Eski Windows'dan Linux'a gecmek isteyen bircok kullanıcı tek bir soru ile ilgileniyor: bu işletim sistemini calıştıran bir bilgisayarda oyun oynamak mumkun mu? Aslında, bazı programlar hic Ubuntu altında calıştırılamaz veya ek manipulasyon gerektirir. Linux icin oyunlar nasıl calıştırılır? Soruya daha detaylı bakalım.


Ubuntu'da calışan Windows oyunları ve uygulamaları kolay değil
Linux icin oyunlar var mı?​Elbette varlar. Bu işletim sistemi, bircok kişiye gore, komut satırı programlama icin ozel olarak oluşturulmuştur. Ancak, Linux sistemlerinde, uygulamayı calıştırabilir, en sevdiğiniz grubun bir film veya ses kaydını ekleyebilirsiniz. Sorun, Windows ’ta olduğu gibi tum hizmet programlarının buraya girmemesidir.
Ne yazık ki, masaustu uygulama pazar payının yuzde ikisinden daha azı Linux araclarına tahsis edilmiştir. Bu tur istatistikler geliştiricilerin diğer sistemler icin surumlere odaklanmasını teşvik eder. Son olarak, işlemi istediğiniz işletim sistemi uzerinde calıştırmanıza izin veren yontemler bulundu.


turleri​Linux icin tum oyunlar aşağıdaki tiplere ayrılabilir:
konsol; Windows programları yerli (resmi olarak burada desteklenir); tarayıcı. Yerel programlar hakkında konuşursak, cok fazla caba harcamadan bunları indirebilirsiniz, cunku sistem resmi olarak desteklemektedir. Uzmanlar once dağıtım havuzunu aramayı oneriyorlar. Orneğin, Nane ve Ubuntu'nun kendi oyunları bolumu var. Bu yeterli değilse, Steam, GOG.com, Penguspy, Game Datavase gibi kaynakları aramayı deneyin. Bunlar, arzu ettiğiniz işletim sistemi icin geliştirilebilecek geniş koleksiyonlardır ve bunların arasında kesinlikle ilginc bir şeyler bulacaksınız.


Bu sistem icin “yerel” programların genellikle kaynak kodun icinde bulunduğu arşivler şeklinde sağlandığını vurgulamak onemlidir. Kurulum, arşivin ana klasorunuze acılması işlemidir.
Bu işletim sistemi aynı montajın her dağıtım icin uygun olmadığı gerceğiyle de ayırt edilir. Farklı paket turleri vardır, Ubuntu icin oyunla deb-paketleri indirmeniz gerekir, diğer dağıtımlar icin - rpm.


Tarayıcı oyunları hakkında uzun sure konuşmamız gerekmiyor, cunku herkes bunları biliyor. Bu tur programları calıştırmak icin herhangi bir tarayıcı edinmeniz yeterlidir. Bu durumda, işletim sistemi herhangi bir rol oynamaz, bu da Ubuntu'da calışacakları anlamına gelir.
Bu işletim sisteminin ilginc bir ozelliği Linux icin konsol uygulamaları. Onları oynamak icin, terminalden belirli bir komut girmeniz yeterlidir (Ctrl + Alt + T Ubuntu icin uygundur).


Kullanıcılar arasında en cok ilgi ceken nokta, Windows programlarını ifade eden nokta. Nasıl calıştırılır?
Windows yazılımı​Programcılar bile Linux icin oyun oynamaktan hoşlanıyorlar, bu nedenle iki farklı sistem icin programların uyumsuzluğu sorununu cozmek icin bircok yol geliştirdiler. Bunlar PlayOnLinux, Wine ve CrossOver adlı gelişmedir.
Wine ile başlamanız gerekiyor, cunku bu arac iki işletim sistemi arasında uyum sağlayan bir tur katman. Bu programı kullanarak, daha once Windows icin tasarlanmış herhangi bir yardımcı programı calıştırabilirsiniz.


Ubuntu ’da, Wine ’ı kurmak birkac saniye suruyor, bu kaynak resmi depoda bulunuyor. Ek olarak, bu gelişme tarafından desteklenen geniş bir altyapı temeli vardır.
Yukarıda bahsettiğimiz diğer urunlerden bahsedersek, bu, Wine'ın gelişmiş bir varyasyonudur. Orneğin, CrossOver ayrıca profesyonel teknik destek sunar. Madalyonun ters yuzunun maliyeti: Wine'ın aksine, Linux icin oyun oynayabilmek icin para odemek zorundasınız.
PlayOnLinux ucretsizdir ve ayrıca Wine'a dayanarak geliştirilmiştir. Bu gelişimin en buyuk avantajı, kullanıcıların kullanması icin daha uygun hale geldiği icin grafiksel bir arayuzdur.


Artık Linux icin oyun oynamayı biliyorsun - en sevdiğin nişancı veya stratejinin tadını cıkar!