Kural olarak, GRUB'un ek yapılandırması gerekli değildir, tum gerekli dosyalar Linux işletim sistemi kurulumu sırasında bilgisayara bağımsız olarak yuklenir. Orneğin, kullanıcının yapılandırması gerekiyorsa, bu durumda sadece / boot / grub / menu.lst iceriğini duzenlemeniz gerektiğinden, bootloader'ı yeniden kurmanıza gerek yoktur.
Doğru kurulum ve konfigurasyon nasıl yapılır - aşağıdaki makalede
GRUB'un kurulması, cihazda fiziksel olarak bulunmaması durumunda başka bir sistem kurulduktan sonra silinebilir (genellikle Windows). Bazen, yukleyicinin kopyalarının duzgun calışmaması veya PC sahibinin isteği uzerine GRUB'un başka bir tipik yukleyici tarafından değiştirilmesiyle gercekleşir. Sebepleri ne olursa olsun, GRUB'un kurulumu, her durumda, yalnızca “canlı” bir sistemden yapılmalıdır (orneğin Knoppix). İşin aslı, calışan bir bootloader olmadan, Linux dağıtımını sabit diskte bulunan PC'de calıştırmak mumkun olmayacak. Makalede GRUB acılış yukleyicisinin nasıl kurulacağı ve yapılandırılacağı ele alınacaktır.
Onyukleyici, hangi işletim sisteminin calışacağını secmenize izin verir.
Onyukleme sektoru nedir?PC sahibi kendi bilgi ve becerilerine guveniyorsa, sadece GRUB acılış yukleyicisinin kurulum işleminin adım adım anlatıldığı bolumu okumak yeterli olacaktır;
Sabit disk, birincisi diskin ana kaydı (MBR olarak adlandırmak icin kullanılan kullanıcılar) olan birkac sektore ayrılmıştır. Bu, yalnızca kucuk bir programın "gizli" olduğu 512 bayt gerektirir. Bir sonraki sektor, dort ana bolumden, birimde 64 bayt ve bir dijital imzadan (sadece 2 bayt) oluşan disk bolumleme tablosu tarafından işgal edilir.
Onyukleme sektorunun ozellikleriOnyukleme sektoru, MBR'de ve diğer tum bolumlerde olduğu gibi omurga olarak adlandırılabilir. Uygulamada gorulduğu gibi, herhangi bir sabit diskin bolunmuş olduğu tum 16 sektorde sonuclanmaktadır. Coğu modern dosya sisteminde, onyukleme yukleyicisinin icerdiği verilerin birinci sektorde bulunmamasına rağmen: orneğin, XFS sistemi tum uygulanabilir disk sektorlerine ihtiyac duyar. Bu nedenle, onyukleyici verilerinin silinmesi durumunda, dosya sistemi tamamen tahrip olmuştur.
Cihazı acBilgisayar başladığında, once BIOS'un kendisi başlar. Şu anda, ilk diskin MBR'sinde depolanan veriler okunur. Birkac saniye sonra, “AA” nın iceriği RAM'e gider, burada onaltılık kodların son baytlarında (55 AA) bir kontrol vardır. Bu kontrol, medyayı sonraki yuklemeleri icin tanımlama gereğidir. Sunulan kodlar eşleşiyorsa MBR'da depolanan kucuk bir program gereklidir. İlk program, daha sonra etkinleştirmek icin etkin bolumun onyukleme sektorunde bulunan bir sonrakine "yapışır" ve sonuc olarak, Windows'u başlatır.
Birden fazla sabit disk varsa, kullanıcı BIOS'ta belirli sabit disklerin onyukleme sırasında başlatılacağı sırayı yapılandırabilir. Bu ozellik nedeniyle, yeni bilgisayarlar sistemi hem harici surucuden hem de USB surucuden onyukleme yeteneğine sahiptir. Doğal olarak, BIOS'taki onyukleme sırasını değiştirerek, kullanıcı sistemi CD'ler ve DVD'ler aracılığıyla onyukleyebilir.
BIOS'u kullanarak, onyukleme ortamı sırasını ayarlayabilirsiniz.
Gelecekte onyukleme yukleyicileriyle uğraşmaktan kacınmak ve GRUB'u nasıl yapılandıracağınızı duşunmek icin, kullanıcının birbiriyle celişmemeleri icin farklı ureticilerin iki işletim sistemini nasıl kuracaklarını bilmesi gerekir. Uygulamada gorulduğu gibi, daha sonra başlatılan sistem uzerinde bir secim yapabilmek icin ilk olarak Linux sistem yukleyicisini kurmak en uygun yontemdir.
Bununla birlikte, cihaz Microsoft'un en yeni işletim sistemi surumlerinden birine sahipse (daha sonra 9x / ME), sistem yukleyicide bunu GRUB'un kendisi icin “endişelenmesini” sağlayacak şekilde yapabilirsiniz. Bu olasılığın en buyuk avantajı bir kez daha MBR'nin ozellikleriyle ilgilenmeye ihtiyac duymamasıdır. Bununla birlikte, her modern kullanıcı, bu işlem oldukca karmaşık olduğundan bağımsız bir şekilde boyle bir manipulasyon gercekleştiremez. Her şeyin elle yapılması gerekecek.
Diğer yolların yanı sıra, ilave GRUB kurulumuna başvurarak iki sistemin normal calışmasını ayarlayabilirsiniz. Yukleyici doğrudan ana bolumun bagaj bolumune yerleştirilmeli ve daha sonra aktif olarak işaretlenmelidir. Bu yontem ayrıca MBR kullanma gereksinimini de ortadan kaldırır, ancak yalnızca bolumun onyukleme kesimini etkilemeyen ana bolumler ve dosya sistemleriyle calışabilir.
MBR'nin bir kopyasını oluşturmak neden onemlidir?GRUB yuklemesi yapılmasına karar verildikten sonra, kullanıcının MBR'nin bir yedek kopyasını yaratması gerekir. Yanlış yapılan değişikliklerin "hem Windows hem de Linux" koymaya yardımcı olacağı gerceğidir. Bu durumda, onyukleme sektorunun duzenlenmesine yardımcı olmak icin kacınılmaz olarak bir Knoppix sistemine veya Windows icin kurulum DVD'sine ihtiyacınız olacaktır. MBR'nin yedek bir kopyası varsa, işlemlerinizi birkac kez daha hızlı duzeltmeniz mumkun olacaktır. Bunu yapmak icin aşağıdaki komutları calıştırın:
root # gg eğer = / dev / sda = / boot / bootsektor.scsi bs = 1 sayım = 446
Onyukleme kesiminin kurtarılması ancak şu komutla yapılabilir:
root # gg eğer = / boot / bootsektor.scsi = / dev / sda bs = 1 sayım = 446
Bununla birlikte, bu komutlarla kullanıcının MBR'nin sadece 446 baytını değiştirebileceği belirtilmelidir.
MBR sabit diskine kurulumGRUB'u, ilgili yapılandırma dosyası oluşturulduktan hemen sonra yukleyebilirsiniz (/boot/grub/menu.lst komutu ile ayarlayın). Grub dizini, stage1, stage2 ve * _stagel_5 gibi dosyaları icermelidir. Bunların olmaması durumunda, GRUB'da bulunan dosyalar bu bolume kaydedilmelidir.
Diğer manipulasyonlar GRUB acılış yukleyicisini calıştırmayı ve kurulum komutunu calıştırmayı icerir. Hdl, 12'nin değerleri, / boot iceren disk bolumundeki GRUB cihazının adı ile değiştirilmelidir. / Boot bolumu sistem klasorunde değil başka bir klasorde bulunabileceğinden dikkatli olmalı. Hd0, ana sabit diskin onyukleme kesiminin depolama alanından sorumludur.
SUSE, kurulum sırasında /etc/grub.conf dosyası tarafından doğrudan GRUB kurulumuyla ilgili komutları iceren Dosya tarafından guncellenir. Bir şeyler ters giderse, PC kullanıcısı işlemi sırasında herhangi bir zamanda yuklemeyi yeniden başlatabilir. Grub root (hd1, 12)
grub> setup (hd2) (MBR flash surucusune yukleme) grub> quit
Bilgisayarın yeniden başlatılması GRUB ’un MBR ’de gorunmesine yardımcı olmalı ve menu.lst ’te bulunan mevcut tum sistemleri calıştırmalıdır. Hata durumunda, C duğmesine basarak yukleyici menusu aracılığıyla etkileşimli moda girmelisiniz.Kat kelimesinden oluşan komutu etkinleştirmek ve sekme tuşuna basmak, kullanıcının yukleyicinin tum sabit suruculere atadığı adları bilmesini sağlar. Esc tuşunu kullanarak menuye geri donebilirsiniz ve E duğmesi daha once yuklemek icin yazılan komutları değiştirmenize ve bunları tekrar uygulamanıza yardımcı olur.
Linux bir USB surucuyle veya yalnızca bir USB bağlantı noktası aracılığıyla bir bilgisayara bağlanabilen harici bir sabit surucude depolanıyorsa, kullanıcının bazı onemli sorunları goz onunde bulundurması gerekir. Gercek şu ki GRUB kurulumu ilk kez yapılamıyor, buyuk olasılıkla BIOS ayarlarını ve surucu tanımlamalarını birkac kez değiştirmek zorunda kalacaksınız. Menu.lst dosyasında depolanan tum ozelliklerin sadece manuel olarak yapılandırılması daha iyi olur.
Ayrıca, tum onemli USB modulleri Initrd dosyasında saklanmalıdır. Ubuntu ile calışırken, / etc / fstab bolumunde ve menu.lst'de bulunan cekirdek satırında, sistemi yeniden başlattıktan sonra değiştirilebileceklerinden, UUID numaralarını değiştirebildiğiniz icin, cihazın adlarını değil, kendilerini belirtmeniz gerekir. Kullanıcı bağımsız olarak menu.lst dosyasında uuid komutu ile cekirdek ve Initrd dosyasının daha sonra yerleştirileceği dizini belirtebilir.
Linux GRUB acılış yukleyicisini kurun
Linux0 Mesaj
●10 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Linux GRUB acılış yukleyicisini kurun
-
06-09-2022, 13:21:18