Linux kullanan herkes, yazılım yukleme konusunda temel bir anlayışa sahip olabilir. Linux, kurulum icin yazılım depolarıyla birlikte gelir. Yazılım, 'apt' komutu kullanılarak kurulur.
Farklı komutlar gerektiren başka depolar da mevcuttur. Diğer depolar şunları icerir:
Flatpak catırdamak
Flatpak'a ve What IP adlı ozel bir uygulamaya bakacağız. Yazılım, TCP / IP bağlantılarınız hakkında bilgi almak icin kullanılır. Program, kullanmanız gerekiyorsa, bir Sanal Ozel Ağı (VPN) doğrulamak icin kullanışlıdır.
Flatpak Temelleri
Flatpak, paketleri kurmanıza izin veren bir paket yoneticisidir. Paketler, diğer paketlerle sorunlara neden olmamak icin tum gerekli bağımlılıklara yerleşik olarak sahiptir. Flatpak uygulamaları, diğer paketlerle uyumsuzluk sorunlarıyla ilgili başka sorunları onlemek icin bir korumalı alanda yurutulur.
Paketler, ceşitli geliştiricilerin daha geniş kapsamlı eklemelerine izin vermek icin ceşitli programlama dillerinde yazılabilir.
Flatpak'ı kullanmaya başlamak icin once onu kurmanız gerekir.
Flatpak Kurulumu
Flatpak'ı kurmak ve calıştırmak icin birkac adım var. Başlamak icin, Linux surumunuze bağlı olarak temel programı yuklemeniz gerekir.
Ubuntu 18.10 ve ustu icin komut şudur: 'sudo apt install flatpak'.
18.10'dan daha duşuk bir Ubuntu surumu kullanıyorsanız, once depoyu 'sudo add-apt-repository ppa: alexlarsson / flatpak' komutuyla eklemeniz gerekir. Ardından, depo listelerini 'sudo apt update' komutuyla guncellemeniz ve Flatpak kurulumunu 'sudo apt install flatpak' ile tamamlamanız gerekir.
NOT: Başka bir Linux dağıtımınız varsa, Flatpak'ı yukleme talimatları icin Flatpak—the future of application distribution adresindeki siteye bakın.
Temel kurulumdan sonra, size yardımcı olması icin bir eklenti kurabilirsiniz, boylece Flatpak uygulamalarını kurmak icin komut satırını kullanmanıza gerek kalmaz. Eklentinin kurulumu şu komutla tamamlanır: 'sudo apt install gnome-software-plugin-flatpak'.
'Apt' komutunda olduğu gibi, yazılım listelerini ve programları almak icin bir depo listesine ihtiyacınız var. 'Flatpak uzaktan ekle - yoksa flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo ' komutu Flathub Deposunu listenize ekler.
Bu adımlar tamamlandıktan sonra, sisteminizi yeniden başlatmalısınız.
Flatpak Uygulamalarını Yukleme
Artık her şey hazır olduğuna gore bir tarayıcı acabilir ve ' Flathub—An app store and build service for Linux'. Burada uygulamalarınızı arayabilir veya sectiğiniz kategorilere goz atabilirsiniz.
Bir programı sectikten sonra, bir 'Yukle' duğmesi gormelisiniz. Uzerine tıklayın ve dosyayı 'Yazılım Yukleme (Varsayılan)' ile calıştırmanızı veya dosyayı 'Kaydetmenizi' isteyen bir pencere gorunmelidir. 'Yazılım Yukleme (Varsayılan)' kullanmak icin varsayılanı secin. Program Şekil 1'de gosterildiği gibi indirilmeli ve kurulmalıdır.
ŞEKİL 1
Linux sisteminizde kullanmak istediğiniz diğer uygulamalar icin işleme devam edin.
Bir Flatpak Uygulamasını Calıştırma
'Sistem Menunuze ' bakın ve indirdiğiniz uygulamaları bulmalısınız.
Menu kategorilere ayrılmışsa, "Hangi IP" programı "İnternet" kategorisi altında olmalıdır.
'What IP'yi başlatın ve Şekil 2'ye benzer bir şey gormelisiniz (guvenlik nedeniyle harici IP adresimi kapattım).
ŞEKİL 2
Kablosuz adaptorumden dahili ağım icin bir liste olduğunu gorebilirsiniz. Ayrıca bir Sanal Kopru (Sanal Kutu) da vardır.
Pencerenin altında, bakılacak iki sekme daha var. Birincisi 'Bağlantı Noktaları' ve ikincisi 'LAN' icindir.
Şekil 3, 'Bağlantı Noktaları' cıktısını gosterir. Liste, sistemde TCP veya UDP olmak uzere kullanılan tum bağlantı noktalarıdır. Her bağlantı noktasının sağında bir duğme bulunur. Duğmeye tıkladığınızda, bağlantı noktasının halka acık İnternet'ten erişilebilir olup olmadığını gormek icin bağlantı noktası test edilir. Şekil 3'te gosterildiği gibi bir 'X', bağlantı noktasının guvenli olduğunu bilmenizi sağlar.
ŞEKİL 3
Son sekme, Yerel Alan Ağınızdaki (LAN) diğer cihazları gosteren 'LAN' sekmesidir. LAN sekmesi Şekil 4'te gosterilmektedir.
ŞEKİL 4
NOT: Sol ust koşede bir Yenile duğmesi vardır. Tum sekmeler icin tum bilgileri yeniden taraması icin duğmeye basabilirsiniz.
Sanal Ozel Ağı (VPN) Test Etme
İnternetteki kişilerin nerede olduğunuzu bilmesini onlemek icin kullandığınız bir VPN'e sahip olmanız gerekiyorsa, 'Hangi IP'yi kullanarak onu test edebilirsiniz.
'Hangi IP'yi acıyorum ve yenile duğmesini tıklıyorum veya kapatıp yeniden acıyorum. İlk sekmem olan 'IP' Şekil 5'te gosterilmektedir.
ŞEKİL 5
Şu anda IP Adresimin Londra, İngiltere konumuyla listelendiğini gorebilirsiniz. Bazı VPN'lerde, konumunuzu birden fazla yere değiştirebilirsiniz. Belki de Şekil 6'da gosterildiği gibi Avustralya'ya ucmalıyım.
ŞEKİL 6
"Hangi IP" yi kullanarak, hem kendi ağım hem de dahili ağım icin İnternet tarafından nelerin gorulduğunu gorebilirim. Şimdi, Şekil 2'de gosterildiği gibi, sistemimin gercekte olduğu gibi gorulmediğinden emin olabiliyorum. VPN etkinken yaptığım her şey bana bulunduğum yerin dışında bir yer gosteriyor.
Sonuc
Flatpak'ta bircok yararlı program vardır. Ağları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler icin 'What IP'yi oneririm. Size Portlarınızı test etme şansı verir. İnternet IP adresinizi gormenizi sağlar.
'Flatpak' ve 'What IP', her Linux sisteminin yuklemesi gerektiğini duşunduğum iki program, ozellikle internete erişebilen bir sistem.
"Hangi IP" yi deneyin ve sisteminizin İnternette nasıl algılandığını gorun.
Flatpak ve WhatIP
Linux0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Flatpak ve WhatIP
-
06-09-2022, 13:21:10