Ulkemizde her ne kesimden olursa olsun, alınabilir seviyede gorulduğu icin ust seviye akıllı telefonlara yatırım yapılıyor. Gunumuzde ilginc bir şekilde 24 ya da 36 ay gibi ciddi taksitlerle alınan akıllı telefonlar, teknolojinin o hızına bile yetişemiyor diyebiliriz. Aldığımız bir telefonun, 36 ay sonra odemesi bitecek fakat odemesi bitene kadar uzerine kac tane yeni model cıkacak orası pek belli değil.

Telefon Suya Duşunce Neler Yapmalı?
Her ne kadar son 2 yılda cıkan ust seviye akıllı telefonlar suya dayanıklı olsa da, akıllı telefon modellerinin geneline baktığımızda hala cihazların suya karşı dayanıksız olduğunu goruyoruz.

12 – 24 ya da 36 ay gibi ciddi taksitlerle alınan bu akıllı telefonları bir şekilde korumak gerekiyor. Eğer telefonunuz suya karşı dayanıklıysa buradan sonraki yazıları okumanıza pek gerek kalmayabiir. Tabi cihazınız suyu gercekten gecirmediyse!

Akıllı telefonları nasıl koruyoruz?
Yuksek miktarda değere sahip akıllı telefonları korumak icin kılıf ya da ekran koruyucu filmler kullanılıyor. Cizik ve darbelerden korunmak icin internette ve kitaplarda yuzlerce bilgi anlatılırken, telefonun su alması durumunda yapılması gerekenler yeterli olcude bilinmiyor.

Sıvı temasında ne yapmak gerekiyor acıklıyoruz!
Telefon su alma riski olması illa tatilde deniz kenarında olmaya gerek yok, cantadaki su şişesinden sızacak sızıntıyla cihazın su alacağı gibi, bulaşık yıkarken ya da televizyon keyfi yaparken ictiğiniz meşrubatın dokulmesiyle de su alabilir. Bu gibi durumlarda, yapılması gerekenleri anlatmadan once yapılmaması gerekenleri de bilmek gerekiyor.

Telefon su aldığında yapılmaması gerekenler
İlk olarak eskiden bilinen yontemle, kurutma makinası ile telefona sızan suyu kurutma fikrini kesinlikle aklınızdan cıkarmalısınız.

Sac kurutma makinesi telefonun mekanik parcalarına zarar verdiği gibi, suyu yok etmiyor ve ic parcalara iyice yayılmasına sebep oluyor.

Aynı şekilde bu durumun tersini duşunerek elektrikli supurge ile suyu cekmenin etkili olduğu kanısı da doğru bildiğimiz yanlışlardan. Elektirik supurgesi suyu cekse dahi, telefonun dokunmatiğine zarar verir ve hassas parcaların negatif etkilenmesine sebep olur.

Telefonunuz su gecirdiğinde hazırlayacağınız en temel amaclar şunlar olmalıdır: Pamuk, vakum poşet, pirinc, silika jel, temiz bir havlu ve şarj cihazı. Sırasıyla kurtarma aşamalarını uygularsanız, cok yuksek bir sıvı temas olmamışsa, biraz da şansınız yanınızdaysa, telefonunuz yuksek ihtimalle kurtulacaktır.

İşte telefon su aldığında hemen yapılması gerekenler;

Telefonu kapatın


Kısa devre korumasıyla beraber zaten telefonunuz hızlıca kapanabilir. Fakat kapanmadıysa, oluşabilecek sıkıntıları onlemek icin hemen telefonunuzu kapatın. Pili cıkarılabilir yapıdaysa pili de cıkartın.

Sızan su, telefon acık olduğu taktirde, calışan mekanizma ısısı nedeniyle iceri doğru diğer parcalara hızlı yayılabilir.

Temiz bir havlu ile kurulayın

Telefonu sudan cıkarır cıkarmaz temiz ve tozsuz bir havlu ile kurulamalısınız. Telefon dış yuzeyi tamamen kuruyana kadar nazik hareketlerle kuruladıktan sonra diğer işlemlere geciş yapabilirsiniz.

Telefonu en ince parcalarına kadar ayırın

Biraz once kullandığınız havlu uzerinde, telefonun batarya, hafıza kartı, sim kart ve bunun gibi ayrılabilecek tum parcalarını cıkarın.

Pamuk ve kulak temizleme cubuğu kullanın

Normal bez ve havlular suyu tamamiyle icine cekmediği gibi toz da bırakır. O nedenle kurulama işlemine daha temiz olması ve suyu icine daha iyi cekmesi icin pamuk ile devam etmelisiniz. Telefonun ayrılan parcalarını bir parca pamuk ile tekrar kuruladıktan sonra, kulak temizleme copu ile, telefonun ayrıntılı deliklerini de silmeyi deneyin.

Silika Jel

Silika Jel adını ilk defa duymuş olabilirsiniz. Halbuki bu madde cok yabancı değil, yeni kıyafetlerin ceplerinde, ya da yeni bir cantanın icerisindeki kağıt paket icerisindeki tozdur.


Ne işe yarıyor bu diye duşunduğunuz gibi, kıyafeti koruma amaclı kullanıldığını az cok anlamışsınızdır. Urunleri nemden, pas ve kuflenmeden koruyan bu iri kum tanecikleri nem alıcı olarak bilinmektedir. Telefonunuzu slika jel ile dolu bir kaba koyarsanız, icerisindeki sıvı ve nem cok hızlı bir şekilde bu kum tanecikleri tarafından cekilecektir.

Slika Jel yoksa pirinc ve vakumlu poşet

Slika Jel ’i arayacak vakti olmayanlar icin ikinci doğal cozum pirinc. Telefonu pirinc icerisine koyarsanız, pirinc tanecikleri icerisindeki suyu emecektir. Pirinc yontemi konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise telefonun pirinc icerisinde gomulu iken hava almaması gerektiğidir. Havayı onlemek icin vakumlu poşet ideal bir tercih olduğu gibi, yiyecek saklama kabı da kullanılabilir. Burada muhim olan telefon pirinc icerisindeyken havayla teması onlemek ve daha hızlı sonuc almaktır. Telefonunuzun aldığı suya gore ortalama 24-48 saat arası bu şekilde hic dokunmadan bekletmeniz gerekir.

Şarj cihazı

48 saatin sonunda telefonunuzu vakumlu poşetten cıkarın, tamamen kuru olduğuna emin olun. Oncelikle şarja takın ve %100 şarj olmasını sağlayın. Cihazınız kapalıyken batarya %100 dolu olursa kendi acılırken doğabilecek problemler daha aza indirgenir. Şarj işlemi bittikten sonra telefonunuzu acmayı deneyin.

Telefon su aldığında gerekli bu işlemleri tamamlarsanız yuksek ihimalle cihazınızı kurtarmış olacaksınız. Yine de bu yontemin tamamen cozum olmadığını bilmekte fayda var