruz. Bu calışma nasıl oldu?

Soniq'i ortaokul zamanlarından beri tanıyorum. Aynı şehirde kalıyoruz ve 98'den beri benim beat produktorum ve gerisi tarih.

“Rapsinist” albumden beklentilerin neler?

Kaliteli ve sağlam bir album oldu. Albumun icerisinde değişik konular var. Benim tarzım sokak rapi … Guzel featler de var: Ceza, Şenay, O, B-boy Merre, ISO, Kayaman. Bildiğiniz gibi gercek hiphop.

Albumunun ilk klibi “İkinci Hareket” parcasına cekildi. Bu klip hakkında bize bilgi verebilir misin?

2 sene once bir klip cekmiştim, şarkının adı Ayaktayım ve bu parca Hollanda'nın kanalına ilk Turkce rap muziği olarak yayınlandı. Baya buyuk bir başarı aldım. Ve bu “İkinci Hareket” klibim promo icin cekildi. Klibimin produktoru, studioro ve regie: Metin Yırtıcı ama Hollanda'nın buyuk muzik “TMF” kanalında yayınlanıyor ve yakında Almanya'nın bir diğer buyuk bir muzik kanalı Viva Tv'de yayınlanacaktır. Albumu tanıtmak icin cekildi.

Herkesin merak ettiği bir konu Ceza’yla duet olan “Muzikle” parcasına klip cekilip cekilmeyeceği. Albumun 2. klibi bu parcaya cekilebilir mi?

Hic belli olmaz.

Daha once Ceza’nın Avrupa turnesinde yer aldığını goruyoruz. Bu albumde de sana bir parcada eşlik ediyor. Ceza’yla tanışmanız ve bu albume dahil olması nasıl gercekleşti?

Doğru, abimin Nefret zamanından beri Ceza’yla bağlantısı var ve oyle tanıştım. Abim bizim icin Avrupa turnesini ayarladı, başarılı bir turne oldu. Ve diğer yandan Ceza'yı cok iyi tanırız, kankam ve abim olarak goruyorum her zaman birbirimizi destekliyoruz. Featuring icin eksik etmedi cok sağolsun.

Turkce Rap’i takip edebiliyor musun? Eğer ediyorsan dinlediğin isimleri oğrenebilir miyiz?

Cok az, tek bildiğim rapciler Ceza, Da Poet, Emre, Ayben, Killa Hakan, Alaturka Mavzer. Amerikan rapi ara sıra dinlerim, herkese tavsiye ederim; flowun balansını tutmayı oğrenirsiniz. Benim icin rapte flow cok onemlidir.

Hollanda’da yaşayıp da Turkce Rap yapmanın sana getirdiği avantajlar, dezavantajlar neler?

Şimdiye kadar Allah'a şukur iyi gidiyor. Cevap veremem.

Son olarak Turkiye’de konser vermeyi duşunuyor musun?

Şu an Turkce rap dunya turnesinin hazırlığını yapıyoruz. Yakında daha cok bilgi alırsınız.

Mp3'u İndirmek İcin Hiphoplife'a Gidebilirsiniz..