Cok sık bu tur durumlar vardır, orneğin, ucuncu taraf kaynaklardan bir uygulama indirdiğinizde veya işletim sistemi işletilebilirliği ile ilgili sorunlarınız olduğunda ve acil olarak bilgisayarınızda yuklu olan Ubuntu surumunu bilmeniz gerekir. Ne de olsa, bu, programın veya "İşletim Sistemi" nin her turlu hatasız calışmasına bağlı olacaktır. Bu makalede, Ubuntu ve sistem cekirdeğinin ozelliklerini belirlemek icin birkac basit ve ortak cozumu inceleyeceğiz.

Paketin yapım numarasını bulmanın birkac yolu vardır.

Ubuntu'nun versiyon numarası nasıl?​Ubuntu numaralandırması bu bicimde gercekleşir: Year.Month (YY.MM). Tarihe gore surum surumunu belirleyebilirsiniz. Ek olarak, her surum kendi kod adını icerir. Orneğin, bu tarzda yazılacaktır: Jaunty Jackalope veya Lucid Lynx.

Komut satırı işlevini kullanarak Ubuntu surumu nasıl bulunur​Lsb_release komutunu kullanma​Bu komut gecerli Ubuntu OS ayarlarını gosterir. İlgilendiğimiz bilgileri bulmak icin, kodu sadece lsb_release –a yazıyoruz ve bunun sonucu olarak şu tur verileri elde ediyoruz:

$ lsb_release -a

Distributor Kimliği: Ubuntu

Acıklama: Ubuntu 9.10

Yayın: 9.10

Kod adı: karmic

Bundan yola cıkarak, dağıtımımız hakkında guvenilir bilgiye sahip olduğumuzu guvenle soylemek mumkundur. Orneğin, Yayın satırında, derleme numarasını ve Kodename satırında sırasıyla kod adını bulabilirsiniz.

Komut satırını kullanarak işletim sistemi surumuyle ilgili bilgileri goruntuleyebilirsiniz.

/ Etc / lsb-release dosyasını kullanma​Ek olarak, sistem parametrelerini basit bir şekilde oğrenebilirsiniz - işletim sistemimiz hakkında tam bilgileri depolayan / etc / lsb-release dosyasını acarak. Mevcut verilerin cıktısını almak icin aşağıdaki adresteki cat / etc / lsb-releas kodunu girin, ardından aşağıdaki gibi bilgiler gorunecektir:

$ cat / etc / lsb-release

DISTRIB_ID = Ubuntu

DISTRIB_RELEASE = 9.10

DISTRIB_CODENAME = karmic

DISTRIB_DESCRIPTION = "Ubuntu 9.10 ″

/ Etc / issue dosyasını kullanma​Bir dağıtım kitinin sistem ozelliklerini nasıl cozeceğinizin en karmaşık yontemlerinden biri / etc / issue dosyasını acmaktır. Kural olarak, bu dosya tamamen başka amaclarla kullanılır. Ancak bu bizi ilgilendiren şeyleri bulmamızı engellemez. Komut satırına kısa bir kod girmeniz yeterlidir:

$ cat / etc / issue

Ubuntu 9.10 n l

Komut satırını kullanmadan Ubuntu versiyonunu nasıl gorebilirim?​Bugune kadar, şimdi tartışacağımız ozel komutlara girmeden Ubuntu parametrelerini belirlemenin birkac kolay ve hızlı yolu vardır.

Ubuntu'da Sistem İzleme Fonksiyonu​Sistem monitorunun penceresini acmak ve işletim sistemi ile ilgili tum bilgileri bulmak icin sadece Gnome kontrol paneline, ardından “Sistem” - “Yonetim” - “Sistem Monitoru” ne gidin.

Ubuntu ’da Yardım Kullanımı​Yardım işlevini kullanarak dağıtım parametrelerimizi belirlemek icin, Gnome yonetiminde benzer eylemler yapmanız gerekir: “Sistem”, ardından “Ubuntu sistemi hakkında”. Ardından malzemenin yuklenmesi işlemi başlayacaktır. Ana sayfayı goruntulerken Ubuntu OS'un tum ozelliklerini goreceksiniz.

Cekirdek surumu nasıl belirlenir​Şimdi sistem monitorunu kullanarak Ubuntu cekirdeğinin versiyonunu nasıl bulacağımızı oğrendik. Size basit uname komutunu kullanarak sistemin cekirdeğinin parametrelerini belirlemek icin alışılmadık ve cok populer olmayan bir cozumden bahsetmek isteriz. Tek ihtiyacınız olan bu kodu girmek icin:

$ uname -r

2.6.31-20-jenerik

-R seceneğini kullanarak sistemin mevcut cekirdeği hakkında kesin veriler elde edeceğiz. Aynı şekilde, işletim sistemimiz Ubuntu ile ilgili tum bilgileri goruntuleyebilirsiniz, bunun icin sadece benzer uname kodunu giriyoruz, fakat -a parametresiyle:

$ uname -a

Linux surumu 2.6.31-20-jenerik # 58-Ubuntu SMP Cum 12 Mart 23:23:09 UTC 2010 i686 GNU / Linux

Ubuntu en son surume nasıl guncellenir?​Genellikle, bircok kullanıcının yuklu dağıtımı en son surume guncellemesi istenmektedir. Fakat bunun icin yapılması gerekenler, cok az insan biliyor. Dağıtımımızı guncellemek icin aşağıdaki komutları uygulamanız gerekir: "Sistem", ardından "Yonetim", sonra "Guncelleme Yoneticisi". Kontrol duğmesine tıklamanız ve dosya arama işlemini beklemeniz gereken ozel bir guncelleme penceresi acılacak, yeni guncellemeler bulunduğunda, Guncellemeleri Yukle duğmesi gorunecektir. Tum guncellemelerin indirilmesini ve kurulmasını bekleyen, ardından işletim sistemimiz başarıyla guncellenecek olan uzerine tıklayın.

Sonuc olarak, işletim sistemimiz Ubuntu'nun parametrelerini nasıl doğru bir şekilde kontrol edeceğimizi bulduk ve bu sorunu guncellemesiyle cozduk. Herhangi bir sorunuz varsa, yorumlarda aşağıya yazın.