Apple gectiğimiz yıllarda şarj adaptorleri icin kritik bir karar alarak iPhone başta olmak uzere bircok urunun kutusundan cıkardı. Tabii bunu buyuk miktarda karbon emisyonunu onlemek icin yaptığını ve zaten herkesin evinde en az bir kac tane adaptor bulunduğunu soyledi. Fakat bazı devletler bu acıklamayı ikna edici bulmamış olacak ki alınan kararı kabul etmediğini acıklıyor.
[h=2]Fransa’nın ardından Brezilya’da da Apple urunleri şarj adaptorleri ile birlikte satılacak![/h] Gectiğimiz mayıs ayında Brezilyalı bir vatandaş Apple ve Samsung’a kutu iceriğinden şarj adaptorleri cıkarıldığı icin dava acarak ve 5.2 milyon dolar kazandı. Fakat burada mahkeme markalar icin emsal olacak bir karar almadı. Yani şarj aletlerinin kutuya geri donmesi gerektiğini soylemedi.
Fakat bugun itibariyle yine Brezilya’da bulunan bir mahkeme Apple’a 2.3 milyon dolar ceza kesti. Ayrıca şarj aletleri kutuya eklenmedikce satışının gercekleşmemesi yonunde bir karar aldı. Yani Apple geri adım atana kadar iPhone satışları yasaklandı. Dolayısıyla Apple, Fransa’da yaptığı gibi iPhone’a ek olarak kulaklık ve şarj aletini yanında gonderebilir.
Kutulardan şarj aletinin cıkarılması Apple ve Samsung ’un başına bela oldu! Tabii Apple başta olmak uzere bircok şirket gunumuzde bu şekilde satış yapıyor. Hatta Samsung ve Xiaomi gibi pazarın onemli liderleri bile Apple’ın bu kararıyla ilk başta dalga gecen reklamlar yayınladığı halde satışlara olumsuz etkisi olmadığını gorunce aynı yoldan gitmeye karar verdiler.
Apple her ne kadar attığı bu adım ile yılda 2 milyon metrik tondan fazla karbon emisyonunu onleyebileceğini soylese de gercek nedenin bu olmadığı iddia ediliyor. Zira 5G geciş surecinde tum markalar urunlerine zam yaptı. Apple ise kutudan adaptoru cıkartarak fiyatı sabit tuttu.
Tabii her yıl yeni hızlı şarj adaptorlerini tanıtmaya ve tum dunyaya dağıtmaya devam ediyor. Her ne kadar kutu icerisinde bulunan ve hic bir zaman kullanılmayan 5W’lık adaptorler gibi gereksiz olmasa da her bir urun icin ayrı bir kutu ve ambalaj yapılıyor.
Ayrıca iPhone’lar gibi gemiler, ucaklar, trenler ve tırlar ile taşınmaya devam ediyor. Yani 5W adaptor uretim sayısı azalırken guclu versiyonlarının sayısı arttı. Dolayısıyla Brezilya mahkemesinin verdiği kararda olduğu gibi emisyon icin atılan bir adım olmayabilir.
Siz bu konu hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Apple’a mahkeme kararı! Şarj adaptorleri kutuya tekrar giriyor
Bilim ve Teknoloji0 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Apple’a mahkeme kararı! Şarj adaptorleri kutuya tekrar giriyor
-
06-09-2022, 21:10:16