Dunya capında faaliyet gosteren James Dyson Vakfı, genc muhendisleri desteklemeye devam ediyor. 29 ulkede duzenlenen uluslararası tasarım yarışması sayesinde genc muhendis, tasarımcı ve oğrencileri James Dyson Odulu ile odullendiriyor. Son olarak bu odulun Turkiye’deki kazananın belli oldu. İşte ayrıntılar…
[h=2]James Dyson Odulu ’nun Turkiye kazananı “PhysioCircle” oldu[/h] Goğus fizyoterapi yonteminin, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayan “PhysioCircle” projesi, 2022 yılı James Dyson Odulu ’nun Turkiye ayağının ulusal kazananı olarak, 5 bin sterlinle odullendirildi.
Solunum yolu hastalıkları, dunya uzerinde giderek artıyor. Gelişen tanı ve tedavi yontemlerinin yanı sıra, ortalama yaşam suresinin giderek artışı da, kronik hastalıklar anlamında solunum yolu hastalıklarının artışının onemli bir nedeni olarak kabul ediliyor.
Dunya genelinde 9,2 milyondan fazla solunum yolu rahatsızlığına sahip kişi her gun hava yollarında biriken mukus tabakasını temizleyebilmek ve rahat bir nefes alabilmek icin gunluk tedavilerine 1 veya 2 saat harcıyor. Gelişmekte olan ulkelerde yaşayan hastalar, bu gunluk tedavi icin tıbbi cihazları tercih edebilirken; duşuk gelirli hastaların bu pahalı cihazlara erişme şansı is daha az.
Goğus fizyoterapisi ile ilgili en onemli nokta, bu yontemin hasta kişilere istenilen yer ve zamanda ek bir maliyete ihtiyac duyulmadan uygulanabilmesiyken, bu tedavinin doğruluğu ve etkinliği, uygulayıcı kişinin bilgi ve tecrubesiyle doğrudan bağlantılı oluyor. Ayrıca dunya genelinde her bin hastaya goğus fizyoterapisi eğitimi almış sadece 1 fizyoterapist duşuyor.
Bu yılın Turk ulusal James Dyson Odulu sahibi “PhysioCircle” bu sorunu cozmeye odaklanıyor. Fizyoterapistlerin ve hasta yakınlarının, goğus fizyoterapi yontemini hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulamasını sağlayan tıbbi bir eğitim yeleği olan PhysioCircle; solunum yolu hastalarının hava yollarında biriken mukus tabakasının temizlenmesine yardımcı olarak hastaların rahat bir şekilde nefes alabilmelerini sağlıyor.
Rahatlatıcı bir pulmoner rehabilitasyon yontemi olan goğus fizyoterapisi, akciğerlerde biriken kalın ve yapışkan mukus tabakasının fiziksel olarak havayollarından kopartılmasına ve bu sayede hastanın oksuruk yolu ile mukusu vucut dışına atabilmesine yardımcı oluyor. Akciğerler uzerindeki belirli noktalara uygulayıcı kişi tarafından el ile yapılan vuruşların şiddeti, hızı ve konumu hasta sağlığının korunması icin cok onemli olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle PhysioCircle icerisinde, hassas olcum sağlayan yuksek teknolojili sensorler kullanılıyor. Tıp alanında eğitim amaclı kullanılan farklı simulasyon urunleri bulunurken, solunum fizyoterapisi ile ilgili herhangi bir eğitim urunu bulunmuyor. Bu nedenle PhysioCircle bu alanda geliştirilen ilk ve tek eğitim urunu olarak on plana cıkıyor.
Akıllı bir fizyoterapi yeleği, yetişkin eğitim mankeni, tablet ve masaustu uygulaması iceren PhysioCircle; yelek uzerindeki on adet sensor ile kullanıcılar tarafından uygulanan her bir vuruşun konum, şiddet, frekans ve sure verilerini algılayabiliyor. Gercek zamanlı olarak toplanan bu veriler Bluetooth uzerinden bulut sistemine aktarılıyor.
Yetişkin eğitim mankeni, gercek insan boyutları ve hissiyatı sağlayarak kullanıcı deneyimini artırıyor. Tablet uygulamasında ise farklı hasta vakalarının deneyimlenebilmesini sağlayan goğus fizyoterapisi egzersizleri bulunuyor. Oğrenciler bu egzersizleri kullanarak istedikleri zaman ve yerde akıllı yelek uzerinden goğus fizyoterapisi pratiği yapabiliyor.
Ayrıca eğitmenler kendi fizyoterapi programlarını uygulamaya ekleyebiliyor. Bu sayede oğrenciler gercek hayatta karşılaşabilecekleri vakaları, simulasyon ortamında gorerek pratik yapabiliyor. Oğrencilerin yaptığı tum fizyoterapi egzersizlerinin verileri masaustu uygulamasında goruntulenebilirken her oğrencinin ayrıntılı raporlarına eğitmen tarafından erişim sağlanabiliyor.
Bu şekilde oğrencilerin uygulama yontemini kolay bir şekilde oğrenmeleri sağlanırken eğitmenlerin de tum sureci dijital olarak takip edebilmesi mumkun oluyor.James Dyson Odulu Ulusal Kazananı Selami Erdoğan odule dair şu ifadeleri kullandı:
Ulusal ve uluslararası yarışmaları duzenli olarak takip etmek ve kazanan projeleri incelemek bir tasarımcı olarak kendimi geliştirmemi sağlıyor. James Dyson Odulu de bu alanda takip ettiğim değerli uluslararası yarışmalardandı. Kazanan projelerin sadece bir fikir ya da tasarım projesi değil, bir ekip calışması sonucu ortaya cıkan teknik detayları duşunulmuş projeler olması ilgimi cekti.
Bu nedenle ben de uygulanabilirlik ve teknik acıdan da guclu olduğuna inandığım PhysioCircle ile bu yarışmaya katılmaya karar verdim. Bu odul benim ve ekip arkadaşlarımın, solunum yolu hastalarının yaşam kalitesini arttırmaya yonelik tasarım cozumleri uzerinde calışma motivasyonumuzu artırdı. Elde ettiğim bu başarıyla PhysioCircle ’ın daha fazla kişiye ulaşması icin calışmalarıma devam edeceğim.
James Dyson Odulu’nun Turkiye kazananı belli oldu
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- James Dyson Odulu’nun Turkiye kazananı belli oldu
-
07-09-2022, 16:16:29