Debian, 1993 yılında Ian Murdock tarafından başlatılan, Dunya'nın ceşitli bolgelerindeki gonulluler tarafından hazırlanan tamamen ozgur bir Linux dağıtımıdır. Debian, en yaygın GNU/Linux dağıtımlarından biri olma ozelliğini taşır. Debian, bircok GNU/linux dağıtımına kaynak teşkil etmekte ve bircok tanınan Web sitesinde tercih edilmektedir.
Debian, farklı işletim sistemi cekirdekleri ile birlikte bircok donanım platformunda calışabilmektedir. Desteklediği donanım ve cekirdek zenginliğinin yanı sıra Debian'ı diğer dağıtımlardan daha ozgun kılan en onemli husus, dağıtım kapsamındaki yazılımların butunuyle ozgur lisans şartlarına sahip olması, yazılım ozgurluğunu denetlemek ve surekli kılmaya yonelik bir Debian Sosyal Sozleşmesi'nin bulunmasıdır.
Debian'da, kendine ozgu bir paket yapısı olan .deb kullanılmaktadır. Paket yonetimi icin alt seviyede dpkg ve buna eşlik eden bir dizi aracla birlikte daha ust seviyede APT denilen gelişmiş bir paket yonetim sistemi de bulunmaktadır. Debian'ın on binlerce derlenmiş paket iceren zengin paket depoları sayesinde belirli bir uygulamayı kurmak veya kurulan bir paketi yeni surume yukseltmek oldukca basittir. İnternet uzerindeki paket depoları Dunya'nın ceşitli konumlarında yansılanmaktadır.
Debian Nedir?
Linux0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Debian Nedir?
-
06-09-2022, 13:19:22