Bu konu; Bitkisel Buhar Banyolarıyla Cildinizi Gencleştirin hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, yıllara yenik duşen cildimiz icin buhar banyoları cok faydalı olmaktadır. Bitkisel bakımın onemini ve yararlarını duşunursek bitkilerle yapılacak buhar banyolarının ne derece yararlı olabileceğini de tahmin edebiliriz. Bu sayfamızda sizlere ceşitli ciltler icin bitkisel banyo onerileri sunuyoruz...








Bitkisel buhar banyolarının sıcaklığı, nemi ve kokusu yuzdeki kas gerginliklerini yok eder, zihni temizler ve ruhu canlandırır. Buhar banyoları deriyi derinlemesine temizlemek icin kullanılan en eski geleneksel yontemlerdendir. Nem, derinin daha kuru dış tabakalarını yumuşatarak, uzaklaştırılmalarını kolaylaştırır. Boylece geride daha yumuşak ve taze bir cilt kalır. Isı yuzdeki dolaşımı canlandırır, kiri ve vucut toksinlerini yuzeye getiren gozenekleri ve bezleri aktive eder.

Buhar banyoları birkac cilt durumu icin faydalıdır. Ozellikle akneli ve tıkanık ciltlerde işe yararlar. Basit ve faydalı bir temizleme işlemi olmasının yanında Ayurveda oğretilerine gore ısının takip ettiği yağ uygulaması Vata doshayı dengeler. Tum yaşlanma belirtilerini getiren Vata’daki artış olduğu icin, yağ ve buhar uygulamasıyla Vata’yı azaltmak bu doshayı dengeler ve genclik niteliklerini teşvik eder. Kırışıklıklar azalırken yuz daha taze, daha parlak ve gercekten sıcak hissedilmeye başlar.

Buharın hangi sıklıkta yapılacağı cildin durumuna bağlıdır. Kuru veya olgun bir cildiniz varsa iki haftada bir kez buhar banyosu yapın. Buhar, nemli olsa da aşırı yapılması cildi daha kuru kılacaktır. Normal veya yağlı cilt tipine sahip kişilerde haftada bir kez yapılması uygundur.

Bitkisel Buhar Banyosunun Hazırlanışı
Bitkisel buhar banyosu hazırlamak icin en az 1 litre kaynak suyunu ısıtın. Aşağıda listelenen bitkisel karışımların birinden iki avuc dolusu ekleyin, ateşten alın, kapağını kapatın ve 2 dakika boyunca demlendirin.
Kabı ustune rahat bir şekilde eğilebileceğiniz bir yere alın. Kapağını acın ve birkac damla esansiyel yağ damlatın. Yuzunuzu sıvının 30 – 45 cm yukarısında tutun ve sonra kafanızı ve kabı icine alan bir buhar banyosu cadırı oluşturmak icin başınızın ustunu havluyla ortun. 5 dakika yeterli, 10 dakika ise maksimumdur. Bazı insanlar buhar banyosu sırasında sacın serin bir havlu kumaş ile sarılmasını daha rahatlatıcı bulmaktadır.

Bitkisel Buhar Banyosunun İcindekiler
Her buhar banyosu 4 ceşit iceriğe ihtiyac duyar: dolaşımı artıran madde, kirlilikleri atmaya yarayan madde, yumuşatan ve iyileştiren madde ve kokusunun terapotik etkisi sebebiyle secilen madde. Bunu sağlamak icin aşağıda verilen tum formullerde standart olan bazı bitkiler vardır. Defne yaprağı dolaşımı derinin yuzeyine taşır. Meyankoku kirlilikleri dışarı cıkarır. Bahsedilen diğer bitkilerin deri icin yumuşatıcı ve iyileştirici etkileri vardır. Esansiyel yağlar aromayı guzelleştirirken, beyin merkezlerini uyarır, zihni memnun eder ve vucudu rahatlatır. 1 litre su icin 10 damla kullanılırlar.

Normal Cilt icin
Meyankoku, gul, sandal ağacı, kekik, Hint ginsengi (ashwagandha), defne yaprağı, Alman papatyası, yonca, karakafes otu, rezene, lavanta, aslanpencesi ve hatmi bitkilerinden elde edilen bir kombinasyona, lavanta, ıtır, bergamot ve sandal ağacı esansiyel yağlarından katabilirsiniz.

Kuru Cilt icin
Defne yaprağı, meyankoku, Alman papatyası, karakafes otu, karahindiba, gul, sandal ağacı, hatmi ve portakal kabuğundan elde edilen bir kombinasyon kullanılır. Bu kombinasyon ayda bir uygulanabilir. Ancak kuru cilt icin sıcak bir kompres daha narindir. Karakafes otu, murver, lavanta, misket limonu ciceği, gul, biberiye, sandal ağacı ve civanperceminden yapılan bir bitkisel cay veya 1 litre suya 3 – 4 damla esansiyel yağ (gul, sandal ağacı, Alman papatyası veya portakal ciceği) damlatılarak elde edilen sıvıyla kompres uygulanabilir. Kompresler hakkında daha detaylı bilgiyi aşağıda gorebilirsiniz.

Yağlı Cilt icin
defne yaprağı, meyankoku, kara kafes otu, rezene, lavanta, melisa, limon otu, limon kabuğu, gul, biberiye ve sandal ağacı (veya guvercin ağacı kabuğu) bitkilerinden elde edilen bir kombinasyona ardıc, limon ve selvi esansiyel yağları kombinasyonundan katabilirsiniz.

Olgun Cilt icin
defne yaprağı, meyankoku, anason, tarcın, karanfil, okaliptus, rezene, zencefil, nane, ısırgan, portakal kabuğu ve cam bitkilerini, biberiye ve adacayı esansiyel yağlarıyla kullanın.

Lekeli Cilt icin
defne yaprağı, meyankoku, kuşuzumu yaprağı, dulavrat otu koku, Alman papatyası koku, limon otu, Rubia cardifolia ve civanpercemi bitkilerinden elde edilen bir kombinasyonla, mavi Alman papatyası, mur, gul, limon, bergamot, lavanta, sedir ve ardıc esansiyel yağları kullanılabilir.

Kompres Kullanımı Hakkında
Kompresler buhar banyosuna mukemmel bir alternatiftir. Sıcak veya soğuk kompresler buhar banyosunun faydalarını sağlarken, cildi kurutma riski icermez. Nazik etkisi cildin dış kuru tabakalarını kabartır ve tıpkı buhar gibi derinin etkinliğini artırır. Cilt yumuşar ve sonraki uygulamalara daha uygun hale gelir. Cok kuru, hassas cilt icin, cilt kızardığında veya varislere meyilli olduğunda kompres en uygun tercihtir. Bitkisel buhar banyolarında kuru cilt icin onerilen malzemeleri, 1 litre veya bezi ıslatmak icin yetecek kadar suyla hazırlayın. Bezi sıkın ve ve yuze uygulayın. Ya bezde gozler, burun ve ağız icin delikler acın veya veya biri gozleri, burnu ve yanakları, biri de ceneyi kaplayacak şekilde iki bez kullanın.