Boylece, Ubuntu'nun işletim sistemini kendiniz icin kurmaya karar verdiniz, ancak aniden disk bolumleme gibi bir konseptle karşılaştınız ve daha sonra ne yapacağınızı anlamıyorsunuz. Bu durum Linux dunyasındaki bircok yeni kişiye acı tanıdık geliyor. Ama panik yapmamalısın. Ubuntu'yu kurarken nasıl bolum oluşturacağınıza karar vermek biraz zaman alır ve bunu kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Ubuntu'yu kurarken HDD diskinizi bolumlere ayırma.
Şuphesiz Linuxukid forumlarındaki bircok makalede, “Linux'ta her şey farklı” olduğunu defalarca duymuşsunuzdur. Gercekten oyle. Ancak bu, her şeyin daha karmaşık ve daha zor olduğu anlamına gelmez. Sadece bu işletim sistemleri aynı sabit suruculeri biraz farklı bir şekilde kullanıyor. Nasıl olduğunu anlamaya calışın, boylece tum eylemler netleşsin.
Ubuntu ’daki disk bolumleri​Windows, bir kural olarak, bir diski birkac parcaya kesmez (ve keserse, o zaman en fazla iki ve cok nadiren uce donuşur), ancak bolunmez bir butun olarak kullanır: sistemin olduğu yerde, dosyalar orada ve giriş klasoru ve diğer her şey . Linux sistemleri varsayılan olarak HDD'yi uc veya dort parca veya bolume ayırır. Bu bolumler uc tiptedir.
Birincil veya ana bolum. Bilmeniz gereken en onemli şey - her zaman diskte olmalıdır. İşletim sistemlerini kurun. Orneğin, Windows yalnızca ana bolume kurulabilir. Mantıksal bir bolum, sistemin kullanıcı ihtiyacları icin sabit diskte bıraktığı boş alandır. Windows XP'niz varsa, birkac “Yerel surucu” yi hatırlarsınız: C, D, E, F. Mantıksal bolumlerdir. Bu arada Linux sistemleri onlardan kolayca yuklenir. Genişletilmiş bolum, sınırsız sayıda mantıksal olanı yerleştirmek icin oluşturmanız gereken bir kapsayıcıdır. Uygulamada, sayı elbette yazılımla sınırlıdır, ancak teoride değildir. Temel olanlardan farklı olarak: en fazla dordu olabilir - boyle bir kural birincil bilgisayar bolmelerinden daha fazlasını cekmeyecek modern bilgisayar ekipmanı tarafından belirlenir. Neden boyle bir sabit diski parcalara ayırmaya ihtiyacınız var? Muhtemelen, bazıları zaten tahmin etmişlerdir.
Veri guvenliği Bir parcaya kurulan işletim sistemi aniden “ucar ”sa, diğer tum bolumler bozulmadan kalacaktır ve tum dosyaları kaydedeceksiniz. Farklı dosya sistemlerinin kullanılması. Genellikle bu harika konfor ve avantajlar sağlar. Aynı anda iki işletim sistemi kurabilmek, tam olarak ihtiyacınız olan şey. Şimdi neden genişletilmiş bir bolum oluşturmaya değdiğini anlıyorum, eğer zaten HDD'de değilse - Ubuntu'yu oraya yukleyin. Ancak, hepsi bu değil. Linux, bu yarısı, buyuk bir elmanın ucte birini veya ceyreğini farklı buyuklukte birkac parcaya boler. Bu temelde Windows'tan farklı kılan şeydir. Bu temel parcaları goz onunde bulundurun.
/ - ana bolum. İcinde tum veriler var. Bazı nedenlerden dolayı, bu bile bir bolum değil, bolumlerin altındaki bir kap. / home - ev bolumu. İşte herhangi bir kullanıcı verisi. Gorduğunuz gibi, kok bolume ait. / takas - bolum değiştir. Bildiğiniz gibi, RAM her zaman yeterli değildir, hazırda bekleme moduna girmenin yanı sıra, boyle bir bolume sahip olmak her zaman gereklidir. Windows'ta bunun icin bir dosya kullanılır, ancak yine de bir bolume daha uygundur. / boot, işletim sisteminin bulunduğu sabit diskin bir parcasıdır: cekirdek ve her şey.
İşaretleme - bu, sabit diskin bolunmesidir, bunun sonucunda birkac parcadan oluştuğu ortaya cıkmaktadır. Bunlardan birinde, Windows dinlenirken, diğerlerinde Ubuntu buyur. Ancak, neyin dinleneceği ve neyin gelişeceği size kalmış.
Ne icin yapıldı? Yine, bazı sistem hataları nedeniyle bir vuruşta tum dosyaları yok etmemeniz icin. Cekirdek gitti mi? Hic sorun değil, yeni bir tane yuklediler ve ana dizindeki dosyalar hicbir şekilde etkilenmedi. Ayrıca, Ubuntu sıklıkla guncellemeler yayınlar. Boyle bir yukseltme sırasında, onceki surumler silinebilir, bu nedenle sistemin kullanıcı verilerinden ayrı tutulması uygundur. Daha sonra, bircok sihirbaz kendilerini daha da mantıklı bolumler oluşturur: muzik, sunucular, ozel bir onbellek ve diğerleri icin.
Disk hazırlığı​Uygulamaya devam ediyoruz. İşaretlemeye başlamadan once, HDD'yi Windows yuklu olarak hazırlamanız gerekir. Gercekleştireceğimiz işleme sıkıştırma denir. Gercek şu ki, başlangıcta bolumlenmemiş alan yok, bu yuzden kendin yapman gerekiyor. Eski işletim sistemi kullanarak sıkıştırmak uygundur, cunku Ubuntu tum yuklu dosyaları C surucusunden ve onunla sistemden kolayca silebilir.
Yeni Windows'ta, bir C surucusu sık sık sağlanır, ancak hicbir D surucusu yoktur. Bu cok uygun değildir, cunku bu bolumle calışmak, bilgisayarı işletim sistemleri olmadan bırakma ve tum verileri bozma riskiniz vardır. Bu nedenle, tum işlemlere başlamadan once, bir yedek kopya oluşturup bir diske veya flash surucuye kaydetmeniz gerekir. Bundan sonra, guvenle sıkıştırma işlemine devam edebilirsiniz.
Disk yonetimi yardımcı programını acın. Bunu aşağıdaki gibi yapabilirsiniz: “Bu Bilgisayar” simgesine sağ tıklayın ve oradan bu yardımcı programı actıktan sonra “Yonetim” i secin. Yardımcı programda C ses seviyesini secin, ancak eğer bir D varsa (hangisi onemlidir), onu secin. D once bicimlendirmeye değer. Bicimlendirme işlemi sırasında tum dosyaları kaybetmek istemiyorsanız, bunları C'ye veya harici ortama aktarın. C surucusu ile bunu yapmazsınız, cunku sistemiktir. “Disk 1” penceresinde C seciniz, PCM tuşuna basınız ve “Compress Volume” tıklayınız.

Yeni bir pencere acılır. “Sıkıştırılabilir alanın buyukluğu” alanında, Ubunt icin uzucu bir durum değil, aynı zamanda Windows'un zararına da değil, cunku bu gigabaytların geri getirmesi zor olacak. Yeni sistem icin 40 GB ve uzeri surumlerden surum piyasaya surulmesi en uygun olacaktır. Bundan sonra, "Sıkmak" tıklayın. Sıkıştırma sırasında PC'nin ağa bağlı olması ve guc kesintisi olmaması onemlidir. Aksi takdirde, sabit surucu tamamen kaybolabilir. Yolculuğun en tehlikeli aşaması gecti. Ubuntu yazılımı ile calışmaya devam edeceğiz.
Disk bolumleme​İşaretleme, terminalden de dahil olmak uzere bircok farklı yolla gercekleştirilebilir. Yeni başlayanlar icin, kurulum sırasında Ubuntu'daki en uygun disk duzeni ya da GParted programı ile bu amac icin mukemmeldir.
Ubuntu bolumleme​Bu en kolay bicimlendirme HDD'sidir. Sistemi onyuklenebilir bir flash surucuden veya diskten takarken gercekleştirilir.
Onyuklenebilir ortamdan onyukleme (totoloji icin uzgunum). "Ubuntu Yukle" yi secin. Tum secenekler onceliklerine gore ayarlanır. En onemlisi, Kurulum Turu penceresidir. Burada uc secenek sunulur: eski işletim sistemiyle birlikte eski işletim sistemini silin ve Ubuntu'yu ya da kendi surumunuzu koyun. İlk ikisinden birinin secimini sınırlayabilirsiniz. Sonra her şey otomatik olarak olacak, sonra okuyamazsınız. Ancak, yeni bilgileri başarılı bir şekilde uygulamak icin her şeyi kendi elinizle yapmak faydalı olacaktır. Genel olarak - kendiniz karar verin. Ucuncu seceneği sectiyseniz, sonraki pencerede uygun duğmeye tıklayarak yeni bir bolumleme tablosu yapmanız gerekecektir. Onceki adımda yapılan boş alanı secin ve artı işaretini tıklayın. Kucuk fakat onemli bir rakam cıkarmaya değer. O zaman yine iki yoldan gidebilirsin.
Birincisi bir UEFI'niz varsa. UEFI, aynı işlevleri yerine getiren bir BIOS analogudur ancak daha moderndir. Genellikle, bir UEFI varsa, bilgisayardaki bazı etiketlerde belirtilecektir. Veya oğrenmek icin ozel araclar kullanabilirsiniz. Her durumda, bu adıma ulaştıysanız, onyuklenebilir medyayı bağladığınız anlamına gelir, bu daha once UEFI veya BIOS kullandığınız anlamına gelir. İkincisi, BIOS'unuz varsa. O zaman her şey biraz farklı ve biraz daha kolay olacak. Oyleyse, eğer UEFI.

Artıya basıyoruz. Oluşturulacak ilk bolum onyuklenebilir olacak. "Birincil" uzerine bir işaretleyici koymanız ve "EFI onyukleme bolumu olarak kullan" seceneğini secmeniz gerekir. Boyut: 200 MB. Ardından, kok dizini oluşturun. “Ext4 gunluk kaydı dosya sistemini” kullanmak icin sutuna koyduk. Boyut: 20–30 GB, ne kadar alana sahip olduğunuza bağlı olarak. Genel olarak, tum yerin yaklaşık% 40-50'sidir. Birincil. Bu boşluğun başlangıcı. Bir sonraki bolum ev. Aynısı, şu anda ayarlanması gereken boyut dışında, boylece sayfalama dosyası ve bağlama noktası icin 2-4 GB kaldı: / home. Her ne kadar mantıklı bir bolum yapmak mumkun olsa da. Onemli değil. Tahmin edebileceğiniz gibi ucuncu bolum Swap veya Swap olacaktır. Onun icin bir PC'deki RAM miktarına eşit bir yer tahsis ediyoruz. Vurgulamada başka nokta yoktur. Koymak: "Takas alanı olarak kullanın." Tur mantıklı. Onyukleyiciyi daha once işaretlenmemiş bolumun tamamına kurmak icin cihazı secin. "Şimdi Kur" u tıklayın. UEFI'niz yoksa işler biraz farklıdır.
Oluşturulacak ilk bolum / boot olarak adlandırılır. İşgal buyukluğu: 7-10 gb. Ancak, yedi site yeterlidir, ancak siteyle ilgili herhangi bir sorun yoksa, ondan daha iyi bir sonuc alınacaktır, cunku sonraki her guncelleme 200–300 MB ekleyecektir. Tur: mantıksal. Gunluk kaydı dosya sistemi İkinci bolum: / ev. Burada, Swap'ta kalanlar dışında butun yeri seciyoruz. Dosya sistemi aynı, tip de mantıklı. Şey, Swap. Burada, her şey tam olarak onceki adım adım talimatlardaki gibidir. Şimdi, bootloader'ı kurmak icin cihazın bunun icin oluşturulan / boot bolumunu atamanız gerekir. İPUCU. Yontem biraz zor ve kafa karıştırıcı gorunebilir. Yeni başlayanlar icin bana daha basit gorunen bir secenek var. Kurulmadan once Ubuntu ile calışmak zorunda olmasına rağmen.
GParted​GParted yardımcı programı, sabit surucunun bozulmasıyla başa cıkıyor. Bu yontemi kullanmaya karar verirseniz kendiniz goreceksiniz.

İlk once, onyuklenebilir bir CD veya USB bağlayın ve kurulum yapmadan Ubuntu'yu calıştırın. GParted'i acın. İndirme gerekli değildir, onceden yuklenmiş programlar listesine zaten eklenmiştir. Bolumlenmemiş alanla calışıyoruz. Programın ana penceresinde zaten gosterilmiş olmalıdır. Aniden monte edildiği anlaşıldıysa (onune bir anahtar cizilir), sağ tıklayın ve "Cıkar" a tıklayın. Bundan sonra, onunla daha fazla eylem gercekleştirebilirsiniz. Ondan genişletilmiş bir bolum oluşturun. PKM'ye tıklıyoruz, "Yeni" veya Yeni'yi seciyoruz ve alanı azaltmadan genişletilmiş bolumu veya Genişletilmiş Bolumu sağ ust sutuna koyuyoruz. İsim doldurulamıyor. Yine, farenin sağ tuşuna tıklayın ve "Bolum Oluştur" veya Yeni seceneğini secin. Boyut 7–10 GB veya 7000–10000 MB olacaktır. Dosya sistemi: ext Mantıksal bolum. İsim: / root. Benzer şekilde, aynı bolum turunde, ancak farklı bir ad (takas), dosya sistemi (linux takas) ve 2 veya 4 GB'lık bir hacimle Swap koyduk. Ve kalan tum alanları iceren son bolum / home olacaktır. Ext4 dosya sistemi ve boolean tipi Bu arada, UEFI'yi de unutma. Eğer oyleyse, onceki talimat ile kıyaslayarak bunun icin bir bolum oluşturmak da gereklidir. Son adım. Her şeyin doğru ayarlandığını kontrol ettik ve ardından en ustteki yeşil onay işaretini tıklayın. Gercek şu ki GParted cok kullanışlı bir işleve sahip. Ustteki bu duğmeye basana kadar hicbir işlem yapmaya başlamaz. Bu noktaya kadar, istediğiniz gibi işaretleme ile deneme yapmak mumkundur. Asıl şey, aziz duğmesine basmadan once her şeyi kontrol etmektir. İşlemler hızlı calışmayacak. Şu anda, bir dizustu bilgisayarı veya bilgisayarı ağdan cıkaramazsınız. GParted uzerinden boyle bir işaretlemeden sonra, Ubuntu'yu hazır bir dizine kolayca yukleyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi / boot bolumunu kullanmanız gerekir.
Eh, şimdi sabit disklerdeki bilginizi buyuk olcude genişlettiniz. Ve en onemlisi, Ubuntu ’da disk duzeninin nasıl yapıldığını, kendiniz nasıl ve ne yapacağınızı anladılar (gercekten umuyorum). Bu, kendiniz icin ideal bir işletim sistemi oluşturmaya giden ilk adımdır. Daha da ilginc olacak.