Herhangi bir işletim sistemi belirli nedenlerden dolayı başarısız olabilir. Kullanıcının sistemle calışması surecinde, yeni işletim programları, guncellemeler ve ceşitli dosyalar kurulur ve bu da işletim sistemi icinde bir catışmaya neden olabilir. Bu makalede, Ubuntu başlamazsa ne yapılması gerektiğini detaylı olarak analiz edeceğiz. Oyleyse başlayalım.

Ubuntu calıştıran hata kolayca duzeltilebilir.
Linux Ubuntu'da da benzer bir sorunu cozmenin bir yolu var. Daha sonra makalede bu konuda daha fazla.
İlk adım, kurulumun gercekleştirildiği Ubuntu CD'sini bulmaktır. Diski yerleştirin ve onyukleme ekranı acılacak şekilde yeniden başlatın. Acılan menude "Bozuk bir sistemi kurtar" uzerine tıklayın. Bundan sonra, Ubuntu kurtarma işlemine başlayacaktır, ilk başta sistemin normal kurulumunun başladığını duşunebilirsiniz, cunku kurulum sırasında olduğu gibi bir dil secmeniz ve ağ ayarlarını yapmanız gerekecektir. Ekranın sol ust koşesinde gorunen “Kurtarma modu” yazısına dikkat edin.

Kok cihaz kokunu secmeniz gereken aşamaya ulaşana kadar devam edin.
Doğru olanı secmek icin, PC sabit disklerinde bolumlerin yerleşimini bilmeniz gerekir. Bu sizin durumunuz değilse, birkac denemeye ihtiyacınız olabilir, ancak doğru secimi yapmanıza yardımcı olacak bazı ipucları var:
Ubuntu sadece işletim sistemi olarak kurulmuşsa, Ubuntu mevcut diskin tum iceriğini yeniden yazdı. Buyuk olasılıkla, kok dosya sistemi ilk bolumdur. Ubuntu Windows ile cift onyukleme yapılandırmasına yuklenmişse listeden ikinci bolumu secin. Kok dosya sistemini sectikten sonra, montaj işlemi başlayacak, başarılı bir şekilde tamamlandığında bir sonraki pencereye gececeksiniz. Bu olmazsa, bolum yanlış secilmiştir.
Genel Kurtarma Komut Dosyası​Bir sonraki pencereye gecmek icin bir kurtarma seceneği belirtmeniz gerekecektir. Secim, işletim sistemi onyuklemesi sırasında ortaya cıkan belirtilere bağlıdır.
Sistem onyukleme menusunden daha ileri gidemez veya icinde hatalar var. Yuklenemeyen bir sistemde sık karşılaşılan bir sorun. Belki de nedeni, cift onyukleme kullanırken, yanlışlıkla Windows'u veya başka bir işletim sistemini yeniden yuklemiş olmanızdır. Bu sorunu cozmek icin GRUB'u yeniden yuklemelisiniz. Bunu yapmak icin kurtarma işlemlerini secmek icin menuye gidin ve “GRUB boot loader'ı yeniden yukle” seceneğini secin. Bir sonraki adım, GRUB'un nereye kurulacağını secmektir, GRUB onyukleyicisinin bulunduğu yeri unuttuysanız, buyuk olasılıkla ilk sabit diske kurmuş olmanız muhtemeldir. Yani, bu muhtemelen "hd0" dır. GRUB'u yeniden taktıktan sonra, secenekler menusune donersiniz. Onyukleme menusune gitmek icin “Sistemi yeniden başlat” a tıklayın.
Sistem onyukleme menusunden ayrılmayı başarır, ancak kok dosya sistemine hala erişim yoktur. Boyle bir belirti, belki de en acık olanıdır, cunku bircok farklı hatadan kaynaklanıyor olabilir. İlk once yeniden başlatmayı ve farklı bir cekirdeği olan bir onyuklemeyi secmeyi deneyin. Secilen cekirdek onyuklenirse, sorun son cekirdekteki donanım desteğinde yatmaktadır. Calışan cekirdeği actıktan sonra, yeni cekirdeğin guncellemelerini kontrol edin. Onyukleme menusunde farklı cekirdek secme aşamasında benzer sorunlar ortaya cıkarsa, bir sonraki adıma gecin.
Bu tur sorunlar ortaya cıkarsa, sorun giderme doğrudan diskten yapılmalıdır. Bunu yapmak icin, "Yukleyici ortamında bir kabuk yurut" seceneğini secin. Ardından, belirli tanılama ve kurtarma işlemlerini gercekleştirebileceğiniz BusyBox kabuğuna goturuleceksiniz.
Kok FS'yi kontrol edin​Her şeyden once, kok dosya sisteminden okuyabildiğinizden emin olun. Onyukleme sırasında, disk kurtarma modu bu dosya sistemini / hedefine bağlar. Komutu yaz:
~ # ls / hedef
Ubuntu'yu varsayılan ayarları kullanarak yuklediyseniz, kok dosya sisteminizin / dev / disc / disk0 / part1 uzerinde olması gerekir.
Dosya sistemi kurtarma​Ardından, dosya sisteminizi geri yuklemek icin fsck komutunu kullanın. Henuz monte edilmemişse, once / hedef bolumunu cıkarmanız gerekir. Bu komut tarafından yapılır:
~ # umount / hedef
Kurtarma modunda, yalnızca ext2, ext3 ve jfs dosya sistemleri icin fsck yardımcı programları bulunur, bu nedenle yukleme sırasında farklı bir dosya sistemi sectiyseniz, başka bir yukleme diski kullanmanız gerekir. Varsayılan olarak, Ubuntu ext3 FS'yi kullanır, bu nedenle varsayılan yuklemeyi gercekleştirdiyseniz, diski doğrulamak ve geri yuklemek icin girmeniz gerekir:
~ # / sbin / fsck.ext3 -f / dev / diskler / disk0 / bolum1
sırasıyla ext2 veya jfs bolumleriyle sahipseniz fsck.ext3 oğesini fsck.ext2 veya fsck.jfs ile değiştirin ve bolumu de kendi kok dizinizle değiştirin. Fsck tamamlandığında, bolumu / hedefine tekrar takın ve ls komutunu yazarak erişmeye calışın:
~ # mount / dev / diskler / disk0 / part1 / hedef
~ # ls / hedef
Ekranda birkac dosya ve dizin goruntuleniyorsa, cihazınız geri yuklendi! BusyBox kabuğundan ayrılmak icin exit komutunu kullanın. bilgisayarı yeniden başlatın ve şimdi calışıp calışmadığını gorun.

Sistem onyuklenir ancak herhangi bir hizmeti askıda bırakırsa, kok dosya sisteminizin ortamındaki kabuğa gidin ve kurtarma işlemleri menusunde "/ dev / diskler / disk0 / part1'de bir kabuk calıştır" seceneğini secin. Kok dosya sistemi olarak başka bir bolum sectiyseniz, bu ad biraz farklı olabilir.
Ardından, kendi kok FS'nizin kabuğuna gireceksiniz. Orada, FS'de gezinebilecek ve ayrıca dosya sisteminizi yukluymuş gibi, komutları calıştırabileceksiniz. Daha sonra, sorunun nedeni olan servis girişini bulmanız gerekir. Devre dışı bırak. “Hizmetlerin başlatılmasını yonetme” bolumunde, başlangıcta başlatılan hizmetleri nasıl bulacağınız ve devre dışı bırakacağınız konusunda talimatlar vardır. Eğer Ubuntu varsayılan olarak kurulmuşsa, hizmetinizi buyuk olasılıkla /etc/rc2.d veya /etc/rcS.d konumunda bulabilirsiniz. Sorunlu servisi bulduktan sonra, adını “S” harfini “D” ile değiştirerek adını değiştirin.
İnit betiği devre dışı bırakıldıktan sonra, exit komutunu yazın ve kabuğu bırakın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Ubuntu sisteminize yeniden başlatmayı deneyin. Devre dışı bırakılmış bir init betiği artık sorunlara neden olmaz, bu nedenle hicbir şey bu sefer başarıyla yuklemenizi engellememelidir.
Artık Ubuntu onyukleme yapmıyorsa ne yapacağınızı biliyorsunuz. Bu gorevle başa cıktıysanız yorumları yazın, bu tur problemleri cozme konusundaki deneyiminizi diğer kullanıcılarla paylaşın ve varsa makalenin konusu hakkında sorular sorun.