Xiaomi ’yi Turkiye ’de duymadan kalmadı. Ulkemizde resmi anlamda faaliyette olan marka onlarca modeli Turkiye ’ye soktu. Bu kadar populer, yuksek satış rakamları ile Turkiye ’de goze batan markanın tarihini merak ettiğiniz oldu mu? Xiaomi tarihcesi nasıl? Bu marka nasıl kuruldu?
Merak eden cok fazla teknoloji tutkunu olduğunu biliyoruz. Belki bir Xiaomi telefon kullanıyorsunuz ve bu markanın gecmişini de oğrenmek istiyorsunuz. Aslında cok koklu bir tarihi yok ama Xiaomi ’nin ortaya koymuş olduğu bu guzel başarı hikayesinin detaylarına inelim ve markanın tarihini oğrenelim.

Xiaomi Tarihcesi – Kurulum Aşaması
Firmanın temellerini atan isim, şu an da lideri konumunda olan isim Lei Jun. Şu an CEO konumunda olan ismin teknolojiye olan tutkusu okul yıllarından başlıyor. Onunde Apple gibi onemli bir ornek olan CEO Lei Jun, okul yıllarında Apple ’ın kuruluş hikayesini anlatan bir kitabı okuduğu zaman, kendi işini kurmaya karar vermiş ve yola cıkmış.
Okuldan mezun olmasının ardından unlu isim ilk firmasını acmış ama bu Xiaomi değil. Bu firma unlu ismin kendi ulkesinde iş yapacak ve Cince verilerin daha iyi işlenmesini sağlayacak olan bir işlemci uretim firması.
Sanıldığının aksine unlu CEO hemen başarıya ulaşamıyor ve ilk firmasından husranla ayrılıyor. Bu surecte calışmalarına devam eden Lei Jun, yeni bir firma acmak yerine Cin ’in en buyuk firmalarından biri olan Kingsoft ’a giriş yapıyor. Xiaomi tarihcesi icerisinde firmanın onemli bir yeri var. Cunku Lei Jun burada CEO pozisyonuna kadar ulaşıyor ve cok yuksek bir tecrube elde ediyor.
Yavaş yavaş unlu yoneticinin aklında yeni bir marka oluşturma fikri oluşuyor ve 2010 yılında Xiaomi ’nin temellerini atıyor. Tabii ki bunu tek başına yapması mumkun değil. Kariyerinde Google, Microsoft gibi dev firmalar olan Lin Bin ile beraber calışan unlu isim, bugunun devi olan Xiaomi ’yi 2010 yılında faaliyete acıyor.

İlk Calışmalar ve Buyume Aşaması
Bir firma kurmak kolay değil. Hele ki bunu 2010 yılında yapmak daha da zor. Rakipler fazla ve rekabetin cok yoğun olduğu bir alana giriyorsunuz. Haliyle Xiaomi ’de ilk gunden zirveyi yakalayamamış olan yeni bir firma.
6 Nisan 2010 yılında kurulan firma, ilk calışmasını bugunun en unlu arayuzu MIUI ile yapıyor. Kurulduğu yılın Ağustos ayında firma Android ROM olarak gecen MIUI yazılımını cıkarıyor ve yazılımı sadece kendi cihazlarına ozgu olarak duyuruyor.
İlginctir ki ilk ROM denemesinden hemen sonra akıllı telefon gelmiyor. Xiaomi tarihcesi icerisinde en ilgimizi ceken kısım burası oldu. İlk telefon kurulumun uzerinden 1 yıl gectikten sonra geliyor. ROM ’u kullanacak olan akıllı telefon, Mi 1 ismiyle tanıtılır ve kullanıcılara MIUI arayuzu de sunulur. Şimdi kullanıcılara secme hakkı verilir.
Her şey o kadar basit değil. Yeni bir arayuz geliştiriyorsunuz ve yeni bir telefonla bunu sunuyorsunuz. Kullanıcılara bunu kabul ettirmek cok kolay bir iş değil. Bu nedenle Xiaomi, ( dikkat edin artık markanın ismiyle devam ediyoruz. ???? ) kullanıcılara iki farklı secim hakkı veriyor. İsterseniz Mi 1 alır ve MIUI arayuzu yuklu olan cihazı tercih edersiniz, isterseniz Stock Android olarak bilinen temel Android ’i kullanırsınız.
Bu gunleri gorduğunuz icin tahmin edeceğinizi duşunuyorum tabii ki coğunluk MIUI arayuzu tercih etti ve bundan cok memnun kaldı. Yukselmeyi sağlayan da Mi 1 akıllı telefonu oldu. Bu ilk telefonu satacak herhangi bir mağaza yoktu ya da herhangi bir işletme ile anlaşılmadı.
Xiaomi tarihcesi icerisinde cok onemli olan Mi 1 modeli online olarak satıldı ve binlerce satıldı. Bu satışı sağlayan neydi? Fiyattı. Fiyat cok uygundu ve herkes denemek istedi. Deneme sonucunda memnun kalınınca, daha cok ve daha cok satış elde edildi.

Yeni Telefonlar ve Akan Giden Surec
Yukselmeyi sağlayan Mi 1 akıllı telefonu ve MIUI arayuzu oldu ama Xiaomi bundan oluşmadı. 2012 yılının Kasım ayında Mi 2 tanıtıldı. Hemen ardından sevilen telefon Mi 1 ’in yeni versiyonu Mi 1S tanıtıldı.
Yine satışlar yuksek seyretti ve Xiaomi, istediğini almaya başladı. MIUI bir yandan yeni Mi modelleri bir yandan derken 2013 Nisan ayında Mi 2s ve Mi 2A tanıtıldı. Bu telefonlar donum noktası oldu cunku gelişim gozle gorulur bir şekilde sağlanmaya başladı.
Artık Xiaomi tarihcesi oluşmuştu ve marka yeni seriler ureterek yeni serilerde kendisine kullanıcı kitlesi oluşturmuştu.

Yeni Bir Marka ve Yukselemeye Devam
Xiaomi tarihcesi
oluştu dedik ya, artık yeni tarihler yazmak gerekiyordu. Bunun icin onemli bir karar alındı ve Redmi isimli bir alt firma kuruldu. Artık urun ceşitliliği daha iyiydi. Hemen Redmi modelleri sunmak yerine marka 2013 Kasım ayında Mi 3 akıllı telefonunu tanıttı ve doneminin en hızlı 3G telefonu satışa cıktı.
Artık Samsung ’a goz kırpan bir marka oluştu ve satışlar surekli artmaya başladı. 2014 yılının Mart ayında ise Redmi canlandı ve Redmi Note ile Redmi Note Pro tanıtıldı. Note serisi ile tanıştık.
Buyudu hızlandı ve yoluna devam etti. Şu sıralar Mi 10, Redmi Note 9 Pro gibi amiral gemisi modellerinin temelleri boyle atıldı. Apple ’ın kurucularını ornek alan azimli bir lider. Duşuk fiyat politikası.
MIUI ’ın elde etmiş olduğu başarı markanın bu gunlere gelmesini sağladı. Xiaomi tarihcesi yazımızın sonuna geldik. Marka hakkında bilgiler vereceğimiz daha cok yazı olacak.