Sevgili dostlar, bugun Ubuntu masaustunde bir kısayol oluşturmayı oğrenmeye calışacağız. Ancak bir şey yapmadan once, temel kavramları daha yakından tanımanız onerilir. Ancak, bir etiketin ne olduğunu ve ne icin olduğunu zaten biliyorsanız, pratik işlemlerin gercekleştirileceği bir sonraki bloğa hemen gecebilirsiniz.
Masaustunuzdeki kısayollar, uygulamalarla calışmanızı hızlandırır.
Kalanlar icin size bir etiketin ne olduğunu soyleyeceğiz. Microsoft ’un Windows işletim sistemi kullanıcısıysanız, muhtemelen unlu masaustu sistemini hatırlarsınız. Uzerinde tıklandığında karşılık gelen hizmetleri acan ceşitli simgeler vardı. Orneğin, “Cop Kutusu” simgesindeki sol fare duğmesine cift tıklarsanız, aynı adı taşıyan bir klasor silinmiş tum dosyaları goruntuleyerek yeni bir pencerede başlatılır.
Ama programlar ve oyunlar ile ne yapmalı? Bir simge boyle bir kez ortadan kaybolduğunda nasıl calıştırılır? Doğal olarak, onu yuklemeniz gerekir. Elbette, bir uygulamayı başlatmak icin kullanılan dosyanın bulunduğu kaynak klasore her zaman gidebilirsiniz, ancak bunun yapılması kesinlikle uygun değildir. Ozellikle bazı programlar gunluk calıştığında. Belli bir kaşife ihtiyacımız olduğu ortaya cıktı, bu yolu masaustunden dosya depolama konumuna kadar kısalttı. Bu, etiket gorevi yapan iletkendir.
Windows masaustunde bu tur kısayollar oluşturmak cok kolaydı: dosyaya sağ tıklayıp “Gonder” oğesini secip “Kısayol oluştur” u tıklayabilirsiniz. Veya masaustunde sağ tıklayın ve "Kısayol" u secin, bunun icin parametreleri ayarlayın ve her şey hazır olacaktır. Peki Ubuntu sahipleri ne yapar? Bunu birlikte oğrenelim.
Masaustunuzde oluşturunBirinci yontemYani, bunu yapmanıza izin vermenin en kolay yolunu duşunun. Ancak hemen herkes icin olmadığı konusunda uyardı. İşletim sisteminin bazı surumlerinde, bu yontem işe yaramadı. Bu nedenle, şansınızı deneyebilir ve performansını test edebilirsiniz:
Sol program panelini kullanarak ana menuyu başlatın. Tum programların bulunduğu sekmeyi acın ve gerekli olanı arayın. Orneğin, bu Google Chrome tarayıcısı olabilir. Sol fare duğmesini kullanarak, uygulama simgesini herhangi bir yerde masaustune surukleyin. Daha sonra herhangi bir yere taşıyabilirsiniz. Şimdi yuklu kısayolun işlevselliğini kontrol edebilirsiniz. Bitti
Uygulama simgelerini sol menu bloğundan benzer şekilde taşıyamayacağınızı lutfen unutmayın. Yukarıdaki ornekte ana menude onları aramanız gerekecektir. Bu yontem işe yaramadıysa, umutsuzluğa duşmeyin ve bir sonrakine gecin.
İkinci yolBu yontem, cok yonludur, cunku Ubuntu kullanıcıları tarafından iyi bilinen terminal ile calışmayı icerir. Oyleyse başlayalım:
Bilgisayarınızda veya dizustu bilgisayarınızda bir terminal calıştırın. Aşağıdaki komutu girin: sudo apt-get install - no-install-onerir gnome panel
Kısayol oluşturmanıza olanak sağlayan yardımcı programı yukledikten sonra, doğrudan kendimize gecelim. Aşağıdaki komutu girin: gnome-desktop-item-edit ~ / Masaustu / —create-new
Bundan sonra, yuklenecek kısayolun parametrelerini iceren bir pencere acılır. Burada turunu ayarlayabilir, bir ad verebilir, gerekli komutu koyabilir (hangi komut dosyasını calıştırmanız gerekir), gerekirse yorum bırakabilirsiniz. Ek olarak, soldaki resme tıklayarak bir etiket icin resim ayarlayabilirsiniz. Tum ayarlar yuklendiğinde, Tamam'ı tıklayın. Bitti
Bir terminalin ne olduğunu anlamıyorsanız, bu konuyu ozel literaturun yardımı ile tanımanız şiddetle tavsiye edilir. İnternetteki eğitim videolarını da kullanabilirsiniz. Ubuntu'daki terminal, işletim sisteminin bircok işlemi gercekleştirmenize yardımcı olan ayrılmaz bir parcasıdır.
Ubuntu masaustunuzde bir kısayol oluşturma
Ubuntu0 Mesaj
●197 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Ubuntu
- Ubuntu masaustunuzde bir kısayol oluşturma
-
06-09-2022, 13:22:19